Madhyamavyāyoga – Igra o srednjem sinu

Madhyamavyāyoga – Igra o srednjem sinu

gledališka predstava

Uprizoritev Bhásove slavne enodejanke Madhyamavyāyoga v izvirnem sanskrtu in po načelih staroindijskega gledališča v izvedbi Sanskrtskega gledališča, ki deluje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Igra o srednjem sinu (Madhyamavyāyoga) je ena izmed zgodnjeklasičnih sanskrtskih dram (3. st. n. št.) vélikega sanskrtskega pesnika in dramatika Bháse. Snov sicer črpa iz staroindijskega epa Máhabhárata, kot velja za veliko število klasičnosanskrtskih dram, vendar hkrati uprizarja moment, ki v sami Máhabhárati pravzaprav umanjka, namreč prvo srečanje slavnega pándujskega bojevnika Bhímaséne s poldemonom Ghatótkačo, ki bo kasneje odigral eno izmed ključnih vlog v véliki bitki Pándujcev s Kúrujci. Prežeta je z dramatičnimi zapleti, humornimi razpleti in je pravi vzor dobro napisane enodejanke. Predstava bo izvedena po načelih staroindijskega gledališča in v izvirnem sanskrtu s sprotnimi nadnapisi za gledalce in je s tem edinstvena priložnost za doživetje presunljivega sveta staroindijske dramatike tudi na slovenskem odru.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Sanskrtsko gledališče (Katedra za indoevropsko primerjalno jezikoslovje, indoiranistiko in anatolistiko Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani)

Produkcija: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, kopr. Veleposlaništvo Indije

Luka Repanšek, Nina Petek, Jon Petek, Domen Berlak, Luka Brenko, Aljaž Korbar, Luka Markošek, Jošt Martinčič, Lara Potočnik, Maja Rotter, Miha Sušnik, Matic Velikonja

            

 
 

 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
Vstop prost

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas