Conditions of Being a Mortal / Kako biti smrtnik

Conditions of Being a Mortal / Kako biti smrtnik

Plesna predstava

26. in 27. januarja bomo v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Španskih borcih predstavlja mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde (doslej smo imeli priložnost videti že več kot 30 gostovanj različnih avtorjev in skupin), gostili dve predstavi ene najbolj vročih in iskanih evropskih koreografinj v zadnjem času: večkrat nagrajeno madžarsko koreografinjo Adrienn Hód in njeno skupino Hodworks.

Po radikalno telesni in vsega okleščeni predstavi Dawn / Zora (ki jo bomo v Španskih borcih videli dan prej - 26. 1. ob 20. uri) se nova predstava Adrienn Hód - Conditions of Being a Mortal / Kako biti smrtnik odpre v podzavestnem transu, ki ga sproži neprekinjeno gibanje. Igra robustnega, vendar pretanjenega in občutljivega humorja, razpoke seksualnosti in zanikanje tabujev. Telesa štirih plesalcev so izložba njihovih notranjih zgodovin. Pogajanje med nebesi in zemljo ter zmagoslavje prozaične urbane realnosti. Predstava je unikatna priredba Lisztove Faustove simfonije v treh stavkih - vsak od njih je posvečen enem od junakov pesnitve: Faustu, Marjetici in Mefistu - ki velja za vrhunec skladateljevega simfoničnega ustvarjanja.

"Predstava, polna nepričakovanih utrinkov nežnosti; ples, kjer je celota večja od seštevka posameznih (telesnih) delov". Donald Hutera (Spring Forward)
 

HODWORKS je leta 2007 ustanovila Adrienn Hód. Skupina, ki ima stalno zasedbo, k sodelovanju redno vabi umetnike z različnih področij. Delo skupine temelji na metodi, ki jo je razvila Hódova in ki je usmerjena na ustvarjanje novih oblik in dramaturških načel. Hodworks ustvarja tako akcije, posebej prirejene za določeno lokacijo, kot tudi plesne predstave, namenjene predstavitvam v gledališčih. Skupino Hodworks smo v Španskih borcih že videli septembra 2012 s predstavo Basse dance (v okviru otvoritve nove sezone).

Madžarska koreografinja ADRIENN HÓD, ki je bila v zadnjih petih letih kar štirikrat nominirana za nagrado Rudolfa Labana, je znana po svojem radikalnemu pristopu k telesu, prostoru, uporabi eksperimentalne glasbe in vzajemnih povezavah med njimi, vključno z občinstvom. Leta 1993 je diplomirala na Budimpeštanski plesni šoli in premore formalno izobrazbo s širokega polja gibalnih stilov in gledaliških pristopov, kar ji omogoča osredotočanje na plesalce ter dekonstrukcijo in rekonstrukcijo lastnih gibov. Poleg ustvarjanja lastnih koreografij uči sodobne plesne tehnike, improvizacijo in kompozicijo, od leta 2005 je redna predavateljica na Plesni akademiji v Budimpešti, kot plesalka pa sodeluje v delih Márte Ladjánszki.

Kot koreografinja nenehno raziskuje nove vidike in neskončno raznolikost načinov, kako se telo lahko giba na odru, ter neposrednih vtisov, ki jih ti zbujajo v občinstvu. Hódova prevrača ter nenehno reinterpretira to, kar vidi v obdobju vaj. Njena dela skušajo iz plesalcev »izvleči« to, kar se v njih zares dogaja, ter slednje povezati z občinstvom, pogosto igrivo in s samonanašalnim humorjem. Svoja dela rada uprizarja v prostorih brez scenografije. »Minimalizem do konca,« kot temu pravi sama: »Telesa in glasovi lahko napolnijo vsak prostor. Pritegne me čisti nič. Praznina je zame navdih, ki vzdraži mojega duha.«


 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Hodworks

CONDITIONS OF BEING A MORTAL / KAKO BITI SMRTNIK

Izvajalci: Marcio Canabarro, Emese Cuhorka, Júlia Garai, Csaba Molnár
Glasbeni svetovalec: Zoltán Mizsei
Glasba: Franz Liszt: Faustova simfornija
Svetovalec: Zsolt Sőrés
Dramaturgija: Ármin Szabó-Székely
Koreografija: Adrienn Hód

S podporo: Budimpešta, IX. okrožje, New Performing Arts Foundation (H), Workshop Foundation (H), SÍN Cultural Center (H), OFF Foundation (H), Zagrebški plesni ansambel in Umetniški center Svetvinčenat (HR)

Zahvala: Veleposlaništvo Madžarske
 
www.hodworks.huV okviru celoletnega festivala Plesna Vesna v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki v sodelovanju z mrežo Aerowaves kontinuirano predstavlja svežo, esktravagantno mlado produkcijo sodobnih uprizoritvenih umetnosti z vse Evrope.

 


Velika dvorana

Vstopnice:
8*, 12 eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelne osebe, hendikepirane osebe); 12*/20 za obe predstavi Hodworks

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas