Dawn / Zora

Dawn / Zora

Plesna predstava

26. in 27. januarja bomo v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Španskih borcih predstavlja mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde (doslej smo imeli priložnost videti že več kot 30 gostovanj različnih avtorjev in skupin), gostili dve predstavi ene najbolj vročih in iskanih evropskih koreografinj v zadnjem času: večkrat nagrajeno madžarsko koreografinjo Adrienn Hód in njeno skupino Hodworks.

V radikalni in drzni performativni raziskavi Dawn (Zora) so v ospredju celotne predstave gola telesa plesalcev. Ta postanejo pokrajina intimnosti in bližine, prikažejo svoj »živalski značaj«, ki je v sodobni družbi tabuiziran. Predstava od plesalcev zahteva izjemno visoko raven koncentracije, moči in vzdržljivosti, kar pa gre pri koreografinji Adrienn Hód vse pričakovati. Evropska plesna mreža Aerowaves je predstavo izbrala kot prioritetno v letu 2014, Zora pa je prejela tudi nagrado Rudolfa Lábána za najboljšo madžarsko sodobnoplesno predstavo v letu 2013.

Koreografinja Adrienn Hód in skupina Hodworks se dan kasneje, 27. 1. ob 20. uri, v Španskih borcih predstavlja še s predstavo Conditions of Being a Mortal / Kako biti smrtnik. 


HODWORKS
Hodworks je leta 2007 ustanovila Adrienn Hód. Skupina, ki ima stalno zasedbo, k sodelovanju redno vabi umetnike z različnih področij. Delo skupine temelji na metodi, ki jo je razvila Hódova in ki je usmerjena na ustvarjanje novih oblik in dramaturških načel. Kodworks ustvarja tako akcije, posebej prirejene za določeno lokacijo, kot tudi plesne predstave, namenjene predstavitvam v gledališčih. Skupino Hodworks smo v Španskih borcih že videli septembra 2012 s predstavo Basse dance (v okviru otvoritve nove sezone).

Madžarska koreografinja ADRIENN HÓD, ki je bila v zadnjih petih letih kar štirikrat nominirana za nagrado Rudolfa Labana, je znana po svojem radikalnemu pristopu k telesu, prostoru, uporabi eksperimentalne glasbe in vzajemnih povezavah med njimi, vključno z občinstvom. Leta 1993 je diplomirala na Budimpeštanski plesni šoli in premore formalno izobrazbo s širokega polja gibalnih stilov in gledaliških pristopov, kar ji omogoča osredotočanje na plesalce ter dekonstrukcijo in rekonstrukcijo lastnih gibov. Poleg ustvarjanja lastnih koreografij uči sodobne plesne tehnike, improvizacijo in kompozicijo, od leta 2005 je redna predavateljica na Plesni akademiji v Budimpešti, kot plesalka pa sodeluje v delih Márte Ladjánszki. Kot koreografinja nenehno raziskuje nove vidike in neskončno raznolikost načinov, kako se telo lahko giba na odru, ter neposrednih vtisov, ki jih ti zbujajo v občinstvu. Hódova prevrača ter nenehno reinterpretira to, kar vidi v obdobju vaj. Njena dela skušajo iz plesalcev »izvleči« to, kar se v njih zares dogaja, ter slednje povezati z občinstvom, pogosto igrivo in s samonanašalnim humorjem. Svoja dela rada uprizarja v prostorih brez scenografije. »Minimalizem do konca,« kot temu pravi sama: »Telesa in glasovi lahko napolnijo vsak prostor. Pritegne me čisti nič. Praznina je zame navdih, ki vzdraži mojega duha.«
Spletna stran: www.hodworks.hu
 

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Hodworks

ZORA / DAWN 
Koreografija: Adrienn Hód
Peformerji: Emese Cuhorka, Júlia Garai, Csaba Molnár, Marcio Canabarro
Glasba v živo: Zoltán Mizsei
Oblikovanje svetlobe: Kata Dézsi
Koprodukcija: Trafó (Budimpešta)

Zahvala: Veleposlaništvo Madžarske v Sloveniji
 

 


V okviru celoletnega festivala Plesna Vesna v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki v sodelovanju z mrežo Aerowaves kontinuirano predstavlja svežo, esktravagantno mlado produkcijo sodobnih uprizoritvenih umetnosti z vse Evrope. 

 


Velika dvorana

Vstopnice:
8*, 12 eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelne osebe, hendikepirane osebe); 12*/20 za obe predstavi Hodworks

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas