Festival Pajek – Spider Expand!

Festival Pajek – Spider Expand!

Potujoča umetniška manifestacija

Mednarodna potujoča umetniška manifestacija Pajek se vrača v Španske borce v razširjeni verziji: SPIDER EXPAND! 

Dvodnevni celovečerni dogodek, namenjen ljubiteljem umetnosti, ustvarja mednarodna skupina umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Francije, Belgije, Avstrije, Nizozemske, Madžarske, Brazilije in Velike Britanije. Gre za »umetniško zasedbo« Kulturnega centra Španski borci, ki se bo za dva dni spremenil v prostor druženja ob spremljanju plesnih predstav, performansov, glasbenih dogodkov in zabav, ki bodo trajali vsak dan med 20. uro zvečer in 2. uro zjutraj. Skupni prostor druženja, brez ostre delitve med ustvarjalci in gledalci in brez striktnih časovnih zamejitev, bo namenjen ponovni vzpostavitvi prostora skupnega v času, ko se je treba za prvine skupnosti in solidarnosti boriti z vsemi sredstvi, ki so (še) na voljo.
 

PROGRAM
(Za podroben opis vsebine klikni na povezavo!)

Petek, 27. 9. 2013 

19.30: Otvoritev
20.00: Rosana Hribar & Gregor Luštek ter Csaba Molnár: ’68 [velika dvorana] (80’)
22.00: Loge 22: Konkretheit [mala dvorana] (15’)
23.00: Florentina Holzinger & Vincent Riebeek: Brez aplavza za sranje / Kein Applaus für Scheisse [velika dvorana] (60’)
00.00: Loge 22: Konkretheit [mala dvorana] (15’)
01.00: Fernando Belfiore: Moraš / You Must [velika dvorana] (30’)
02.30: Zabava [Španski borci]

Sobota, 28. 9. 2013

20.00: Leja Jurišić & Teja Reba: Druga svoboda [velika dvorana] (70’)
21.15: Saša Božić: Ljubezen naju bo raztrgala / Love Will Tear Us Apart [mala dvorana] (30’)
21.30: Matic Bobnar: Ko jagenjčki obmolknejo [preddverje] (20–30’)
22.00: Via negativa: Tonight I celebrate (VIA NOVA) [velika dvorana] (40’)
22.30: Benjamin Sebastian (UK): Re-performans izgubljenega doma / (Re)performing the Broken Home [zunaj] (20–30’)
23.00: Matej Kejžar: Udarec / This is Not a Hit [velika dvorana] (70’)
01.00: D&G Party [Zasebno stanovanje, Stara Ljubljana]

 

Pajek = Druženje + Tranzicija + Oblika

Kriza je danes in danes je kriza. In tega imam dovolj. Stop! Čas je za ponoven premislek o plesu, o njegovih oblikah. Če nam kaj manjka, je to elastičnost. Zaradi vsesplošne togosti nastaja zid, za katerim se ne vidi in ne sliši več fizisa, telesa. Občutki in zaznave so skriti za tono podatkov; oko postaja naveličano in otopelo.

Agresija napada resnico. Kaj zdaj?

Pajek ponuja veliko oblik, zaradi katerih naj bi se ljudje družili; prepreden s sloji, ki primarno ne pripadajo istemu kontekstu, kljub temu vsebuje skupne označevalce: oder, telo, performans. Verjamem, da je čar komunikacije v deljenju skupnega trenutka, v izmenjavi idej in oblik, ki se prepletajo. Na robu med njihovimi dimenzijami poteka dialog, ki [p]odpira nove oblike. Rob je trenutek Tranzicije. Čas, v katerem plešemo, je tranziten.

Pajek prehaja iz ene oblike v drugo; je elastičen. Pajek se dogaja na robu med občinstvom in izvajalci, kjer so vloge včasih obrnjene. Pajek je ritual druženja in izmenjave. Pajek ustvarja senzorični trenutek na relaciji med gibajočimi telesi na eni in pogledom na drugi strani, ki zaznava ples kot hkratno gibanje intelekta, intuicije in osvobojenega telesa.

Zakaj ne bi plesali na robu?
Zakaj ne bi naučili oko zaznati več kot eno obliko naenkrat?

Matej Kejžar

O programu

Manifestacija se bo začela angažirano in ostro; z dvojno plesno premiero skupine EnKnapGroup; v koreografiji Rosane Hribar & Gregorja Luštka in ter slovaško-madžarskega koreografa Csabe Molnárja. Z unikatno zastavljeno plesno intervencijo se bo vnovič predstavil francoski kolektiv Loge 22 in koreografi: Michael Pomero, Julien Monty in Marie Goudot, vsi dolgoletni sodelavci belgijske skupine Rosas, medtem ko se bosta v Ljubljani prvič predstavila predstavnika mlajše generacije ustvarjalcev, oba diplomanta nizozemske SNDO; avstrijska koreografinja Florentina Holzinger, dobitnica Prix Jardin d’Europe 2012, in brazilski koreograf, izbranec plesne mreže Aerowaves 2013, Fernando Belfiore. Prvi festivalski dan se bo zaključil z zabavo v stari Ljubljani, medtem ko bodo uverturo v drugega napravili Lodge 22. Sledila bo najnovejša predstava vse bolj uveljavljenih slovenskih avtoric in izvajalk, Leje Jurišić in Teje Reba. Hrvaški sodobni ples bosta v nagrajeni predstavi vnovič zastopala priznani dramaturg Saša Božić, in plesalka Petra Hrašćanec, sočasno pa bodo potekali izvrstni performansi. Najprej se bo v »gorski pravljici« prvič na Pajku predstavil Matic Bobnar, nato bo v svojem koncertu »praznoval« Uroš Kaurin, ki mu bo sledil odlični britanski performer Benjamin Sebastian, so-direktor londonskega ]performance space[-a. Letošnja edicija Pajek Expanda se bo zaključila s Hit. pobudnika in idejnega vodje Mateja Kejžarja. Na potovanje v nove kraje bodo Pajka pospremili udarni ritmi izvrstnega tandema D&G - nekje v Stari Ljubljani. Tega ne smete zamuditi!

Vabljeni!
 

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Pekinpah - Kink Kong

Projekt so podprli: Evropska skupnost, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo. Festival Pajek je del aktivnosti projekta Spider Expand! – An Itinerant Artistic Manifestation.  Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije. Posebna zahvala gre podjetju Riko d.o.o. 


Festival Pajek, Spider Expand! Ljubljana je prvi izmed šestih mednarodnih festivalov Pajek, ki in bodo letos in prihodnje leto poleg Ljubljane vključevali še festivale v Zagrebu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Lyonu.

Več prostorov v Španskih borcih

Vstopnice: 

Vstopnice: dnevna 12 eur** (8 eur)*, dvodnevna 20 eur**
posamezna predstava: 10 eur (6 eur)*

*študentje, dijaki, upokojenci, plesalci 
** brezposleni imajo vstop prost  


Vstopnice:
Vstopnice: dnevna 12 eur** (8 eur)*, dvodnevna 20 eur** posamezna predstava: 10 eur (6 eur)* //*študentje, dijaki, upokojenci, plesalci /** brezposleni imajo vstop prost/

 

Morda vas zanima tudi

Pajek - Spider Expand, 28. 9. 2013

Novice

Fotografije: Matija Lukić

Festival Pajek - Spider Expand! - prvi dan (27. 9. 2013)

Novice

Prvi dan umetniške zasedbe Španskih borcev - festival Spider Expand!. Fotografije: Matija Lukić.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas