Razstava v okviru projekta »Life, liberty and pursuit of happiness«

Razstava v okviru projekta »Life, liberty and pursuit of happiness«

V zgornjem nadstropju kavarne Internacionala si lahko ogledate razstavo, ki je nastala v okviru projekta »Life, liberty and pursuit of happiness«, del spremljevalnega programa premiere Zasledovalci sreče, ki so jo plesalci EnKnapGroup ustvarili pod taktirko Pavla Liške in Kelly Copper iz newyorškega Nature Theater of Oklahoma decembra 2016.


Na foto delavnico Na sledi sreče pod mentorstvom Luke Dakskoblerja in dr. Aleša Črniča smo povabili vse srednješolce, mlade ljubiteljske fotografe, ki se zanimajo za prepletanje fotografije in premišljevanja o družbi in posamezniku.  Tematika delavnice je obravnavala zasledovanje sreče, ki je v ameriški deklaraciji neodvisnosti zapisana kot neodtujljiva pravica vsakega državljana, hkrati pa je to tematika, ki jo naš plesni ansambel raziskuje  v predstavi Zasledovalci sreče. Izbrani kandidatki, katerih dela so izobešena v Centru kulture Španski borci, sta Aiko Zakrajšek in Yuliya Molina.


S podporo Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji in Mestne občine Ljubljana - Oddelka za kulturo.


Razstava bo na ogled do 16. avgusta.

Toplo vabljeni!
______________________________________________
O TEMI:

Biti srečen. Brez dvoma ena najpogostejših želja ljudi širom sveta. Ameriška Deklaracija o neodvisnosti za sam temelj družbe in države postavlja posameznikovo pravico do življenja, svobode in iskanja sreče. A kaj sreča sploh je? Smo vsi srečni na isti način ali vsak po svoje? Nas osrečujejo podobne ali povsem različne stvari? So bili ljudje v preteklosti bolj ali manj srečni, kot smo danes? So srečo dojemali na isti način? Kako pa je s pojmovanjem sreče v različnih kulturah: je Američan ne/srečen drugače od Slovenca in ta od Kenijca? Ali starejši ljudje srečo razumejo kako drugače od mladih? Kaj pa bogati in revni? Pa moški in ženske? V kakšni povezavi je sreča s svobodo? In ali je res, da sreča spremlja pogumne?
Kaj za vraga sploh je sreča?

Avtor: Aleš Črnič
______________________________________________
O MENTORJIH:

Luka Dakskobler je dokumentarni fotograf in fotografski novinar iz Kranja. Po diplomi  iz angleščine in novinarstva na ljubljanski univerzi, dela kot novinar in fotografski novinar že vse od leta 1995.  Specializiral se je v reportažni fotografiji. V svoji dolgi karieri je sodeloval s številnimi uglednimi revijami, v katerih se je na začetku osredotočal na kulturne dogodke, preden je dokončno prestopil v svet pokrivanja družbenih in okoljskih tematik. Trenutno lahko njegove prispevke redno najdemo v reviji National Geographic Junior in Xinhua News Agency. Prav tako je ustvaril fotografske zgodbe za National Geographic Slovenia in National Geographic Traveler (Slovenia).

Aleš Črnič je doktor znanosti sociologije in pedagog. Diplomiral in magistriral je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Leta 2000 je bil gostujoči raziskovalec na kolidžu St. Johns v Oxfordu. Kasneje, leta 2002, je na Fakulteti za družbene vede doktoriral iz sociologije religije.
 

« Napovednik|Razstave

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Galerija Internacionala s teraso

Traja do: 16. avgust 2017

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas