Nematerialni svet (The Immaterial World)

Nematerialni svet (The Immaterial World)

Plesni solo

»To je moj pogled na onstranstvo, ki se nahaja prav tu in zdaj. Je obenem grozljivo in pomirjujoče, mirno se pozibava na robu našega zaznavanja in razumevanja. Razen gibov in zvokov telesa ne ponuja nobenih namigov. Dobrodošli v nematerialnem svetu.« (Julyen Hamilton)

Velika Britanija/Španija

Britanski plesalec, koreograf, pesnik in pedagog Julyen Hamilton, ki že vrsto let ustvarja v Španiji, je eno najbolj zvenečih evropskih imen improvizacije na področju giba. V plesu se je izšolal v Londonu, v eksperimentalnih 70-ih, in od tedaj je zavezan radikalnim inovacijam. Od leta 1990 je ustvaril prek sto solov, s katerimi je prepotoval domala ves svet. V svojem zadnjem solu, Nematerialni svet, odpravi ključno vlogo, ki jo je v vrsti njegovih solov, ustvarjenih v zadnjih petnajstih letih, igrala govorjena beseda. Tu besede kot enote smisla in pomena povsem razgradi. Govori, a brez besed; glas vodi telo in telo vodi glas.
 

»Hamilton s solom dokazuje, da je neizpodbitni mojster umetnosti improvizacije. Kramlja ob kavici, se v zadregi priklanja in smehlja, vehementno dirigira ansamblu, pase ovce, monotono orje po njivi, divje vesla, se pijano opoteka, roti, naj ga ne zapustimo, in na koncu zmagoslavno zapusti oder. ... Ta globoko doživeti trenutek v času, ki je kot pesek, ki trdneje ko ga poskušaš zagrabiti, bolj polzi med prsti, je lepota Hamiltonovega dela in improvizacije nasploh.«
(Mariko Nahashima, Seattle Dances, avgust 2012)

 

Velika dvorana / 60 min / Vstopnice: 6*/10 eur (* dijaki, študenti, brezposelni, hendikepirane osebe)

**
Poleg sola bo Julyen Hamilton 24. in 25. februarja vodil tudi dvodnevno delavnico z naslovom Vključevanje časa (Involving Time), namenjeno profesionalnim performerjem (plesalcem, ustvarjalcem v gledališču, glasbenikom ...). Delavnica bo obravnavala sposobnost uporabe časa pri gibanju, ustvarjaju in komuniciranju na odru.

Več informacij o delavnici - KLIK

**
 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Velika Britanija/Španija

Ples, glas, scena: Julyen Hamilton 

Gostovanje poteka v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano predstavlja vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnih uprizoritvenih umetnosti. 

Program Zavoda EN-KNAP podpirata Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
 

Gostovanje je bilo omogočeno v sodelovanju s programom mobilnosti AC/E PICE (ACCIÓN CULTURAL ESPAÑOLA, AC/E) in v sodelovanju z Veleposlaništvom Španije v Sloveniji.


______________________________________________________________

V sezoni 2013-14 je program Uvoz-izvoz tematsko posvečen vprašanju staranja (telesa) skozi plesno umetnost.

V okviru programa napovedujemo še:

27. marec 2014
Wendy Houstoun: 50 Acts (50 dejanj)

Velika Britanija

Topla, intimna in doživeta predstava Wendy Houstoun, nekdanje nepogrešljive sodelavke Lloyda Newsona in uveljavljenega britanskega fizičnega gledališča DV8, je srčen upor proti diskriminaciji starejših. Houstounova v predstavo vnaša lastni žanr radikalizma: deklaracijo o zavezanosti k dejanjem.


17. april 2014
Steve Paxton: Bound (Vez)

ZDA

Celostno bomo predstavili slovitega ameriškega eksperimentalnega koreografa in plesalca Steva Paxtona skozi predstavo (Bound / Goldbergove variacije), pogovore in delavnice. Paxtonovo sodelovanje z radikalnim gibanjem avantgardnega plesnega kolektiva Judson Dance, ki se je začelo pred 50 leti, in razvoj kontaktne improvizacije v 1970h, je pustilo neizbrisen pečat na sodobni ples. Steve Paxton svoj odmevni solo Bound trideset let po nastanku ponovno uprizarja skupaj s skoraj štirideset let mlajšim slovenskim plesalcem Jurijem Konjarjem.


junij 2014
Jonathan Burrows (z Matteom Fargionom): Speaking Dance (Govoriti ples)

Velika Britanija

Eden vodilnih britanskih koreografov Jonathan Burrows je skupaj z italijanskim performerjem in glasbenikom Matteom Fargionom ustvaril duet, v katerem avtorja skrajno natančno in poetično raziskujeta gib in jezik ter specifičen način njune zaznave. Duet sta spletla okrog ideje plesa, ki ga opisujeta in ga lahko slišimo, a nikoli vidimo. "Mislili si boste, da gre morda za absurdno samozadovoljstvo, pred vami pa bosta izjemno odkritje in užitek." (The Evening Standard)


Velika dvorana

Vstopnice:
10/6* eur (*dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni, hendikepirani)

 

Morda vas zanima tudi

Delavnica z Julyenom Hamiltonom, 25. 2. 2014

Novice

Fotografije: Nina Ferkolj

Vabilo na delavnico z Julyenom Hamiltonom

Novice

Vabimo na dvodnevno delavnico pod vodstvom Julyena Hamiltona, slovitega britanskega mojstra improvizacije na področju giba. Delavnica z naslovom z...

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas