Neforma 16 / Zavod Sploh

Neforma 16 / Zavod Sploh

Serija glasbeno-performativnih improvizacij

Serija improvizacij omogoča medsebojno povezovanje in spoznavanje ustvarjalcev s področja sodobnih glasbenih praks in umetnikov s področja performativnih umetnosti. Vnaprej so dogovorjene le glasbene in performativne zasedbe posameznega dogodka, ki temelji na postavkah improvizacije in interakcije. Neforma želi spodbuditi sodelovanje različnih avtorjev ter jim omogočiti platformo za preizkus njihovih postopkov ustvarjanja.

Milan Tomášik je slovaški plesalec, koreograf in pedagog. Trenutno živi in ustvarja v Sloveniji in Belgiji. Ples je študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S, mednarodni plesni šoli v Bruslju, ki jo vodi Anna Teresa de Keersmaeker (Rosas). Kot štipendist Dance Web programa se je udeležil dunajskega festivala ImpulsTanz v letu 2001 in gostoval po Evropi z nizozemsko skupino MAPA (Moving Academy for Performing Art). Leta 2004 je prejel nagrado mesta Prievidza na Slovaškem za promocijo sodobnega plesa doma in v tujini. V Sloveniji je ustvaril pet plesnih predstav: solo Within, Baga-Basta v sodelovanju s Alexandrom Gottfarbom, predstavo za tri performerke 3NITI, multimedialno predstavo Razmeščeno Telo z Jeleno Milovanović in pred kratkim še solo Off-beat. V Sloveniji je sodeloval tudi z različnimi koreografi (Maja Delak, Mala Kline, Snježana Premuš, Barbara Novakovič Kolenc, ustvarja in nastopa z Ansamblom za renesančno glasbo in ples Cortesía. Ima številne pedagoške izkušnje (En-Knap, Ultima Vez, Štúdio Tanca, Plesni Teater Ljubljana, kot tudi na poletnih plesnih delavnicah v Pragi, Salzburgu, Deltebreju, Zvolenu, Antwerpnu, Leuvnu in Bruslju. Na plesnih delavnicah »happy feet« bomo raziskovali hitrost in dinamiko, z uporabo kvalitativnih


Andreja Rauch Podrzavnik je koreografinja, avtorica projektov Izvedenke (1998), Tipke (2001) Rebeka (2002,2005), Kostanjevo rjava (2004), Tkalci (2005), Pasaž Delux (2006), Melodije začetkov (2007), Melodije refleksije (2008) ter soavtorica projekta Darinka Novak (2007) . V svojih projektih sodeluje z glasbeniki, igralci, pevci, plesalci ter oblikovalci-scenskimi, lučnimi, grafičnimi. Diplomirala je na London Contemporary Dance School v Londonu, sodobni ples, koreografija,, magistrirala pa iz plesnega videa. Za svoje delo je prejela nagrado revije Dance Europe, Critics’ choice (2003 za Tipke), Povodni mož (2004 za Kostanjevo rjavo) ter nagrado strokovne žirije festivala Gibanica (2007 za Tkalce).
Uroš Polanc, slovenski pozavnist, (1968 ). Pozavno je začel igrati pri osmih letih pod vodstvom svojega očeta, ki je tudi glasbenik. Srednjo glasbeno šolo je končal pri prof. Dragiši Miškoviću, 1. letnik Akademije za glasbo v Ljubljani pa pri prof. Borisu Šinigoju. Študij je nadaljeval pri prof. Branimirju Slokarju v Freiburgu, kjer je tudi magistriral. Je dobitnik številnih nagrad in priznanj, na svoji poklicni poti pa je sodeloval z vrsto uglednih glasbenikov in ansamblov, med drugimi s solisti Ireno Grafenauer, Branimirjem Slokarjem, Edgarjem Manyakom in Phillipa Jonesa, z dirigenti Carlom Davisom, Valerijem Georgievom in Georgesom Pretrom ter ansambli, kot so Kvartet pozavn Branimirja Slokarja, Posaunen Quintet iz Berlina in Ensemble Aventure. Je solo pozavnist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.


Ljoba Jenče deluje kot svobodna umetnica od leta 1988 - kot zbirateljica slovenskega ustnega izročila, poustvarjalka – pevka in pripovedovalka, vodi šolo umetnosti pripovedovanja pravljic, raziskuje in razvija metodo poučevanja petja starih ljudskih pesmi in eteričnega tona. Ohranja osebni odnos do izročila in nastopa predvsem v prostorih naravne akustike, za odrasle in otroke, v medijih – film, radio in televizija, splet. Gostuje doma in v tujini. Izogiba se utečenim potem formalne glasbene izobrazbe, saj vztrajno išče in razvija svojsko občutljivost za naravno petje, o katerem v tokovih šolskega sistema ne vemo dovolj; občasno je obiskovala šolanje za naravni glas v Angliji na inštitutu Tonalis – Emerson College, obiskuje ure vokalne tehnike pri prof. Marti Močnik-Pirc, sicer se je petja tradicionalnih pesmi pri ljudeh na terenu. Podpira uvajanje slovenskega izročila v šolski izobraževalni sistem kot vpodbudo razvoju otrokove naravne inteligence in domišljije, ki sta osnovi vsake ustvarjalne imaginacije.

Vstopnice: 5 eur

« Napovednik|Glasba

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Ples: Milan Tomašik, Andreja Rauch Podrzavnik. Glasba: Ljoba Jenče, Uroš Polanc


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas