Sezona lova

Sezona lova

Plesna predstava

Vdih-izdih-zamrznitev-akcija-reakcija so vezna tkiva predstave Sezone lova. Navidez meditativni podpisi se skozi predstavo pojavljajo v različnih prizorih, ob stopnjevanju, zgoščevanju in predvsem sproščanju napetosti. Vsaka lovska akcija terja koncentracijo, pozornost, izničenje samega sebe, zlitje z okoljem in prisluškovanju notranjim (telesnim) in zunanjim vzgibom. Vse, kar je potrebno za hitro sprostitev napetosti, ki sproži bliskovito akcijo (u)lova.

Princip lova je torej v predstavi ponotranjen, navzven služi »spopadanju« med plesalci. Kar vsekakor daje vpogled v telesno strukturo, posameznikovo dojemanje samega sebe, drugega in skupine. Vodi v zgodbo, ki presega psihologijo posameznika, lova, skupine. To ni samo zgodba o medsebojnih odnosih, ulovu, če hočete. Je zgodba o svetu in človeštvu. Je proces, ki nam kaže utrinke naše norosti, egoizma, ranljivosti, trenutkov lepega. Tu se predstava s posameznimi prizori sprosti in skoncentira, konkretizira.

Dobrodošli doma, v svetu napetosti, sprostitev, ulova in (ne)smisla. Tudi humorja, ironije, tekmovanja in presunljivih duetov, solov. C’est la vie.
(Jedrt Jež Furlan)

 

Po predstavi sledi predvajanje filma Off-Beat Live

OFF-BEAT LIVE je dokumentarno-plesni film Stanislava Dobáka in Milana Tomášika. Posnetki so nastali na vajah za predstavo z istim naslovom, ki je bila izvedena marca 2014 v Slovaškem narodnem gledališču v Bratislavi. Film zrcali ustvarjalni proces med avtorjem predstave - koreografom in plesalcem Milanom Tomášikom in bratislavskim glasbenim ansamblom Cuore Barocco.

kamera, režija in montaža STANISLAV DOBÁK / koncept, koreografija, ples MILAN TOMÁŠIK / trajanje: 20 min


Milan Tomášik
(1981) je mednarodno priznani plesalec, koreograf in pedagog. Rodil se je na Slovaškem, živi in ustvarja v Sloveniji. Ples je študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S, mednarodni plesni šoli v Bruslju. Leta 2004 je prejel nagrado mesta Prievidza na Slovaškem za promocijo sodobnega plesa doma in v tujini. V Sloveniji je ustvaril pet plesnih solo predstav: Within (Plesni Teater Ljubljana, 2006), Baga-Basta (Plesni Teater Ljubljana, 2008), 3NITI (Zavod Flota, 2008), Razmeščeno Telo z Jeleno Milovanović (Zavod Aksioma, 2010) in plesni solo Off-beat (Philéas Productions, Zavod Muzeum, Plesni Teater Ljubljana, 2011). Med drugimi je sodeloval je s plesno skupino En-Knap, z Majo Delak, Snježano Premuš, Barbaro Novakovič Kolenc. Sodeluje tudi z Ansamblom za renesančno glasbo. Je član mednarodne uspešne skupine Les SlovaKs. Kot pedagod je polno zaposlen, sodeloval je z En-Knap Group, Ultima Vez, Štúdio Tanca, Plesni teater Ljubljana, x.IDA, The Place, SEAD (Salzburg), vodil je delavnice tudi v Pragi, Zvolenu, Metliki, Deltebreju, Antwerpnu, Leuvnu in Bruslju, ter ljubiteljskega izobraževanja v okviru JSKD v Ljubljana in Maribor.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtor in koreograf: Milan Tomášik / Soustvarjalci in plesalci: Jan Rozman, Alessandro Sollima, Milan Tomášik, Tina Valentan, Špela Vodeb, Aja Zupanec / Glasba: Vladimír Godár / Oblikovanje svetlobe: Luka Curk / Koproducenti: Zavod EN-KNAP, NorrlandsOperans, Plesni Teater Ljubljana, Stanica Žilina-Záriečie / Partnerja: Mediteranski plesni centar Svetvinčenat, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana / Predstavo je na lanski 5. Plesni Nacionali mednarodna komisija predlagala Zavodu EN-KNAP v koprodukcijsko sodelovanje. / V dveh dejanjih brez odmora.

 

www.milantomasik.com
 


Velika dvorana

Trajanje: 70 minut

Vstopnice:
Vstopnice: 8, 5* eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelne osebe)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas