Dénes Döbrei: IMAGO SONUS

Dénes Döbrei: IMAGO SONUS

plesna improvizacija

[PREDSTAVA SE BO ODVIJALA V MODERNI GALERIJI na Cankarjevi ulici 15!]

Plesna predstava »Imago Sonus«, katere koreografijo je ustvaril Dénes Döbrei, temelji na sintezi plesa, vizualnih umetnosti in glasbe. Predstava je nastala na podlagi delavnic s številnimi znanimi umetniki, glasbeniki, plesalci in igralci, pa tudi z umetniki drugih področji, vključno z nekaterimi umetnostni zgodovinarji, pisatelji in pesniki. Devetdeseta leta so igrala pomembno vlogo v predstavi, saj je to obdobje ključno vplivalo na življenja ustvarjalcev predstave in posledično na proces umetniškega ustvarjanja. Gre za sodobno delo, ki za svojo podlago jemlje devetdeseta leta in iz preteklosti ustvarja sedanji trenutek.

Glavni motiv predstave je kontinuiteta, znotraj katere je mogoče izražati trenutne zgodbe, slike, ki prikazujejo podobe preteklosti, anekdote, vnaprej oblikovane koreografije nastale na osnovi resničnih dogodkov, pa tudi gibanje in ples, ki so posledica hipnih spodbud. Vse to spremlja glasbena improvizacija, ki jo izvaja skladateljica in glasbenica Jasna Jovićević.

Scenografija se iz predstave v predstavo spreminja, saj za vsako ponovitev ustvarjalci predstave povabijo drugega slikarja, da nekaj dni pred predstavo ustvari sliko v velikosti 260x350cm. Ustvarjanje slike vsakič spremljata Denes Debrei in Heni Varga. Plesalca sledita gibom rok slikarja, medtem ko ta ustvarja in ti gibi nato postanejo organski del plesne predstave. Likovno delo na ta način postane izjemno pomemben del koreografije, saj se iz predstave v predstavo spreminja in tako vsaka ponovitev postane unikat. Gre za likovno delo, ki ustvarja plesne korake. Kasneje med predstavo umetnika plešeta po belem platnu in z barvo, ki jo imata na stopalih ustvarjata novo likovno kreacijo.

Pred našimi očmi se izrisujejo poti, ki so jih ustvarjalci prehodili med vsako ponovitvijo in rojevajo nove slike. Na prvi pogled gre za nerazumljiv barvni madež, ki se pojavlja pod stopali plesalcev in nepovezano dogajanje na odru, ki nato v domišljiji gledalcev vzbuja nove misli in nova občutja. Predstava začne komunicirati z občinstvom in nastaja dialog. Naša preteklost nas opazuje; bili smo, kar smo postali in postali bomo, kar smo.

O AVTORJU:

Dénes Döbrei je študiral dramatiko v Novem Sadu ter kasneje igral v gledališču v Subotici. Nato je leta 1986 ustanovil gledališko-plesno skupino Nyari Mozi. Igral je v številnih predstavah svetovno znanega koreografa in umetnika Josefa Nadja. Vse od leta 2000 pa redno sodeluje z japonskim koreografom in plesalcem Minem Tanako. Poleg nastopanja v gledaliških predstavah, je Dénes Döbrei nastopil tudi kot igralec v filmu "Gondviseles" madžarskega režiserja Pála Erdösa. Kot koreograf je sodeloval z mnogimi srbskimi, slovenskimi, bosanskimi, madžarskimi in romunskimi vodji gledališč. Za svoje delo »Emma« v produkciji Narodnega gledališča v Subotici pa je prejel nagrado Sterija za najboljšo koreografijo. Vse od leta 2006 poučuje na LEDA Theater School in na Theatre de l’Acte v Toulousu. Leta 2010 pa je začel poučevati še na Akademiji za gledališče v Novem Sadu.

 

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koreografija: Dénes Döbrei
Ples: Dénes Döbrei in Heni Varga
Glasba: Jasna Jovičević
Svetlobno oblikovanje: Boris Butorac
Za scenografijo predstave motive skupine IRWIN izbral: Miran Mohar
Produkcija: Gledališko društvo ”Letnji Bioskop” (Nyári Mozi Színházi Közösség)
Producentki gostovanja: Zala Česnik, Karmen Keržar
Produkcija gostovanja: Zavod EN-KNAP
V sodelovanju z: Moderna galerija (Ljubljana)

Predstava IMAGO SONUS gostuje v okviru mednarodnega programa Uvoz-Izvoz Zavoda EN-KNAP, ki v Španske borce kontinuirano prinaša vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.

 


Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
Vstop prost (rezervacije na goran.pakozdi@en-knap.com)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas