Oona Doherty: LOV NA UPANJE

Oona Doherty: LOV NA UPANJE

Plesna predstava

Topotanje po prepotenem gledališču, virtuozna stanja, nagnetena pljuča, ki kričijo v temi, kinetično doživljanje med mesom in dušo. Oona Doherty vas na skupnem živčnem sistemu popelje skozi umazano Evropo in uprizarja destilacijo moškega. Lov na upanje je dekonstrukcija stereotipa neprivilegiranega moškega in njegovega privzdignjenja v svetel bel limb Carravaggia. Predstava, prvi del iz avtoričine serije Težko je biti nežen, je poskus kako spremeniti neotesance, prepotentneže, gangsterje, vandale v rajske ptice. Zbledeti v belo. Kot žarnica, ki pregori.


Predstava je bila nagrajena za najboljšo izvedbo in nominirana za najboljšo predstavo na Dublin Tigre Fringe Festivalu 2016 in za Total Theatre Award Edinburgh Fringe 2017 ter izbrana v Aerowaves Twenty17.


Predstavi sledi DJ set Roryja Moora in otvoritev razstave kolažev Globinsko čisto, s katerimi Oona Doherty s podobami, ki nastajajo ob njenih koreografskih procesih, vstopa na polje vizualnega.

______________________________
O AVTORICI:
Oona Doherty je sodelujoča umetnica pri ISSAC. Leta 2016 je prejela naziva umetnica MAC Belfast HATCH in umetnica Prime Cut Productions REVEAL, v letu pa 2017 nagrado Major Individual Artist Umetniškega sveta Severne Irske. Od leta 2012 vodi mednarodne plesno-gledališke delavnice. Oona je diplomirala in magistrirala iz sodobnega plesa na School of Contemporary Dance Univerze Ulster in na LABAN v Londonu. Od leta 2012 razvija svoja dela in gostuje po svetu. Kot plesalka je sodelovala z: TRASH (Nizozemska), Abbattoir Ferme (Belgija), Veronika Riz (Italija), Emma Martin/United Fall (Irska) in Enda Walsh (Združeno kraljestvo). Kot koreografinja za igralce je sodelovala pri nagrajeni predstavi SCORCH (Stacy Greg) in pri predstavi St. Joan (Jimmy Fay, The Lyric Theatre). Njena prejšna avtorska dela so Leather Jacket Deluxe, Lady Magma, Echo Hunt (DOCNITE Series). Njeni kolaži in filmi so bili razstavljeni oziroma predvajani v številnih galerijah v Belfastu, Dublinu, Parizu in Pragi.

______________________________

Plesna delavnica z Oono Doherty v okviru Festivala Mesto Žensk:

"ODPRETI VENTILE OBČUTIJ" - FRANCIS BACON

7.–8. oktober 2017, 10.00–11.30
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

Oona Doherty: Pesem za Lov na upanje

Za zgodovine šoka
Sem meso sem meso
Sončna svetloba sije na mladostno meso visoko se odbija. Armadaus. Avdio. Jaguar. Sedež.
Vlažen čudovit ritem močno tolče Testosteron in Kortizol napajata režeča se usta
Oblečene punce prav zares padejo Nočni zrak resnično kriči Moška hrbtenica tvoja hrbtenica Razliva tolmune spomina
Poskrbi, da bo gorela v redu je v redu je
Znotraj izbojevan sovražnik
Roza meso pleši naprej
Kadilčev prsni koš
Fantovska korajžna energija
Za srce
s srcem
Povej mi, sin


Klas se začne z ogrevanjem, podobnim jogi, s katerim bomo uporabile_i telo in pljuča, da bi se sprostile_i in odprle_i um. Sledila bo vodena improvizacija, delo s podobami iz Dohertyjeve pesmi Lov na upanje. Nato bomo razvile_i posamezne male izraze. Delale_i bomo z naslednjimi podobami: beton, beli pav, magma, med manuka, droge, Jaxson Pollock, Francis Bacon, Carravagio, napake očeta in bele slave, Vstajenje v Lazarja.


Naslednji dan bomo razvijale_i scenarij, govor in značaj. Poglobile_i se bomo v tehniko jecljanja in se preizkusile_i v zborovskem petju. Navdih za delavnico sta deli Lov na upanje in Vstajenje v Lazarja, ki se ukvarjata z evropskimi stereotipi mladosti, moškosti, revščine, eskapizma, junaškosti in ranljivosti. Prizadevale_i si bomo doseči znane predele naših teles in postati bolj vpletene_i v živčni sistem.
-zbledeti v belo-


Večkrat nagrajena koreografinja in plesalka Oona Doherty ima bogate mentorske izkušnje.


Zaradi omejenega števila udeleženk_cev je prijava s kratko predstavitvijo obvezna. Prijave na production@cityofwomen.org do 1. 10. Izbrane udeleženke_ce obvestimo do 3. 10. Cena za posamezni dan delavnice je 10 €.
// v angleščini //


V okviru projekta Uprizarjati spol - ples razlik.
Organizacija delavnice: Mesto žensk. V sodelovanju z Emanat in Bunker.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koreografinja, performerka, zvok: Oona Doherty
Glasba, vožnja, DJ set: Rory Moore
Tehnična vodja turnej: Sarah Gorden
Urednik zvoka: Chris MC Sorry Bronski
Oblikovalec luč: Simon Bird
Posebna zahvala originalnemu Lovcu Neil Brown
Koprodukcija: Arts Council of Northern Ireland, British Council 2015–2016.
Organizacija: Mesto žensk, Zavod EN-KNAP (Aerowaves).

   


S podporo Veleposlaništva Irske v Sloveniji.

V okviru Plesne Vesne in projekta Uprizarjati spol - ples razlik.

Predstava Lov na upanje gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki prinaša svežo, avantgardno evropsko produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Festival sodi v mrežo Aerowaves.

 

S podporo Mestne občine Ljubljana - Oddelka za kulturo in Ministrstva za kulturo.


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
7eur / 5eur [pri posameznih dogodkih nudimo otrokom, študentkam_om, dijakinjam_om, brezposelnim, prosilkam_cem za azil, samozaposlenim in upokojenkam_cem poseben popust!]

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas