Četrtek ob sedmih

Četrtek ob sedmih

predstava improvizacije

Četrtkov večer bo posvečen predstavi Četrtek ob sedmih in petorici slovenskih uveljavljenih ustvarjalcev, katere skozi zgodovino EN-KNAP-ovega delovanja povezujemo s številnimi projekti.

Beseda avtorjev o predstavi:

“Komunikacija med nama nikoli ni bila podarjena, se mi zdi; tako da bi bilo zanimivo zdizajnirat en score, znotraj katerega lahko oba delava…”
(iz sporočila Jurija Andreji… Zraven sva povabila Jako Šimenca in Nado Žgank, nato še glasbenika Blaža Celarca…)

Fino je delat. Fino je gledat dobre predstave. In človek se veliko nauči.
Fino je delat takšne predstave, kakršne bi sam rad gledal. Takšne, o katerih se da kaj pogovorit. Kaj vprašat. Takšne, ob katerih se porajajo odgovori in vprašanja.
Fino je plesat. Fino je v plesnih predstavah najti prostor za ples. Ples pa ni vse. Ples ni predstava, je pa lahko začetek. Lahko je del nje.
Brez svetlobe govorimo morda o koncertu, o predstavi pač ne. Svetloba, za začetek, je ali ni. Enkrat ko Je, se vprašamo “kako?”. Svetloba postane pomembna.
Drugače kot svetloba, zvok vedno Je, predvsem tisti, ki ga največkrat preslišimo. Skozi delanje izbir se zvok loči od samoumevnosti. Zvok postane partner.
Zmes elementov se zgodi na odru. Znotraj tega, kar prispevamo, ima vsak od nas proste roke. V tej naši sinergiji vsak “stojimo" za svojim. Se pa ideje seveda oplajajo, vedno.  
Fotografija dokumentira predstavo in jo pokaže v ustavljenih trenutkih, ki na odru ne obstajajo. Po predstavi je del refleksije, ki proces hrani.
Predstave ni brez publike. Predstavo lahko delamo samo na odru, (vsaj) pol predstave je publika.
Jurij Konjar, Andreja Podrzavnik Rauch, Jaka Šimenc, Blaž Celarec in Nada Žgank to delamo že dolgo. Skupaj smo režiserji, koreografi, plesalci, oblikovalci luči, fotografi, glasbeniki, raziskovalci, producenti, scenografi, gledalci. Po septembrski premieri  se predstava ustvarja naprej tako, da se (igrivo)igra, vsakič na novo preizprašuje in osmišlja.

O USTVARJALCIH:

Jurij Konjar je nagrajeni plesalec in improvizator. Med njegova avtorska dela spadajo predstave Katarza za začetnike, Ulysses in Goldbergove Variacije.

Jaka Šimenc je oblikovalec svetlobe, scenograf, avtor Gledališča Brez Igralca, Feng Šusa, Mavrice in zdaj spet tehnični direktor Španskih Borcev.

Andreja Rauch Podrzavnik je nagrajena avtorica, improvizatorka, ustvarjalka- raziskovalka in aktiven del slovenske plesne scene. Med njena avtorska dela spadajo Trajanje-Minevanje, Nezaznaven vzgib, Čas Telo Trio, Torek, Melodije refleksije, Melodije začetkov, Tkalci, Pasaž Delux, Rebeka, Tipke.

Blaž Celarec je vsestranski tolkalist, producent, snemalec in oblikovalec zvoka. Dejaven je na več področjih glasbene umetnosti. Kot tolkalist je posnel skoraj 70 albumov, kot producent ali snemalec zvoka pa dobrih 40. Poleg glasbenih skupin je zadnja leta zelo dejaven v gledališču kot skladatelj, glasbenik in igralec.
 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Performans: Jurij Konjar, Andreja Rauch Podrzavnik
Svetloba: Jaka Šimenc
Zvok: Blaž Celarec
Foto: Nada Žgank
Produkcija: Jurij Konjar
Produkcija gostovanja: Zavod EN-KNAP
Producent gostovanja: Zala Česnik


 


Velika dvorana

Trajanje: 50 minut

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas