Sodobna slovenska plesna produkcija, ujeta na filmski trak

Sodobna slovenska plesna produkcija, ujeta na filmski trak

Video projekcija in pogovor z ustvarjalci

V okviru srečanja plesa, filma in videa "Ples na platnu, film na odru" v Slovenski kinoteki in Španskih borcih  (15. – 28. september 2012), se bosta v Španskih borcih odvila tudi dva video večera. Prvi izmed njiju predstavlja sodobno slovensko plesno produkcijo, ujeto na filmski trak.

Projekcije bodo prepletene s pogovorji z avtorji.
 

Video program:

Pod njihovo kožo
Vlado Škafar, Slovenija, 2006, video, barvni, 58’
Nevsakdanji dokumentarec Vlada Škafarja Pod njihovo kožo obravnava ustvarjalni proces pri nastajanju Kovačevega in Podgorškovega plesnega filma Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? in se tako kaže kot dragocen vpogled v drobovje kompleksne pokrajine improviziranih situacij na stičišču plesne in filmske umetnosti.

SonoLog
Hanna Slak, Slovenija, 2011, video, barvni, 52’
Hanna Slak v eksperimentalnem filmu SonoLog spremlja zvočno umetnico Hanno Preuss, uprizoritev njene predstave sonoričnega gledališča pred japonsko publiko in gostovanje ustvarjalcev tradicionalnega japonskega gledališča No v njenem projektu pred ljubljanskimi gledalci. To je film o dveh gledališčih, dveh praksah, zakodiranih v različnih zgodovinah, kulturah in jezikih iz popolnoma nasprotnih koncev sveta. Film o interakciji med gledališčema, iskanju skupnega jezika, vsem razumljivega, večnega, jezika naše kolektivne podzavesti. Film, ki ga bolj kot dramatična naracija zanima enkratnost trenutka in atmosfera – kot to velja za gledališče No, ki ga bolj kakor zunanja dinamika dogodkov zanima notranja dinamika čustvovanja in psihe – kar velja za sonorično gledališče. SonoLog je lirična impresija, estetski in filozofski razmislek – o srečanju dveh gledališč in o ljudeh, ki ti gledališči živijo. To je film, ki želi biti del tega srečanja.

Atelje
Atej Tutta, Bara Kolenc, Slovenija, 2009, video, barvni, 42’
Družba markantnih likov umetniške družine se v zaprašeni sobani z zaprašenimi mislimi prek trganja prta in zavezovanja oči postopno podaja v zaprašen ples. Polurni prizor, posnet v enem kadru, ob naravni svetlobi, pri čemer je slika vse bolj temna, dokler se nazadnje povsem ne stemni, deluje kot osnova, kot rdeča nit dogajanja, v katerega se vpletajo različne reminiscence oz. fragmenti posameznikov in odnosov. Ekipa projekta Atelje je v času rezidence v Šmartnem v Goriških Brdih posnela gradivo za plesni film, ki govori skozi jezik podob, znakov, občutkov, telesnih in materialnih dogodkov.V okviru:
»Ples na platnu, film na odru«
srečanje plesa, filma in videa v Slovenski Kinoteki in Španskih borcih
15. – 28. september 2012


 

« Napovednik|Humanistika|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: EN-KNAP

Pod njihovo kožo
Vlado Škafar, Slovenija, 2006, video, barvni, 58’
SonoLog
Hanna Slak, Slovenija, 2011, video, barvni, 52’ 
Atelje
Atej Tutta, Bara Kolenc, Slovenija, 2009, video, barvni, 42’

 


Mala dvorana

Vstopnice:
prost vstop

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas