Francoski novi val #2

Francoski novi val #2

plesna predstava

Francoski novi val #2

Flora Détraz in Cie PLI
MUYTE MAKER
 

V torek, 8. oktobra 2019 ob 20h, bo na odru Španskih borcev v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna pod okriljem Zavoda EN-KNAP in v sodelovanju s Francoskim Inštitutom v Sloveniji, Teatroskopom in Društvom Mesto žensk, nastopila očarljiva plesna, vizualna in predvsem glasbeno-vokalna predstava Muyte Maker, ki se izmika vsemu, kar nam je znano. Predstava je kreacija ene najperspektivnejših mladih francoskih ustvarjalk, Flore Détraz, ki v njej  nastopa skupaj s svojo skupino PLI.


Štiri ženske na odru ustvarjajo fantastično audio-vizualno pokrajino, v kateri se performerke pojavljajo z izjemno močno odrsko prezenco in na svojevrsten način uspejo preseči vsakršno žanrsko opredelitev. Predstava enostavno ne dovoljuje konceptualizacije in jo je težko ujeti v trdne okvirje, s čimer na oder prinaša navdihujočo svežino čiste fascinacije. Pustite se odpeljati v surrealističen svet, ki ga performerke ustvarijo z neverjetno natančnostjo in izvirno estetsko noto.


Preko raziskovanja srednjeveških podob, trivialnih pesmic in grotesknih slik, Muyte Maker raziskuje srečo kot fizično in eksistencialno trditev; radost kot željo, kot kreativni potencial in kot fizično izkrivljanje oziroma protislovje. Štiri nastopajoče umetnice prepevajo v izobilju, se večglasno smejejo, slepo plešejo in klepetajo v kakofoniji zato, da bi pokazale na kompleksnost svojih teles v celoti.

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalkami.
 

-------------------------------------------
Flora Détraz, avtorica


Flora Détraz se je po končani izobrazbi iz klasičnega plesa preusmerila v študij književnosti (pripravljalni pouk in diploma sodobne književnosti). Kasneje se je pridružila Centre Chorégraphique National de Rillieux-la-pape, ki ga vodi Maguy Marin ter se nadalje usposabljala v koreografskem raziskovalnem ciklusu PEPCC, Forumu Dança, v Lizboni. V svoji karieri je imela priložnost sodelovati z različnimi imeni kot so Meredith Monk, Jonathan Burrows, Loïc Touzé, Meg Stuart, Vera Mantero in Diane Broman, ki so bistveno vplivali na njen lastni razvoj.

Vse od leta 2013 je ustvarjala dela, ki prevprašujejo odnos med glasom in gibom: Peuplements (2013), Gesächt (2014), "TUTUGURI" (2016), MUYTE MAKER (2018).

Trenutno nastopa v predstavah »Bacchae, prelude for a purge« Marlene Monteiro Freitas in »Sacro« Sare Anjo. Prav tako pa je asistentka koreografa Pabla Fidalga pri predstavi »Anarchismos«.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koncept : Flora Détraz
Nastopajo : Mathilde Bonicel, Inês Campos, Flora Détraz in Agnès Potié
Scenografija in kostumografija : Camille Lacroix
Svetlobno oblikovanje : Arthur Gueydan
Zvočno oblikovanje : Guillaume Vesin (zamenjava Manuel Pinheiro)
Umetniško sodelovanje : Anaïs Dumaine

Produkcija : PLI
Koprodukcija : CCN de Caen en Normandie, direction Alban Richard (Fr), Ramdam-un centre d’art (Fr), Relais culturel des Pays de Falaise (Fr), Pact-Zollverein (De), La place de la danse CDCN (Fr), Le réseau des Petites Scènes Ouvertes (Fr), Alkantara (Pt), v okviru DNA-departures and arrivals
S finančno podporo : Région Normandie in DRAC Normandie

Produkcija gostovanja : Zavod EN-KNAP
V sodelovanju z : Društvo Mesto Žensk
S podporo : Aerowaves, program Ustvarjalna Evropa, Teatroskop (Ministrstvo za kulturo v Franciji in Ministrstvo za Evropo in zunanje zadeve v Franciji), Francoski Inštitut v Sloveniji-------------------------------------------
PRODUKCIJA GOSTOVANJA:
Izvršna producentka programa Plesna Vesna: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc / Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Direktorica CK Španski borci, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.
 


Velika dvorana

Trajanje: 50 minut

Vstopnice:
10 eur / 7 eur (otroci, študenti_ke, dijaki_nje, brezposleni, prosilci_ke za azil, samozaposleni in upokojenci_ke)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas