Nik Rajšek: INSTINKT

Nik Rajšek: INSTINKT

Dvojni plesni večer

Prva oktobrska edicija Plesne Vesne, skozi vse leto razpredenega festivala v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki v sodelovanju z mrežo Aerowaves prikazuje pregled sveže, mlade in ekstravagantne produkcije evropskih sodobnih uprizoritvenih umetnosti, v enem večeru predstavlja dva vznemirljiva projekta:

Nik Rajšek: INSTINKT
Viktória Dányi, Csaba Molnár, Zsófia Tamara Vadas: ODRI ME / SK
IN ME

Instinkt je odhod in vrnitev, je odziv po misli o izgubi sebe, je sila k prilagajanju, je biti v koži drugega, je raziskovanje že znanega, je žival v nas. Predstava raziskuje razliko med človeškim in živalskim obnašanjem ter razumevanje emocij. Mladi trboveljski plesni ustvarjalec, ki bo junija prihodnje leto s zaključil svoje triletno plesno šolanje na nizozemski plesni akademiji Amsterdamse Hogeschool de Kunsten v Amsterdamu, se v njej ukvarja z izgubo identitete in novim začetkom. Kaj smo pripravljeni narediti za prilagajanje?

***


Plesalec Nik Rajšek ima instinkt

(Dalborka Podboj, iz portala Paradaplesa.si)

Avtorski solo projekt Instinkt je plesalčev duet s spomini, prostorom in gostovanjem v domačem kraju, v izvedbi avtorja in plesalca Nika Rajška, premierno uprizorjen 11. septembra na gledališkem odru Delavskega doma Trbovlje/DDT. Plesalec Nik Rajšek se je po sedmih letih ponovno znašel na odru Delavskega doma Trbovlje. Ponovno, ko je po zaključku plesnega šolanju na oddelku za sodobni ples Glasbene šole Trbovlje odpotoval v Ljubljano in postal dijak SVŠGL Umetniške gimnazije, modul sodobni ples, po zaključku te pa odjadral v Amsterdam, kjer je bil sprejet na Modern Theatere Dance/MTD v sklopu Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (visoka šola umetnosti).

Uspelo mu je opraviti sprejemni izpit, s tem pa so se začele njegove priprave na nov možen plesni izziv. No, pred sedmimi leti ni imel takega odrskega razkošja-privilegija (in ga še danes nimajo mladi plesalci GŠ Trbovlje), da bi lesena in obarvana tla odra DDT v Trbovljah prekrival pravi plesni pod. Plesna tla mu je priskrbel producent avtorskega sola Instinkt, Zavod En-Knap. Tudi neverjeten slučaj ali "višja sila" je botrovala temu nastopu oziroma da se je lahko vrnil v rodno Trbovlje in se uspel povezati z Zavodom En-Knap ter pripraviti svojo premiero. Res da je direktor zavoda En Knap Iztok Kovač tudi sam Trboveljčan, pobuda pa je prišla čisto od drugod. Po zaključku triletnega šolanja na omenjeni plesni akademiji teče četrti letnik po izbiri vsakega diplomanta, ki je dolžan do podelitve diplome MTD aktivno plesno delovati, vključiti se v plesno skupino, prispevati lasten projekt ali poučevati. Takoj po zaključku tretjega letnika se diplomanti razpršijo po avdicijah, Nik jo je opravil in bil povabljen v kar dve skupini k Emiu Grecu in Club Guy & Rroni, odločil se je za slednjega. Skupina je na Nizozemskem in se je z njihovim delom že spoznal na šoli. Besede na besedo z Guyom in po avdiciji so nanesle, da se skupina povezuje z En-Knapom in drugo leto celo pripravljajo skupni projekt. Tako je Nik opravil že prvi korak do diplome, ko je doma dobil oder in je lahko postavil avtorski projekt, solistično plesno uprizoritev Instinkt na glasbo Gala Škrjanca Skaberneta.

Nik ni imel v mislih ničesar posebnega, hotel je, da ga prostor nagovori, da na novo začuti prepoznavno sceno gledališča, svoje rodno mesto, da ozavesti sebe in nagonsko reagira. Kar nekaj časa je znal stati v poltemi povsem mirno in brez misli, skušal je zaznati lasten telesni utrip, vse dokler se niso izvili in privihrali premiki. Hotel je začutiti tisto prvinsko v sebi, tisto gonilo, ki žene fizis. Prvi premik, ki ga je zaznal, je bila moč, sledili pa prepoznavni živalski gibi, potem so se zvrstile emocije in se je spletla zgodba, ki jo je koreografsko zaobjel.
Rezerviral je celoten oder, tudi tisti del za kulisami, ki navadno služi za hitre prehode z ene na drugo stran, vse do polkrožne stene. Gledalci so zavzeli prvo polovico odrske ploskve tik za spuščenimi zavesami in se posedli na začasno postavljene tribune, on pa zaobjel drugo polovico odra ob polkrožni steni.

Avtorski solo Instinkt je Nik dovolj jasno strnil v zaokroženo koreografsko izpoved, ki gledalca dinamično popelje po plesnih poljanah gibalne estetike in osebnih stanj zrelega plesalca. O svoji predstavi je Nik v gledališkem listu zapisal: "Instinkt - je odhod in vrnitev, je odziv po misli o izgubi sebe, je sila k prilagajanju, je biti v koži drugega, je raziskovanje že znanega, je žival v nas."

O razliki med plesno gimnazijo in šolo v Amsterdamu je Nik dejal, da v Amsterdamu ni bilo toliko predmetnega poka, vsekakor veliko več praktičnega plesnega programa, saj so imeli pouk dnevno od 9. do 19. ure, med vikendi pa pripravljali repertoar in produkcije, imeli so tudi teorijo glasbe in zgodovino plesa, pa še anatomijo. Klasi sodobne tehnike so zaobjemali talno tehniko, improvizacije, tudi znane tehnike, kot sta cunningham, limon .., in še dodal: "Na mojo srečo nismo imeli graham tehnike." Tudi klasične baletne ure so bile redni del plesnega pouka in povrh še baletna improvizacija. Učitelji so se menjavali, prihajali z različnih koncev, imeli so po dve produkciji letno in obdelovali repertoar: Club Guy & Roni, Emio Greco, Rosas, Batsheva …

Nekaj časa bo še v Sloveniji, poučeval bo v Plesnem Forumu Celje, potem pa se napoti v svojo novo plesno skupino. Slovesnost podelitve diplom bo potekala 26. junija v Amsterdamu ob zaključni predstavi z določenim koreografom. Tako je Nik Rajšek z uprizoritvijo Instinkt že zajadral po poti do zaključne diplome, zaupal pa, da mu je še vedno izziv in se tudi vidi v skupini Akram Khan Company.

Celoten članek na: paradaplesa.si

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtor in izvajalec: Nik Rajšek
Glasba: Gal Škrjanec Skaberne
Oblikovanje svetlobe: Ivan Ugrin, Nik Rajšek
Izvršna producentka: Julija Travančić
Koprodukcija: Delavski dom Trbovlje 
Produkcija: Zavod EN-KNAP 

 


Velika dvorana

Trajanje: 25 minut

Vstopnice:
Velika dvorana / Vstopnice: 6*/10 eur (*dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni, hendikepirane osebe) - za obe predstavi skupaj

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas