Plesna Vesna 6: Švedska rezidenca

Plesna Vesna 6: Švedska rezidenca

Tokratna edicija Plesne Vesne, skozi vse leto razpredenega festivala, ki prikazuje pregled sveže, mlade produkcije evropskih sodobnih uprizoritvenih umetnosti, bo predstavila »Švedsko rezidenco«: dve prodorni predstavi, ki sta nastajali na Švedskem.


Howool Baek: NOTHING FOR 60 MIN (NIČ ZA 60 MIN)

Videli boste telo. Toda pozabili boste, da je telo to, kar gledate.

V Berlinu živeča mlada korejska umetnica Howool Baek, ki je s svojo virtuoznostjo pretanjenih gibov že navdušila občinstvo v Španskih borcih, bo predstavila nadaljevanje svojega dela, ki ga označujejo za avtorsko raziskovanje drobnih telesnih gibov in njihovih pomenov.

Baekova v prostoru, ki ga uokvirja njeno lastno telo, oblikuje pretanjene, fine gibe rok in stopal ter ob obstretu svetlobe ustvarja mnoštvo podob. Ob amorfnih likih se nam zazdi, da ne gledamo več ženskega telesa, ampak nezemeljski organizem. Predstava radikalno spreminja gledalčevo zaznavo in dojemanje telesa; prek številnih asociacij, ki jih dobi ob virtuoznih detajlih, telo ugledamo v povsem novi luči. Vsaka predstava je drugačna, celotna prostorska postavitev se prilagaja lokaciji. V predstavi, ki jo je avtorica ustvarjala v okviru rezidenčnega programa na Švedskem in tudi v Španskih borcih, bo uporabila tudi pretočni video, ki bo v realnem času beležil in prikazoval najdrobnejše gibe in premike mišic, posneti zvoki telesa pa bodo ustvarjali ritmično strukturo in eksperimentalni zvok.

Če ne bi bilo pred nami plesalke, ki snema svoje telo, ne bi nikoli mogli verjeti, da so podobe na projekcijskem platnu zares deli človeškega telesa.
LIG Art Hall Reporter (Chang-sun Choi, Koreja)

 


Ida Hellsten in Ellen Söderhult: UNNECCESSARY MOVEMENT (ODVEČNI GIB)

Predstava tandema mladih švedskih ustvarjalk govori o želji po pripadnosti skupini, ki je v koliziji z željo biti poseben in edinstven. Govori o presežku ambicij in pomanjkanju osredotočenosti. O neodločnosti in o poskusu obvladovanja številnih izbir, ki so nam na voljo v vsakem trenutku. Ter o predstavljanju negotovosti kot vrline. Kratki duet se navdihuje v različnih zvrsteh plesa, gledališča in cirkusa, ter jih strne v 9-minutni nastop. Brez odvečnih tehničnih ali scenskih pomagal plesalki ostaneta na odru sami in ranljivi. Sami, vendar skupaj.


Ellen Söderhult je plesna akrobatinja ter diplomiranka univerzitetnega kolidža za ples in cirkus na Švedskem, kjer trenutno nadaljuje študij plesa. Raziskuje in preizprašuje različne oblike umetniškega izražanja na odru, povezanega s telesom, umom in glasom. Išče smisel onkraj očitnih interpretacij. Leta 2011 je na Dunaju sodelovala z avstrijskim koreografom Akosom Hargitayjem.

Ida Hellsten je diplomirala na Salzburški eksperimentalni akademiji za ples SAED in je od maja 2012 članica mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup, ki ima domicil v Španskih borcih. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji je delovala tudi kot svobodna ustvarjalka – plesalka, učiteljica plesa in koreografinja, ter sodelovala z avtorji, kot so Carl Olof Berg, Maren Wedoe, Oleg Soulimenko, Christina Tingskog in Viktoria Andersson.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Howool Baek, Ida Hellsten in Ellen Söderhult

Produkcija: Asia Now, Zavod EN-KNAP; Ida Hellsten in Ellen Söderhult

Howool Baek: NOTHING FOR 60 MIN (NIČ ZA 60 MIN):

koreografija, ples, video v živo_Howool Baek / glasba, video v živo_Matthias Erian / dramaturgija_Kyu Choi / oblikovanje luči_Jaesung Lee / koprodukcija AsiaNow, Koreja; EN-KNAP, Slovenija /s podporo_SKE, Avstrija; Fabrik Potsdam, Nemčija; Dansbyran, Švedska, Danskontoret - Kultur i Vast, Švedska; Mednarodni plesni program Švedskega odbora za subvencije, Švedska; Mednarodni festival performativnih umetnosti v Seulu, Koreja; Tanz Hotel, Avstrija / trajanje_60min
 

Ida Hellsten in Ellen Söderhult: UNNECCESSARY MOVEMENT (ODVEČNI GIB):

koreografija in ples_Ida Hellsten in Ellen Söderhult / glasba_Gustav Söderhult / trajanje_9 min

          

 


Velika dvorana

Trajanje: 80 minut

Vstopnice:
6*/10 eur (*dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni, hendikepirane osebe)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas