EN-KNAP 1993-2020

EN-KNAP 1993-2020

Novice/3.8.2021 10:00

publikacija

V zavodu EN-KNAP smo konec lanskega leta izdali knjigo, ki tako vizualno kot tekstovno ponuja zgodovinski pregled delovanja EN-KNAPa.

Skozi nezamenljivo zunanjost, ki po besedah oblikovalk, že sama po sebi govori na eni strani o surovosti knapovske pristne drže in na drugi strani o zelo smiselni in premišljeni formi ter s posodobljenim nadaljevanjem nekoč davno zastavljene grafične podobe, zaokroži enknapovsko delovanje tudi po vizualni plati. Knjiga, preko atraktivnega formata ponuja pregled in vpogled v skoraj 30 letno delovanje enega od najvidnejših akterjev na področju sodobnega plesa tako v Sloveniji, kot v svetu. Ponuja spoznanje ključnih metod in prebojnih momentov opusa Iztoka Kovača, vabi nas na sprehod skozi monografske predstavitve ključnih predstav iz zgodovine plesne skupine EN-KNAP; ter pokaže kakšen pomen za razvoj sodobnega plesa in slovenske umetnosti jim pripisujejo Jedrt Jež Furlan, Uroš Grilc, Blaž Lukan in Stojan Pelko.

----------
Beseda urednika

»Knjiga o dobrih dvajsetih letih skupine EN-KNAP je nastajala dobri dve leti. Medtem ko smo obujali predstave v preteklosti, so nas te ponesle v prihodnost.

Ko je v uvodni sekvenci Vrtoglavih ptičev leta 2019 Iztok Kovač izoliral plesalce v svetlobne komore, še nismo vedeli, da bomo leta 2020 temu rekli socialna distanca. Ko smo se sredi drugega vala epidemije v tiskarni dotikali zadnje verzije njenih platnic (»soft touch«) in iskali podobnosti med razgaljenim knjižnim hrbtom in odrskim vrviščem, smo vsi nosili maske in bili meter in pol proč drug od drugega.

A kakor plesa ni brez dotika, giba ni brez drugega, prihodnosti ni brez objema in ploska, poljuba in prijema, solza in krvi, tudi EN-KNAPA ni brez vezaja bližine.

Fizične, socialne in kolektivne bližine.

Nobene od 168 strani te knjige bi ne bilo brez izjemnega opusa plesalca in koreografa Iztoka Kovača ter kolektiva, ki ga je s svojim trdim knapovskim delom ustvaril iz plesalcev, glasbenikov, filmarjev, fotografov, lučkarjev, piscev, dramaturgov, vseh teh angažiranih španskih borcev in bork sodobnega plesa.
In če nas v času socialne distance ne morete obiskati na odru, lahko ta knjiga pripleše naravnost na vašo knjižno polico, nočno omarico ali kavno mizico. Z enim dotikom, za vedno.«


Stojan Pelko


Simbolično in plastično knjiga predstavlja nekakšno točko preseka s starimi navadami in nagibom pogleda v prihodnost sodobnih scenskih umetnosti. Tako kot cel svet, smo v času lanskoletnega zaprtja gledališč tudi v zavodu EN-KNAP stali na prelomnem trenutku, ko stari načini ponujanja umetniških vsebin, kot smo jih lahko izvajali v preteklih 28ih letih, niso bili več mogoči in kjer je knjiga »EN-KNAP 1993-2020« služila kot spomin in opomin na to, kar je nekoč bilo. V trenutku, ko vas nismo mogli povabiti na na ogled predstave v gledališče, je knjiga predstavljala naš obisk pri vas doma.


Knjigo po redni ceni 20 EUR je mogoče naročiti pri sodelavki EN-KNAP, Zali Česnik na naslovu zala.cesnik@en-knap.com.

----------
»Knapi letijo v nebo! EN-KNAP je mali slovenski čudež, kot sanjski kratek stik med rudarskimi revirji in avantgardo sodobnega plesa, med jaškom in nebom, med spustom v globino in poletom v brezdanje višave. Plesa sicer ni mogoče strniti v fotke in besede, a knjiga vendarle čudežno stori, kar je mogoče, da besede in podobe zaplešejo.«
dr. Mladen Dolar

»Moram priznati, da je to ena boljših monografij. Odlična dramaturgija, izjemno oblikovanje, popoln zadetek EN-KNAPove ustvarjalnosti. To je ena redkih monografij, ki me bo spremljala.«
Andrej Drapal

»Nova knjiga EN KNAP 1993 - 2020 predstavlja prebojne elemente enknapovske zgodovine: opozarja na prestižne mednarodne nagrade, pionirske filme in nikoli pozabljene projekte. Lepa priložnost, da obnovim meni še posebej ljub film Dom svobode iz ohoho let nazaj. En`knapovsko rudarjenje je tridesetletno osvobajanja telesa, pogleda in duha.«
Majda Širca


 

 
 


Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas