Trisha Brown Dance Company

Trisha Brown Dance Company

Plesna predstava

V Španske borce prihaja plesna skupina ikone postmodernega plesa, slovite ameriške koreografinje in plesalke Trishe Brown. V Španskih borcih bomo videli njene mojstrovine:

Solo Olos (1976),
Son of Gone Fishin’ (1981),
Rogues (2011), in
Set and Reset (1983).

Decembrsko gostovanje v okviru poslovilne turneje skupine v Španskih borcih je zgodovinski trenutek, saj gre ne le za edinstveno, pač pa v Evropi dejansko tudi zadnjo priložnost za ogled del Trishe Brown, ustvarjenih za oder, v njihovem izvirnem kontekstu, saj bo nastop skupine v Španskih borcih povsem zadnji evropski nastop v okviru turneje!

5. december ob 20. uri

 


SPREMLJEVALNI PROGRAM

Ob gostovanju bo v Španskih borcih potekal tudi bogat spremljevalni program, s katerim bomo slovito plesno ustarjalko predstavili celostno: s predavanji, pogovori, plesno delavnico in projekcijo njenih zgodnjih del v filmski obliki.

PET, 20. 11. ob 15.30: Predavanje o Trishi Brown: Inside/Znotraj

PET, 04. 12. ob 13.00: Plesna delavnica
PET, 04. 12. ob 17.30: Pogovor z Denise Luccioni
PET, 04. 12. ob 19.30: Filmi s Trisho Brown: Zgodnja dela Trishe Brown
SOB, 05. 12. ob 18.00: »Kako brati opus Trishe Brown«
SOB, 05. 12. ob 21:30: Pogovor z ustvarjalci


O TRISHI BROWN

Ustvarjanje Trishe Brown spada med vrhunce ameriške umetnosti 20. stoletja, njeno več kot 40-letno ustvarjanje pa je za vselej spremenilo sodobni ples. V 1960. letih je bila tudi del znamenitega in revolucionarnega ameriškega umetniškega kolektiva Judson Dance Theater.  Kot pionirka »čistega giba«, ki je raziskovala elementarno gibanje telesa ter ples umeščala tudi v kraje urbane arhitekture (pročelja in strehe zgradb, ulice, pločnike, mestne parke...), predstavlja izziv našemu razumevanju plesa vse do današnjih dni.

Ker je Brownova zaključila s svojim koreografskim ustvarjanjem – svoja zadnja dela je koreografirala leta 2011 (v Ljubljani bomo med drugim videli delo Rogues, ki je bilo tedaj ustvarjeno) – njena plesna skupina ne bo več uprizarjala teh odrskih del.

Po skorajšnjem zaključku trenutno potekajoče triletne svetovne turneje z naslovom Proscenium Works 1979 – 2011 in več kot 50 nastopi (zadnji nastopi bodo februarja 2016 v ZDA) bo plesna skupina Trisha Brown Dance Company zaključila s svojim delom, organizacija Trishe Brown pa se bo nato usmerila v izobraževalno dejavnost.


O PROGRAMU

Plesna skupina Trisha Brown Dance Company bo v Španskih borcih predstavila štiri dela Brownove, ki veljajo za mejnike v plesni zgodovini. Izbor zajema štiri desetletja kariere Trishe Brown in predstavlja njeno koreografsko ustvarjanje v vsem njegovem bogastvu in evoluciji: formalni rigoroznosti in svobodi ustvarjanja novosti, od raziskave vsakdanjega gibanja do najbolj virtuoznih oblik gibanja.

Tako v Ljubljano ne prihaja grenko-sladka nostalgična retrospektiva ustvarjanja Trishe Brown, pač pa jasna potrditev in afirmacija, da je delo te velike koreografinje in plesalke brezčasno ter še kako relevantno tudi v sedanjosti.

Ogledali si bomo Solo Olos (1976, transformacijo zgodnejšega solističnega dela v delo za pet plesalcev), ki ponazaja njeno vseživljenjsko raziskovanje »čistega giba«. V Son of Gone Fishin’ (1981). skupinski kompoziciji, je koreografinja dosegla vrhunec kompleksnosti svojega ustvarjanja. Kratki duet Rogues (2011) velja za pretanjeno igro enotnosti in prelamljanja. 

V Ljubljani pa si bomo ogledali tudi ikonično skupinsko delo Set and Reset (1983), ki velja za eno velikih mojstrovin Brownove. Delo je koreografirala v sodelovanju z vizualnim umetnikom Robertom Rauschenbergom in glasbenico Laurie Anderson, ki sta oba sama vizionarja v eksperimentalni umetnosti, delo pa izhaja iz obdobja, ko je svet začel prepoznavati genialnost Trishinega ustvarjanja. Vsebinsko zajema hladno vojno in medijsko propagando 80. let, ki je toliko relevantnejše danes ob zavedanju, da so podobe vojne in smehljajočih se množic, ki so vključene v predstavo, 34 let pozneje enako relevantne.

Gostovanje TBDC nagovarja in se dotika izjemno širokega spektra občinstev, ki jih zanima sodobna umetnost, saj je koreografsko delo Trishe Brown transdisciplinarno in zanimivo za občinstva iz sodobnih vizualnih in scenskih umetnosti, zaradi glasbe njujorške glasbene scene 80. let v okviru repertoarja, ki bo predstavljen v Ljubljani, pa tudi za glasbena občinstva.

Zato ne gre zamuditi zadnje priložnosti, da izkusimo vizijo te izjemne umetnice v najboljšem mogočem kontekstu!

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Trisha Brown Dance Company

Solo Olos (1976)
Izvleček iz Line Up (1976)
Oblikovanje svetlobe: Hillery Makatura
5 plesalcev (v alternacijah): Cecily Campbell, Marc Crousillat, Olsi Gjeci, Leah Ives, Tara Lorenzen, Jamie Scott in Stuart Shugg


Son of Gone Fishin’ (1981) (zgodnja različica)

Glasba: Robert Ashley, Atalanta (Acts of God)
Kostumi: Judith Shea
Oblikovanje svetlobe: John Torres
Performerji: Cecily Campbell, Olsi Gjeci, Leah Ives, Tara Lorenzen, Jamie Scott in Stuart Shugg


Rogues (2011)

Glasba: Alvin Curran, Toss and Find (izvlečki)
Asistent koreografinje: Carolyn Lucas
Kostumografija: Kaye Voyce
Oblikovanje svetlobe: John Torres
Performerja: Marc Crousillat in Stuart Shugg


Set and Reset (1983)

Glasba: Laurie Anderson, Long Time No See
Vizualna predstavitev in kostumografija: Robert Rauschenberg
Oblikovanje svetlobe: Beverly Emmons z Robertom Rauschenbergem
Performerji: Cecily Campbell, Marc Crousillat, Olsi Gjeci, Leah Ives, Tara Lorenzen, Jamie Scott in Stuart Shugg


Trisha Brown Dance Company
www.trishabrowncompany.org

Ustanoviteljica, umetniška vodja in koreografinja

Trisha Brown

Pridruženi umetniški vodji
Carolyn Lucas
Diane Madden

Plesalci
Cecily Campbell
Marc Crousillat
Olsi Gjeci
Leah Ives
Tara Lorenzen
Jamie Scott
Stuart Shugg

Izvršna direktorica
Barbara Dufty

Skupno trajanje: 90 minut (vključno z odmorom)


Gostovanje poteka s podporo Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji.
 

 

Gostovanje poteka v okviru programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano prinaša vrhunsko produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti v Španske borce.

 

Trisha Brown Dance Company s podporo: Fundacija Andrew W. Mellon, Bay Area Video Coalition, Fundacija Booth Ferris, Fundacija Charles Engelhard, The Fan Fox in Fundacija Leslie R. Samuels, Fundacija Gladys Krieble Delmas, Fundacija Harkness za ples, Fundacija Howard Gilman, fundacija Mid Atlantic Arts Foundation/USArtists International, Fundacija Nathan Cummings, fundacija National Film Preservation Foundation, sklad The New York Community Trust, Fundacija Robert Rauschenberg, Fundacija Shubert Foundation, National Endowment for the Arts, Svet za umetnost zvezne države New York s podporo guvernerja Andrewa Cuoma in zakonodaje zvezne države New York, Oddelka za kulturne zadeve mesta New York v partnerstvu z Mestnim svetom. TBDC se zahvaljuje odboru Trisha Brown Company in vsem posameznim donatorjem.

 


Velika dvorana

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
25 eur (1. kategorija), 22 eur (2. kategorija), 18 eur (3. kategorija)

 

Morda vas zanima tudi

Masterclass - Trisha Brown Dance Company

Novice

Plesalcem se 4. 12. ponuja izjemna priložnost za seznanjanje z gibalnim vokabujarjem slovite ameriške postmoderne koreografinje in plesalke Trishe...

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas