Neforma 60

Neforma 60

Serija glasbeno-performativnih improvizacij

Z novim letom se začenja nov štiriletni cikel Neforme. Prilika je kuratorja spodbudila k ponovnemu premisleku o potrebah ustvarjalcev v obeh medijih (glasbi in plesu/uprizoritveni umetnosti), o možnstih, smislu in smereh improvizacije danes, o Neformi kot taki in na podlagi refleksije sta osvežila njen koncept (več na strani zavoda Sploh). Skozi vsa štiri leta se bodo mešali trije tematski sklopi - DIALOGI, PONOVNO V ŽIVO-REKONSTRUKCIJA, NOVA SREČANJA in vsake toliko časa kakšno presenečenje. V prvi ediciji začenjamo s sklopom NOVA SREČANJA, za katerega bosta vsak od kuratorjev izbrala po 5 ustvarjalcev iz svojega medija, ki so že nastopili na Neformi, a se jima zdi, da bi iz določena razloga morali dobiti še eno možnost v drugi konstalciji. Izbrani ustvarjalec si bo lahko sam izbral sodelavca iz drugega medija. Sklop je zastavljen kot poligon za preizkušanje možnih sodelovanj, pa tudi kot korak k bolj poglobljenemu delu, saj lahko izbran ustvarjalec z sodelovcem po svoji izbiri že preizkusi določeno idejo, princip, način dela- tako morda preidemo od splošnih tipajočih improvizacij v kaj vsebinsko bolj določenega. Tokrat je Jošt Drašler izbral Jožeta Bogolin, ta pa Natašo Živković.

JOŽE BOGOLIN:

Tolkalist Jože Bogolin je svojo glasbeno pot pričel v glasbeni šoli Krško. Šolanje je nadaljeval na SGBŠ Ljubljana in Akademiji za glasbo v Ljubljani, magisterski študij pa je zaklučil na Münchenski visoki šoli za glasbo in teater v razredu prof.Peter Sadla. Sodeluje s številnimi umetniki kot so: Mate Bekavac, Richard Tognetti, Marko Hatlak, Jan Cober, družina Boginov, Vladimir Askhenazy, N.J.Živković, Keiko Abe, Momoko Kamiya, Peter Sadlo, Bogdan Bacanu, Eric Sammut, Katarzyna Mycka, John Beck, Peter Erskin, Ludwig Albert,... Igra z različnimi orkestri in komornimi sestavi kot član in solist: EUYO Wind Ansamble, EUYO Simfonični orkester, Slovenska filharmonija, RTV Orkester Ljubljana, SNG Opera-Balet Orkester Ljubljana, Komische Oper Berlin, Australian chamber, Perkumania-Paris, Slowind-Slovenija, DRUMARTICA-Slovenian Percussion Duo,... prav slednji je eden najodmevnejših in razpoznavnih tolkalnih duov v svetu, s katerim gostuje na najbolj prepoznavnih klasičnih odrih širom po svetu. Za svoje delo je prejel številne nagrade doma in v tujini.

NATAŠA ŽIVKOVIĆ:
Nataša Živković (1981) ustvarja na različnih področjih uprizoritvene umetnosti; od sodobnega plesa, gledališča do performansa. Po končani Srednji baletni šoli v Ljubljani se je preusmerila v sodobni ples in sodelovala s številnimi koreografi in koreografinjami. Danes deluje kot samozaposlena plesalka in igralka, koreografinja in mentorica. Z Vio Negativo sodeluje od leta 2006, je del ekipe No!Training Lab, ki jo vodi Katja Legin, soustvarila je že številne projekte v produkciji Emanata in mdr. že četrto leto soustvarja tehnoburleskni dogodek Tatovi podob.  Za njen avtorski prvenec Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja) in njeno plesno-gledališko udejstvovanje je v letu 2009 prejela nagrado zlata ptica. Njeno zadnje avtorsko delo Zavoljoočeta (2014) je posvečeno njenemu očetu. V zavodu Bunker je 2014/2015 sodelovala pri projektu Igrišče za gledališče, ki se je posvečal kulturno-umetnostni vzgoji v izobraževanju. V 2016 je soustvarila predstave Če si srečen (Bunker), V zavetrju časa (Lutkovno gledališče Ljubljana) in Morda na videz kdaj kot vsi ljudje (Emanat). Trenutno sodeluje pri nastajanju novega avtorskega projekta Irene Tomažin.
 

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod SPLOH

Glasba: Jože Bogolin
Ples: Nataša Živković
 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
5 eur

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas