Življenje in čas: 7., 8. in 9. epizoda

Življenje in čas: 7., 8. in 9. epizoda

Filmska projekcija in intervencija - v Slovenski Kinoteki

"Ambiciozna in brilijantno izvedena produkcija ene izmed najinovativnejših gledaliških skupin v New Yorku.”
New York Times

“Life and Times je najambicioznejši gledališki projekt moje generacije … skoraj neznosen tok čiste in razsvetljujoče blaženosti.”
Time Out New York

“Ena mojih najbolj nepozabnih gledaliških izkušenj.”
New York Times

“Neverjetno doživetje.” The New Yorker

Epska serija Življenje in čas (Life and Times) je osnovana na pripovedovanju ene od članic ansambla Nature Theater of Oklahoma. Temelji na dobesednem transkriptu kar več kot 16 ur posnetkov telefonskih pogovorov. Iz tega gradiva zgradi skrajno podjeten medžanrski projekt: dolgo pripoved prijateljice, ki jo je sprožilo eno samo preprosto vprašanje: »Ali mi lahko poveš svojo življenjsko zgodbo?«.

4,5-urna filmska projekcija bo potekala v dvorani Slovenske Kinoteke 25. maja od 18. ure dalje.

Dogodka se bo udeležil tudi Pavol Liška, soustanovitelj in umetniški vodja (skupaj s Kelly Copper) Nature Theater of Oklahoma, ki bo ob projekciji izvedel priložnostno intervencijo.


Dogodek je del programa MAJSKI PLESNI VAL, ki v maju poteka v Španskih borcih

Nature Theater of Oklahoma, ki ima sedež v New Yorku, je ena najbolj priznanih in uveljavljenih gledaliških skupin na svetu, ki ustvarja eksperimentalna, a dostopna in nepretenciozna gledališka dela. Liška in Copperjeva, ki sodelujeta že 15 let, pa sta tudi prejemnika prestižne ameriške gledališke nagrade obie (Off-Broadway Theater Award). Liška in Copperjeva skupaj z mednarodnim plesnim ansamblom EnKnapGroup trenutno ustvarjata novo predstavo Pursuit of Happiness (Na sledi sreči), prvo po seriji Življenje in čas. Produkcija Zavoda EN-KNAP bo premierno uprizorjena 1. decembra 2016 v Španskih borcih (ponovitvi: 2. in 3. 12.).

O VSEBINI

7. epizoda

Prvikrat doslej v seriji, prav v 7. epizodi, se zgodi pomemben preobrat: čeprav v prvotnem posnetku telefonskega pogovora Kristin Worrall sama pripoveduje zgodbo svojega življenja, pa je tu, v 7. epizodi, pripoved končno preusmerjena v druge roke. Prva oseba postane tretja, medtem ko se ansambel trudi, da bi prevzel obliko in strukturo verjetno največje mojstrovine ameriške kinematografije: Državljana Kana.

7. epizoda se na podlagi konvencij starih hollywoodskih črnobelih filmov začne s povzetkom dotedanjih dogodkov (v 1.-6. epizodi), nato pa preide v zaporedje »pogovorov« z junaki iz Kristininega življenja, ki pripoved nadaljujejo od zaključka dodiplomskega in začetka podiplomskega študija v tujini, to začetkov odraslega življenja težko prebijajoče se umetnice v New Yorku.

Scenarij projekta je zahteval zasedbo kar sto likov in se odvija na eksotičnih lokacijah v Atenah, Rimu, Budimpešti, Krakovu, na Portugalskem, v Amsterdamu in New Yorku. Celotno dogajanje je bilo posneto v stanovanju v Queensu s pomočjo projekcij v ozadju, štirih štatel lasulj in zasedbo le osmih stalnih igralcev.

Z razplamtelo strastjo in vse bolj omejenimi sredstvi Nature Theater of Oklahoma poskuša zavzeti Hollywood in Francoski novi val ter celotno zgodovino kinematografije: montažni postopki, sinhronizirani zvočni posnetki, projekcije v ozadju, zmeden fokus ... Ta epizoda vključuje vse to in še več! Blaženost za vsakega filmskega ljubitelja!
 

8. epizoda

8. epizoda, ki ima podobo zgodnjega filma, posnetega v maniri panoramske projekcije Cinemascope, nas prvič v zgodovini tega projekta popelje na odprte širjave in v naravo. Celoten film, ki so ga navdahnile neskončne ameriške pokrajine, kakršne so upodobili slikarji šole Hudson River, je bil posnet v barvno in v divjih in industrijskih okoljih reke Hudson in v New Yorku, največ v zgodnjih jutranjih urah ali pa zgodaj zvečer, ob sončnem zahodu.

Na tej točki se pripoved Life and Times končno zasuka k odraslemu življenju: delu, karieri ter iskanju svojega mesta v širšem svetu. Prvič doslej razmišljamo o nesmrtnosti in tudi o zgodovini. (Gre za obdobje terorističnih napadov 9/11 na New York.)  Osebna in politična kriza se združita in terjata pozornost. In katere se lahko jasneje spomnimo? Katera je imela večji vpliv na naše življenje?

Ta epizoda, ki vključuje petje skozi celoten film, z izvirno glasbo, posneta v celoti na lokaciji z naravno svetlobo in dolgih kadrih, se kaže kot eno najambicioznejših in vizualno osupljivih del doslej.

9. epizoda

V 9. epizodi skupina strne in kondenzira izvirni posnetek pripovedi ter začne z verjetno najbolj odporno (in najkrajšo) obliko dolsej: reperskim videom. Ta kratki film, posnet izključno s kamerami GoPro na rolkah, zajame celotno dogajanje prvih petih let odraslega življenja mlade ženske na Rhode Islandu – v le 19 minut pravovernega (kolikor pač to zmoremo) rapa.

Med pustolovščinami v tej epizodi so: delo v računovodskem oddelku trgovske verige Macy, afera z partnerjem druge ženske in prvo potovanje v Avstrijo – s posebnim poudarkom na izletu v očarljivo štajersko mestece Gradec ...


 

« Napovednik|Humanistika|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 


V okviru programa:

MAJSKI PLESNI VAL, 12.-31. maj
(9 predstav + filmska projekcija = 25 eur)

Nakup paketa vstopnic na blagajni ŠB.


NATURE THEATER OF OKLAHOMA
LIFE AND TIMES, EPISODES 7-9 / ŽIVLJENJE IN ČAS, 7.-9. EPIZODA

7. EPIZODA
Ideja, scenarij in režija: PAVOL LIŠKA in KELLY COPPER
Na podlagi pripovedovanja: KRISTIN WORRALL
Nastopajo: ILAN BACHRACH, ASLI BULBUL, KELLY COPPER, GABEL EIBEN, DANIEL GOWER, ROBERT M. JOHANSON,
DANY NAIERMAN, PETER NIGRINI, ELISABETH CONNER SKJÆRVOLD and KRISTIN WORRALL
Direktor fotografije: PETER NIGRINI
Vodja produkcije: DANY NAIERMAN
Montažerka: KELLY COPPER
Snemalec: PAVOL LIŠKA
Trajanje: 2 uri


8. EPIZODA
Ideja, scenarij in režija: PAVOL LIŠKA in KELLY COPPER
Na podlagi pripovedovanja: KRISTIN WORRALL
Nastopajo: ILAN BACHRACH, ASLI BULBUL, GABEL EIBEN, DANIEL GOWER, ROBERT M. JOHANSON, ELISABETH CONNER SKJÆRVOLD in KRISTIN WORRALL
DANY NAIERMAN, PETER NIGRINI, ELISABETH CONNER SKJÆRVOLD and KRISTIN WORRALL
Glasba: DANIEL GOWER
Direktor fotografije: PETER NIGRINI
Vodja produkcije: DANY NAIERMAN
Montažerka, koloristka: KELLY COPPER
Snemalec: PAVOL LIŠKA
Trajanje: 2 uri


9. EPIZODA
Ideja, scenarij in režija: PAVOL LIŠKA in KELLY COPPER
Na podlagi pripovedovanja: KRISTIN WORRALL
Nastopajo: ILAN BACHRACH, GABEL EIBEN, DANIEL GOWER, ROBERT M. JOHANSON, DANY NAIERMAN, ELISABETH CONNER SKJÆRVOLD in KRISTIN WORRALL ter gostje
Glasba: ROBERT M. JOHANSON
Direktor fotografije: PETER NIGRINI
Vodja produkcije: DANY NAIERMAN
Montažerka, koloristka: KELLY COPPER
Snemalec: PAVOL LIŠKA
Trajanje: 19 minut

www.oktheater.org

 

Produkcija dogodka: Zavod EN-KNAP


V sodelovanju s Slovensko Kinoteko

V oviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano prinaša vrhunsko produkcijo mednarodnih uprizoritvenih umetnosti.
   


Vstopnice:
4 eur (člani kluba Kinopolis 2 eur); Vstopnice so naprodaj na blagajni Slovenske Kinoteke

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas