Svetovna premiera Fobije na festivalu Noorderzon

Svetovna premiera Fobije na festivalu Noorderzon

Novice/19.8.2015 15:51

20. 8. ob 21. uri se bo s svetovno premiero plesne predstave Fobija, katere koproducent je Zavod EN-KNAP, začela 25. edicija festivala enega najodmevnejših evropskih festivalov uprizoritvenih umetnosti, Noorderzon v nizozemskem Groningenu. 

V predstavi nastopi mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, ki ima domači oder v Španskih borcih, vse tri uprizoritve otvoritvene predstave Fobija (20., 21. in 22. 8.), ki si jih bo v skupaj ogledalo več kot 1300 obiskovalcev, pa so že več kot teden dni razprodane.
 
Po tem se bo začela tudi največja vezana turneja v zgodovini slovenskega sodobnega plesa in verjetno tudi gledališča. EnKnapGroup bo skupaj s plesalci nizozemske zasedbe Club Guy & Roni in člani tolkalnega ansambla svetovnega slovesa Slagwerk den Haag, ki soustvarjajo Fobijo, namreč v treh mesecih naštela kar 25 gostovanj na Nizozemskem in v Nemčiji.

Festival Noorderzon, ki med 20. in 30. avgustom predstavlja več kot 80 predstav mednarodnih skupin z vsega sveta ter tako vodilne avtorje kot prodorna nova imena, letno privabi več kot 135.000 obiskovalcev in je odmeven tudi zunaj nizozemskih meja. Podrobneje o festivalu - klik

Po treh razprodanih večerih v Groeningenu bo Fobija na ogled 7. septembra ob 21. uri v Križankah v okviru 63. Ljubljana Festivala, ki premore dolgoletno tradicijo in spored vrhunskih umetniških dogodkov.

Septembrska uprizoritev na Ljubljana Festivalu bo po majski predpremieri v CK Španski borci edina priložnost za ogled te predstave na slovenskih tleh v tem letu, preden se 15-članska zasedba nastopajočih s predstavo odpravila na tromesečno mednarodno turnejo. 
________________________________________________________
 
Kontakt za medije: info@spanskiborci.si / 070 745 904
________________________________________________________


EnKnapGroup

To je le eden od večjih letošnjih dosežkov skupine EnKnapGroup, katere ustanovitelj in umetniški vodja je Iztok Kovač. S predstavo Matjaža Zupančiča 20th Century Fog – Megla stoletja bo skupina 15. oktobra odprla tudi osrednji slovenski gledališki festival, 50. Borštnikovo srečanje, julija pa je s predstavo Iztoka Kovača Pozor Hud Ples 2: Vrnitev Legend že nastopila tudi na 22. Primorskem poletnem festivalu v Gledališču Koper. Delovanje skupine v tem smislu kaže tudi na zgledno sodelovanje med nevladnim in javnim sektorjem.

Trenutno skupina EnKnapGroup ustvarja nove produkcije z več uveljavljenimi mednarodnimi avtorji. Januarja 2016 bo skupina začela sodelovati z madžarsko koreografinjo Adrienn Hód in libanonskim koreografom Guyjem Naderjem pri ustvarjanju nove predstave, ki bo premierno na ogled 12. maja 2016 (repriza 13. 5.).

Zatem bo skupaj s Pavlom Liško in Kelly Copper iz svetovno priznanega Natural Theater of Oklahoma začela ustvarjati predstavo z delovnim naslovom ‘Pursuit of Happiness’ (Na sledi sreči), ki bo premiero imela 1. decembra 2016. 
 
EN-KNAP pa spodbuja in podpira tudi samostojna dela plesalk in plesalcev, ki so kot avtorji doslej ustvarili 6 lastnih del, najnovejše, triptih pod skupnim naslovom Odkrito-razkrito, ki ga bodo predstavili novi člani skupine Nik Rajšek, Anja Rupnik in Veronika Valdés pa bo premiero imela 15. 9. v Španskih borcih.
 
Od svoje ustanovitve pred 8 leti je ansambel EnKnapGroup sodeloval z več kot 30 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter gledališkimi režiserji, ter ustvaril več kot 20 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot 50 uprizoritvami letno na domačih odrih ter rednimi mednarodnimi turnejami.

O predstavi

Predstava Fobija, ki sta jo s skupino ustvarila priznana izraelska koreografa Guy Weizman in Roni Haver, ki delujeta na Nizozemskem, je koprodukcija med Zavodom EN-KNAP, nizozemsko skupino Club Guy & Roni Haver, in svetovno uveljavljenim tolkalnim ansamblom Slagwerk Den Haag. V njej pa avtorja pod sloganom »Fobija – meja strahu in brezmejni strah« raziskujeta mehanizme strahu z eksplozivnim plesom, intenzivno igro, inventivno glasbo v živo in tudi humorjem. Odpirata vprašanja, kako ostati odprti drug do drugega v času vseprisotnih konfliktov in ksenofobije. Fobija je »oda razumu«, posvetilo pogumu, ki strah postavi na svoje mesto. Drzna in kompleksna predstava, ki prepleta ples, gledališče in živo glasbo, tako govori o eni ključnih tem sodobega sveta. 

Izhodišče predstave Fobija je besedilo francoskega filozofa in pisatelja Alberta Camusa  Ni victimes ni bourreaux (Ne žrtve ne rablji). Predstava Fobija raziskuje, kaj se zgodi, ko skušamo ostati odprti do drugega navkljub strahu pred neznanim. Ko sprejmemo nepredvidljivost drugega. In ko se tega zavemo, zavržemo bolečino, je ne želimo zadajati drugim in se želimo z drugimi soočiti kot človek s človekom.

_________________


O ustvarjalcih

Guy Weizman in Roni Haver sta izraelska koreografa, ki delujeta na Nizozemskem. Njuna pogosto obravnavana tema je osebna svoboda posameznika v različnih političnih in družbenih kontekstih. Njun gibalni vokabular je inventiven in surov, rezultat pa so pogosto intrigantne, zapeljive in dinamične predstave. V svojih delih se osredotočata na sodobne teme. Kot plesalca sta Haver in Weizman sodelovala s koreografi, kot so Ohad Naharin (plesna skupina Batsheva, Tel Aviv), Juan Carlos Garcia (Lanonima Imperial, Barcelona), Wim Vandekeybus (Ultima Vez, Bruselj - le Roni Haver) in Itzik Galili (Galili Dance, Amsterdam/Groningen).

Leta 2002 sta osnovala Klub Guy & Roni, ki ustvarja številne produkcije, ki vse nastajajo na Nizozemskem,, ter je pomemben ambasador uprizoritvenih umetnosti na Nizozemskem. Klub Klub Guy & Roni združuje plesalce in druge umetnike z vsega sveta, sodeluje pa tudi z drugimi disciplinami, kot so glasba, film, gledališče, znanost in moda. Klub je priljubljen gost mednarodnih festivalov v Madridu, Rimu, Tallinu, Berlinu, Marseillu in Frankfurtu, predstavil pa se je tudi na prestižnem ameriškem festivalu Jacob’s Pillow in v Barceloni na festivalu Grec. Vsako leto na festivalih, kot je festival Oreon (otok Terschelling), predstavlja produkcije, ki se prilagajajo specifičnim lokacija. Zasedba plesalcev je prejela številne nagrade, odlikujejo pa jo izjemna fizična sposobost in močna odrska prezenca.

Nizozemska plesna skupina Club Guy & Roni ustvarja nekonvencionalne predstave z izrazito avtorsko noto, ki govorijo o premikanju meja. Kot že prejšnje predstave skupine, ki so premikale meje med iluzijo in resničnostjo (Naked Lunch), človekom in strojem (Crash), ter moškim in žensko (Alpha Boys), najnovejša predstava Fobija govori o strahu. O mejah strahu in strahom pred brezmejnim. Mednarodno plesno skupino Club Guy & Roni sta leta 2002 v Groningenu ustanovila koreografa Guy Weizman in Roni Haver. Ustvarja samosvoje predstave, ki presegajo žanrsko omejitev plesa: eksplozivno plesno gledališče, ki je dinamično in robustno, obenem pa tudi ganljivo in duhovito. Med njihovimi zadnjimi produkcijami so predstave ’Alpha Boys’ (nominirana za nagrado Zwaan 2011), ’L’Histoire du Soldat "(prejemnica ruske nagrade Zlata maska za leto 2013) in ’Midnight Rising’ (nagrada Zwaan za najboljšo plesno produkcijo v letu 2013), v pretekli sezon i pa je odmevala njihova predstava "Naked Lunch," divja mešanica plesa, gledališča in žive glasbe, za katero je plesalec Igor Podsiadły prejel nagrado Zwaan za najboljši plesni nastop v letu 2014.

Mednarodno plesno skupino En-Knap je leta 1993 pod okriljem festivala Klapstuk, v belgijskem Leuvenu, ustanovil Iztok Kovač, ki je v 1990. letih pojem slovenskega sodobnega plesa tako rekoč iz nič umestil v evropski in svetovni kulturni prostor. Leto kasneje je skupino v Ljubljani legitimiziral kot produkcijski zavod EN-KNAP. Mednarodno uveljavljeni podukcijski zavod je v Sloveniji in tujini postal sinonim za vrhunsko sodobno plesno umetnost, v evropskem prostoru pa v 21 letih delovanja uveljavil lastno estetiko in pritegnil široko mednarodno mrežo koproducentov. Ustvaril je preko 60 plesnih predstav, 5 plesnih in 6 dokumentarnih filmov ter več kot 20 drugih projektov, za katere je bil nagrajen z več kot 20 domačimi in tujimi nagradami. Svoje delo je predstavljal v 30 državah po vsem svetu na več kot 400 gostovanjih. Od leta 2009 zavod upravlja Center kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah, kjer je domicil edinega stalnega ans ambla za sodobni ples pri nas, EnKnapGroup. Zasedba EnKnapGroup se je januarja letos v okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples (s podporo ESS) razširila na osem članic in članov.

Tolkalni ansambel Slagwerk Den Haag je v 35 letih obstoja zgradil mednarodni sloves in ustvarja velike projekte. Premore raznolik program, od specializiranih raziskovalnih projektov do mladinskih programov in velikih mednarodnih koprodukcij. Slagwerk Den Haag sodeluje s partnerji, kot so festival Holland Festival, festival Bang on a Can (New York), Orkater, in skladatelji, med katerimi so Guo Wenjing, Louis Andriessen, Michael Gordon, Seung-Ah Oh in Steve Reich. 
USTVARJALCI

Režija in koreografija: | Guy Weizman in Roni Haver
Skladatelja | Hugo Morales in Pepe Garcia
Glasbeni vodja | Fedor Teunisse
Besedilo in dramaturgija | Martijn de Rijk in Bas Heijne
Ustvarjalci in izvajalci:| EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec, Tamás Tuza, Ida Hellsten, Bence Mezei, Nik Rajšek), Club Guy & Roni (Camilo Chapela, Angela Herenda de Kroo, Dunja Jocic, Veerle van Overloop, Adam Peterson)
Tolkala | Slagwerk Den Haag (Pepe Garcia, Niels Meliefste, Frank Wienk)
Svetloba | Wil Frikken
Kostumi | Slavna Martinovic

Koprodukcija I Zavod EN-KNAP, Club Guy & Roni, Slagwerk Den HaagProjekt EKG+, ansambel za sodobni ples, poteka v okviru operacije Nove karierne perspektive II. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov, razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti« prednostne usmeritve »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti«.


7. septembra ob 21. uri v Križankah, v okviru 63. Ljubljana Festivala.


 

 
 

Morda vas zanima tudi

Fobija

Dogodek

Fobija – meja strahu in brezmejni strah. Drzna in kompleksna predstava, ki prepleta ples, gledališče in živo glasbo, govori o eni ključnih tem...


Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas