LOOP DE LOOP in FALL SEVEN TIMES

LOOP DE LOOP in FALL SEVEN TIMES

EnKnapGroup in TANZMAINZ: ekskluziven dvojni plesni večer

Prodoren koreografski par Guy Nader in Maria Campos, ki ju je leta 2015 lansirala mednarodna plesna mreža Aerowaves, se s specifičnim gibalnim besediščem vse bolj uveljavljata na svetovni plesni sceni. Njune koreografije označuje visoka estetska raven, ki se zliva v hipnotični mehanicizem. Vsak plesalec je soočen s fizično in mentalno izjemno zahtevnimi koreografskimi sekvencami, ki se vrstijo v tesnem partnerskem odnosu do drugih plesalcev. Vsak gib je pogojen s predhodnim gibom in generira naslednjega. Dinamičen preplet oscilacije gibov, ponavljanja in akumulacije ustvari napetost med težnostjo in breztežnostjo. Estetika obeh koreografov je za plesalce svojevrsten izziv. Težke kombinacije naj bi bile videti preproste, zahtevni akrobatski elementi terjajo poseben pogum in osredotočenost plesalcev ne sme popustiti niti za trenutek, saj bi s tem lahko ogrozili sebe ali soplesalce. Guy Nader in Maria Campos od plesalcev zato želita »razpoložljivo telo«, ki je pripravljeno odreagirati v vsaki milisekundi. V Centru kulture Španski borcu se bosta predstavila z dvema deloma, v izvedbi dveh vrhunskih plesnih ansamblov, tanzmainz iz Staatstheater Mainz ter EnKnapGroup iz Ljubljane.

__________________________

LOOP DE LOOP
(večpomenski izraz, ki zajema tako pomene iz aviacije kot iz urbanega besednjaka)

V predstavi Loop de Loop ki sta jo Guy Nader in Maria Campos ustvarila s plesalci EnKnapGroup, koreografa sledita svojim dosedanjim koreografskim načelom. Delo je popotovanje po ukrivljenih krožnih poteh ter razsežnostih in volumnih, ki jih telo lahko odkriva v prostoru. Išče nenehno gibanje in se sprašuje, kako ga preusmeriti, se poigrava z breztežnostjo in težo, s centrifugalnimi silami telesa, ter na novo odkriva nove smeri hitrosti in pospeška. Predstava nas s svojo neomajno osredotočenostjo na užitek in veselje ob ponavljanju skuša opozoriti na naše zaznavanje časa, spomina in preživetih izkušenj, na zaporedje neskončnih priložnosti za primerjanje prostora in časa.

__________________________

FALL SEVEN TIMES

Novo predstavo je navdahnil azijski pregovor: Če sedemkrat padeš, osmič ponovno vstani. Oba ustvarjalca je prevzela trdovratnost, ki jo izraža pregovor. »V tem izreku se že skriva ples«, pravi Guy Nader in s tem misli na stalni tok prepuščanja padanju ter ponovnemu vstajanju, ki je prav eden izmed koreografskih gradnikov njujega sloga. Obenem pa to gibanje vidi kot filozofsko metaforo: padanje in ponovno vstajanje kot osnovno načelo preživetja.


Avtorja se poigravata s silo težnosti v snežno belem ambientu in pri tem uporabljata najrazličnejše kontaktne plesne tehnike. Sila težnosti se s pomočjo sinergije plesalcev in plesalk nenadoma odvija v zraku, ko se vzvratno spuščajo iz dveh metrov z zaupanjem, da jih nekdo ujame. Plesalci skupno premagujejo zadržke in si brezpogojno stojijo ob strani, kar ustvari sliko ganiljive človečnosti koreografije.
Predstava je bila velik korak za koreografski dvojec, saj sta prvič ustvarjala z enajstimi plesalci. Čeprav so plesalci večkrat morali preko svojih zmožnosti, se jim je na koncu procesa vložena energija povrnila.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

LOOP DE LOOP
Koncept, koreografija: Guy Nader & Maria Campos
Ustvarjalci in izvajalci: Ustvarjalci in izvajalci: EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec, Jeffrey Schoenaers, Matea Bilosnić, Gilles Noël)
Glasba: Miguel Marin
Oblikovanje svetlobe: Luka Curk
Kostumografija: Katarina Škaper
Vodja vaj: Tanja Skok
Produkcija: Zavod EN-KNAPTrajanje: 35 min

____________________________________

FALL SEVEN TIMES
Koreografija: Maria Campos & Guy Nader
Plesalci: Amy Josh, Ada Daniele, Giulia Torri, Tijana Prendović, Alexander de Vries, Caspar Knops, Finn Lakeberg, Matti Tauru, Mattia De Salve, Thomas Van Praet, Zachary Chant
Oblikovanje scene: Lucia Vonrhein
Avtorska glasba, skladatelj: Miguel Marin
Oblikovanje luči: Sebastian Ahrens
Vodja vaj: Michael Langeneckert
Inspicient : Marcel Tabrea
Umetniški vodja ansambla: Honne Dohrmann
Vodja produkcije: Lisa Besser
Asistent umetniškega vodje: Maria Eckert
Produkcija: Staatstheater Mainz

Trajanje: 35 min
____________________________

S podporo Goethe-Instituta Ljubljana

______________________________

Zavod EN-KNAP

Izvršna producentka: Karmen Keržar
Vodja tehnične ekipe: Jaka Šimenc
Tehnična izvedba: Tehnična ekipa Španskih borcev/EN-KNAP: Luka Curk, Leon Curk, Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Špela Škulj
Izdelava kostumov: Atelje d.o.o.
Fotografija: Andrej Lamut
Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol
Marketing: Goran Pakozdi
Vodja financ: Julija Travančić
Organizatorka in koordinatorka programa: Katja Gabrijelčič
Direktorica Španskih borcev, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič
Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač    

Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 


Velika dvorana

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
8*/12 eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, osebe s hendikepom)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas