VOLITANT / PREDMETENJE

VOLITANT / PREDMETENJE

dvojni plesni večer

Na koncu leta nam festival Plesna Vesna in abonma Transferzala ponujata dvojni plesni večer, ki je sestavljen iz nagrajene koreografije madžarske koreografinje Rite Góbi ter performansa slovenskega koreografa Jana Rozmana.

-------------------------------------------
Rita Góbi: VOLITANT
30 min

Volitant – razširjeno mikrogibanje

Prehod med “me že ni več” in “nisem še tam” je stanje, ki ga v predstavi Volitant uprizarja avtorica in izvajalka Rita Góbi med tem, ko nas vodi v svet preobražanja. Oblikovalec zvoka, Dávid Szegő, je za zvočno pokrajino združil Morsejevo abecedo ter akustična in električna zvočna ozadja, ki služijo kot izhodišča za plesno uprizoritev. Predstava Volitant je prezentacija moči minimalizma v gledališču, v kateri zvočna pokrajina in solo plesna uprizoritev skupaj vodita do polne uprizoritvene izkušnje. Odlikuje jo z energijo nabita a hkrati senzibilna izvedba brez mašil in premorov, v nenehnem prehajanju iz ene v drugo pojavno obliko.

Predstava je v Budimpešti leta 2017 prejela nagrado Rudolf Lábán za najboljšo sodobno plesno predstavo v sezoni ter posebno nagrado na festivalu v Valenciji. Leta 2018 je bila na festivalu INFANT v Novem Sadu nagrajena za najboljšo izvedbo. Istega leta je bila uvrščena med najboljših dvajset predstav mednarodne plesne mreže Aerowaves.

»Volitant je z izvrstno oblikovanimi lučmi, ki so v dialogu z zvočno pokrajino kompozitorja Davida Szege, nenavadna igra med mehaničnim in naravnim. Góbi je istočasno človek in stroj, žival ali Nezemljan. Intenzivnost njene surove energije se ohranja tudi, ko svoj zastrašujoče lep solo počasi prelevi v pravi manifest kiborga.« – Evgeny Borisenko

»To je solo izjemne discipline, brez napake od začetka do konca, brez najmanjšega postanka. Je natančen in kompakten.«
- Csaba Králl, kritik

»Težko je govoriti o predstavi Rite Góbi, ne da bi govorili o njej, ker sta Rita Góbi in njena predstava eno in isto.« - Márta Péter, plesna kritičarka

»Eksplozivni solo Rite Góbi je napolnjen s subtilnimi asociacijami: ni težko razbrati futuristično interpretacijo, na nek način znanstveno fantastično obdelavo Umirajočega laboda, v kateri pa je nežna in lirična zvočna kulisa nadomeščena z grobimi, ponavljajočimi se zvoki robotike.« - Tamás Halász, Színház

-------------------------------------------
Jan Rozman: PREDMETENJE
40 min
 
V svojem performansu se koreograf, performer in improvizator Jan Rozman sooči s stvarmi – s predmeti, ki ga obkrožajo, pa tudi z občutki in idejami, ki jih ti predmeti sprožajo. Predmetenje je visceralni odziv na svet stvari v katerem živimo. Je premeten in ljubi reči. Gledališki oder postane prostor stika med živo in neživo materijo; okolje, v katerem stvari lahko vzpostavljajo odnose, komunicirajo in soobstajajo – ter ob tem morda razkrijejo tudi svojo drugo plat.

Predstava gradi na vmesnih prostorih: med objektom in subjektom, med obstojem, spekulativnim obstojem in neobstojem, nedejavnostjo in delovanjem, nasičenostjo, umirjenostjo in praznino, svetlobo, mrakom in temo, med vsakodnevnim, skrivnostnim in poetičnim, kot tudi med posameznimi prisotnimi telesi.

Ustvarjalni proces temelji na uprizoritveni raziskavi materialnosti, ki jo je Jan začel med magistrskim študijem na MA SODA v okviru Inter-University Centre for Dance v Berlinu.


Konceptualno se performans naslanja na ideje, ki so jih razvili filozofi spekulativnega realizma oz. objektno orientirane ontologije (OOO) ter na njihovo razumevanje koncepta stvari. Slednje so razumljene kot neinstrumentalne entitete, ki lahko razkrijejo svoj poetični potencial in aktivirajo lastno koreografsko moč poleg in v odnosu do performerja na odru. Predmetenje izzove antropocentrično dojemanje stvarnosti z iskanjem alternativnih možnosti za sobivanje stvari v času preteče globalne ekološke katastrofe in prenasičenosti s predmeti, ki je del zahodnega življenjskega sloga.

»Rozman ne oživi samo predmetov na odru, kar je precej običajna teatrska strategija, ampak pokaže, kako je naše organsko telo pravzaprav množica avtonomnih predmetnosti, ki delujejo popolnoma neodvisno od naše volje.«
26.10.2018, Dnevnik, Koreografija predmetov, Pia Brezavšček

 

Predmetenje 2
Predmetenje 2
Predmetenje 1
Predmetenje 1
Volitant 2
Volitant 2
Volitant 1
Volitant 1

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Rita Góbi: VOLITANT

Koreografija in ples: Rita Góbi
Glasba: Dávid Szegő
Oblikovanje svetlobe: Pavla Beranová (CZ)
Luč: Zuzana Režná / Jan Tranta (CZ)
Kostumografija: Judit Sinkovics Creative
Producentka: Ágnes Bakk
Asistentka produkcije: Liliána Maros
S podporo: National Cultural Fund, Ministry of Human Resources, Workshop Foundation, SÍN Cultural Centre, MOHA - Mozdulatművészetek Háza /Orkesztika Alapítvány, gaborgobi.com, Red Print

 

Jan Rozman: PREDMETENJE

Koncept in izvedba: Jan Rozman
Dramaturgija: Julia Keren Turbahn
Oblikovanje svetlobe: Urška Vohar
Kostum: Kiss the Future
Svetovalec za scenografijo: Dan Adlešič
Odrska asistenca: Dan Pikalo
Grafično oblikovanje: Matija Medved
Video dokumentacija: Gregor Gobec
Foto dokumentacija: Nada Žgank
Prevod in lektura: Urban Belina
Podpora
Produkcija: Emanat
Izvršna producentka: Sabina Potočki
Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana

 

PRODUKCIJA GOSTOVANJA:
Izvršna producentka programa Plesna Vesna: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc / Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Direktorica CK Španski borci, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

Program Zavoda EN-KNAP podpirata: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS.

S podporo : Aerowaves, program Ustvarjalna Evropa

Dvojni plesni večer gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

 

 


Velika dvorana

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
12 eur; 8 eur dijaki, študenti, upokojenci; brezposelni in hendikepirani vstop prost

 

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas