Rajakangas - DINOZAVER in Hadalin z gosti - KONCERT

Rajakangas - DINOZAVER in Hadalin z gosti - KONCERT

Dvojni večer - ples in koncert

Janina Rajakangas: DINOZAVER – plesna predstava

»Janina ima fizično in verbalno duhovitost, s katero se popolnoma preda ideji. Gre za podrobno utelešenje (ljubezni) in ekstremno fizikalizacijo očitnega in abstraktnega. V bistvu gre za zelo človeško absurdnost. Temni humor ali igriva samo-razveljavitev, ki bi lahko bila depresivna, vendar dejansko ostaja vznemirljiva. Ko drži ogledalo do sebe in do nas, se zgodi tragi-komedija.«

Eddie Nixon (direktor The Place)

Dinozaver je duet, ki ga izvajata Karolina Kraczkowska in Robert Clark. Orisuje absurdnost odnosa med moškim in žensko, znotraj katerega je ljubezen videna kot dinozaver, ki ga vedno znova srečujemo, starodavni fosil, katerega avtentičnost je vedno znova reinterpretirana. Predstava Dinozaver se ne ukvarja z dramatizacijo emocij temveč je v iskanju resnične ljubezni.

Janina je finska koreografinja, ki živi in ustvarja v Londonu in Helsinkih. Leta 2000 je diplomirala kot plesalka na London Contemporary Dance School, leta 2010 pa je v Helsinkih zaključila magisterij iz koreografije na Theatre Academy - Teatterikorkeakoulu.

---------------------------------------------------------

Aleš Hadalin in Petra Trobec: KONCERT

Aleš Hadalin, ki je v preteklosti sodeloval z Zavodom EN-KNAP pri več predstavah in filmih, se vrača v Španske borce. V prvem delu bo nastopil v duetu s Petro Trobec, ob spremljavi diatonične harmonike. Drugi del pa bo na oder priklical skupino Petzapet, katere član je tudi Aleš. Večer bo posvečen prepevanju manj poznanih slovenskih ljudskih pesmi, pri čemer Aleš črpa predvsem iz bogate zakladnice veselih in hudomušnih pesmi, ki prihajajo iz celotnega slovenskega etničnega prostora.

Aleš Hadalin, rojen na železniški postaji, študent muzikologije, je eden naših najizvirnejših raziskovalcev človeškega glasu in petja. Na vseh njegovih zgoščenkah tako igra primarno vlogo človeški vokal in raziskovanje različnih pevskih tehnik.

Njegov opus je zavidanja vreden. Že od rane mladosti je bil vpet v glasbo, saj je igral harmoniko, orglice in kljunasto flavto. Bil je ustanovni član skupine Tantadruj, nato se je posvetil jazzovskim standardom. Konec leta 2003 je prejel prvo nagrado na Festivalu šansona.

Od leta 1995 je kot pevec, plesalec in igralec intenzivno sodeloval s plesno skupino En Knap, s katero je ustvaril tri predstave: Struna in želo, Zakonitosti Kobre in Popoln korak. Za slednjo je posnel zgoščenko Umetnost hoje. Z isto skupino je posnel tudi tri filme: Vrtoglavi ptič (Slovenski film leta, 1997), Dom svobode, Krotilci časa (za katerega je spisal in posnel glasbo).  Sodelovanje s skupino En Knap ga je vpeljalo v gledališke in kasneje v filmske vode ter plesne predstave, nakar je pričel raziskovati slovensko ljudsko glasbo.

Sodeluje s petčlansko pevsko skupino PetzaPet, , ki se je zbrala septembra 2009. Posvečajo se večglasnemu petju manj poznanih slovenskih ljudskih pesmi iz celotnega slovenskega etničnega prostora.

------------------------------------------------------------------
Večer sodi v sklop dogodkov, ki jih Zavod EN-KNAP organizira ob svoji 25. obletnici delovanja.

Mineva namreč 25 let odkar je Iztok Kovač, plesalec in koreograf, ustanovil Zavod EN-KNAP, nevladno organizacijo, ki je v četrt stoletja delovanja neizbrisno zaznamovala slovensko in svetovno plesno prizorišče. Plesna revolucija, ki je zajela svet v osemdesetih, je s Kovačevim umetniškim izrazom in njegovo idejo o stalni sodobno-plesni skupini kasneje prestopila tudi meje slovenskega prostora in postala resničnost, trdno usidrana v širšem kulturnem prostoru.

Zgodbo Zavoda EN-KNAP je v 25 letih pomagalo spisati mnogo domačih in mednarodnih ustvarjalcev iz vseh področij. Zato bomo v prihajajoči sezoni pod okriljem programa UVOZ-IZVOZ in celoletnega festivala Plesna Vesna v seriji predstav, razstav, filmskih projekcij in koncertov odkrivali njihova dela, raziskali kaj jih navdihuje in vznemirja danes in skupaj z njimi pogledali v prihodnost, ki je pred nami.
 

Hadalin in Trobec
Hadalin in Trobec
dinozaver trailer
dinozaver trailer

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

DINOZAVER

Koreografija: Janina Rajakangas in nastopajoči
Nastopajoči: Karolina Kraczkowska in Robert Clark
Svetlobno oblikovanje: Jenni Pystynen
Avtorska glasba: Roberto Sassi, Benni Hemm Hemm: Stoffer, Amiina: Hilli, Stars Of The Lid: Dopamine Clouds Over Craven Cottage
Montaža glasbe: Mishi Bekesi
Produkcija: The Place in Janina Rajakangas Project
S podporo: Arts Promotion Centre Finland, Greenwich dance in TripSpace
Produkcija gostovanja: Zavod EN-KNAP

KONCERT

Nastopajoči: Aleš Hadalin in  Petra Trobec
Produkcija: Zavod EN-KNAP

Predstava DINOZAVER gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki prinaša svežo, avantgardno evropsko produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Festival sodi v mrežo Aerowaves.

 


Velika dvorana

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
12/8* eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, osebe s hendikepom)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas