Pozor hud ples!

Pozor hud ples!

Ples/gledališče

Premagovanje težnosti na stenah trboveljskih dimnikov, uporaba naključja in nastanek predstave, človek in tehnika ter vloga gledalca so le nekatere teme, ki jih načenja Pozor, hud ples!, ki s tem ponuja svojstven zgodovinski pregled ustvarjalne poti EN-KNAP in koreografa Iztoka Kovača.

V posebni, razširjeni izvedbi ob obletnici bosta občinstvo skozi zgodovino ter pokrajine plesa, filma, gledališča vodila Miha Brajnik in Juš Milčinski. Skupaj s koreografom Iztokom Kovačem nas bosta hudomušno popeljala čez vprašanja sodobnega plesa (ki iz zadrege nikoli niso izrečena na glas): v čem se razlikujeta ženski in moški gib, njuna načela in odnos med njima, kako gib lahko pripoveduje zgodbo, ki je lahko tudi abstraktna, kako poteka koreografiranje v sodobnem plesu, kakšno vlogo ima pri tem glasba in kaj se zgodi, če jo zamenjamo. Enako nabrito pa nas bosta voditelja popeljala tudi čez knapovsko zgodovino, ki je peljala tako v globine trboveljskega rudnika, na vrh dimnika trboveljske cementarne ter predvsem na vsa najpomembnejša mednarodna prizorišča, kjer se je pisala plesna zgodovina.

Koreograf Iztok Kovač je za avtorstvo predstave Pozor hud ples! lani prejel tudi Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture, od premiere leta 2010 pa si jo je ogledalo že blizu 7000 obiskovalcev.

»Pozor hud ples! predvsem ni plesna predstava, ampak izvrstno narejena učna ura o sodobnem plesu. /…/ je dobesedno plesno didaktični uprizoritveni dogodek, ki bi ga, najmanj kar, veljalo prikazati tudi srednješolcem in njihovim pedagogom – in to ne le kot učno uro o sodobnem plesu, ampak o ustvarjanju in razumevanju odrske umetnosti nasploh.«
Delo – Kultura (Mojca Kumerdej)
 

Po predstavi, Velika dvorana, ob 21h:

VAŠHAVA - Behind the Scenes (kratki film, 14 min)
Komposter

Umetniški kolektiv Komposter, ki deluje na širokem področju grafičnega oblikovanja, s poudarkom na gibljivem oblikovanju, bo predstavil kratki film o zakulisju ustvarjanja novega plesnega filma kreativnega tandema Iztok Kovač/ Sašo Podgoršek z naslovom Vašhava.  Film Vašhava bo predstavljal vrhunec filmske produkcije EN-KNAP, saj bo vsebinsko zaključeval 15-letno odslikavo neke industrijske epohe, ki je zaznamovala trboveljsko dolino. Delavske in rudniške objekte, ki so več kot sto petdeset let označevali in spreminjali Trbovlje in ki so ujeti na filmski trak v filmih EN-KNAP, namreč čakata negotova prihodnost in možnost skorajšnje rušitve.

 

« Napovednik|Izobraževanje|Ples in gledališče|Za otroke

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Zahvala:

Termoelektrarna Trbovlje

 

 Gostilna Martin Trbovlje


Pozor hud ples!

Avtor_Iztok Kovač

Ustvarjalci in izvajalci_EnKnapGroup:
Luke Thomas Dunne
Ida Hellsten
Bence Mezei
Ana Štefanec
Tamás Tuza

ter Evin Hadžialjević
Katja Legin
Lada Petrovski
k. g. (ples)

ter Miha Brajnik
in Juš Milčinski k.g. (voditelja)
 
Glasba_Drago Ivanuša, Boris Kovač, Mitja Vrhovnik Smrekar, John Zorn

Oblikovanje svetlobe_Jaka Šimenc

Artikulacija vsebin_Andreja Kopač

Scenografija_Iztok Kovač, Jaka Šimenc

Video_Miha Brajnik, Sašo Podgoršek, Nejc Saje, studio nejaaka, Luka Umek

Kostumografija_Alan Hranitelj, Valter Kobal, Belinda Radulović, EnKnapGroup

Branje besedil_Nada Vodušek, Matjaž Pikalo

Vodja vaj EnKnapGroup_Tanja Skok

Tehnična izvedba: Luka Curk, Omar Ismail, Gal Škrjanec Skaberne

Produkcija: Zavod EN-KNAP 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
6*/10 eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, hendikepirane osebe)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas