Gozd

Gozd

Predstava sodobnega cirkusa, premiera

Projekt Gozd je tretji in zadnji del osebno-izpovedne trilogije z naslovom Niti PraGozd. Trilogija se je razvila z avtoričino prvo predstavo Niti (2019-20), nadaljevala s predstavo Prag (2021) in se zaključuje z dvoletnim projektom, predstavo Gozd, kjer avtorica preizprašuje, kaj je "motor" večjih družbenih sprememb in položaj posameznice v patriarhalni družbi. Sprašuje se o razmerju med individualizacijo in kolektivizacijo družbe, obravnava dinamiko med družbenimi in osebnimi krizami ter išče vzporednice in točke konflikta med posameznico in še vedno patriarhalno, neokapitalistično, potrošniško družbo.

Postavlja si tudi nekaj vprašanj: Ali je mogoče mikro raven do neke mere prenesti na makro raven? Na podlagi tega pa tudi: Ali je posamezničina težnja po samouničevanju v korelaciji z družbeno težnjo po samouničevanju? Ali je mogoče ravno obratno, da makro nivo prenesemo na mikro nivo: Ali lahko ekološka katastrofa korenito spremeni naš pogled na individualno potrošnjo? Se lahko česa naučimo od narave?

Znanost nam napoveduje obsodbo samouničenja, v kolikor nadaljujemo z današnjim tempom onesnaževanja. In absurdnost našega položaja? Da se ga večji del družbe zaveda, pa kljub temu ne zahtevamo radikalnih sprememb. To stanje lepo oriše film “Don’t look up”, preko metafore o padajočem kometu, ki bo uničil vse življenje na zemlji. In potem nas več ne bo..

-

Danijela Zajc je diplomirana pedagoginja in sociologinja kulture. Znanje o sodobnem plesu, performansu in sodobnem cirkusu pridobiva na različnih delavnicah doma in v tujini. Od leta 2012 se ukvarja s plesom in zračnimi akrobacijami na tkanini ter vrvi. Znanje pridobiva različnih pri različnih mentoricah_jih, kot so: Branko Potočan, Steve Boyd, Emililano Ron, Alex Allan, Gabriel Tramullas, Hristina Šormaz, Alexa Schonenberger, Una Bennett, Hanna Coeckelberghs itd. Nastopa samostojno in s skupinami Fourklour, Feminalz (Tatovi podob), FEM TV, Moje prav(lj)ice. Je soustanoviteljica cirkuškega vadbenega in performativnega prostora Cirkusarna NaokROG, kjer od leta 2016 vodi delavnice zračnih akrobacij in organizira mesečni cikel DIY kabaretov: Feminizem ni šala! V središču njenih zanimanj so feminizem in druge družbeno angažirane teme ter prepletanje različnih performativnih umetnosti.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Idejna zasnova, koreografija / režija: Danijela Zajc
Nastopajoče: Anamaria Bagarić, Tajda Podobnik, Kristina Tini Rozman, Mojca Sovdat, Veronika Valdes, Danijela Zajc
Svetovalec za režijo: Jaka Andrej Vojevec
Avtorska glasba v živo: Maja Pahor in Pia Skušek
Kostumografija, scensko svetovanje: Katarina Zalar
Oblikovanje svetlobe: Hotimir Knific
Oblikovanje programskega letaka: Nevena Aleksovski
Odnosi z javnostjo: Gala Jarc
Zahvala: Branko Potočan, Broline, PLAC – Participativna Ljubljanska Avtonomna Cona

Produkcija: Danijela Zajc
Koprodukcija: Društvo Solidart (Temišvar, Romunija), Cirkuška rezidencialna mreža, Prostor Plus (Reka, Hrvaška), Društvo Matafir, Društvo Mismo Nismo, Asociatia Solidart (Timisuara, Romunia), Circus residental network, Prostor Plus (Rijeka, Croatia), Matafir Assosiation, Mismo Nismo Assosiation
 

Projekt podpira Ministrstvo za kulturo RS.


Velika dvorana

Trajanje: 75 minut

Vstopnice:
8 eur (enotna cena)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas