Neforma 32

Neforma 32

Serija glasbeno-performativnih improvizacij

Dejan Srhoj bo po februarski soustvarjal tudi marčevsko Neformo, tokrat v družbi Srečka Jorša. V dialoškem soočenju s plesalcema bosta prosto improvizirala glasbenika Andrej Fon in Jaka Berger. Obeta se energičen in dinamičen performativni dogodek.

Nastopajo:
Andrej Fon in Jaka Berger - glasba
Dejan Srhoj in Srečko Jorš - ples

Selektorica plesnega programa - Katja Legin
Selektor glasbenega programa - Jošt Drašler


Serija improvizacij Neforma omogoča medsebojno povezovanje in spoznavanje ustvarjalcev s področja sodobnih glasbenih praks in umetnikov s področja sodobnega plesa. Redni improvizacijski nastopi spodbujajo preverjanje lastnih principov ustvarjanja, soočenje z drugimi izvajalci, raziskavo postopkov in refleksijo, ter hkrati seznanjajo javnost z ustvarjalnimi potenciali na omenjenih umetniških področjih. Vnaprej so dogovorjene le glasbene in plesne zasedbe posameznega dogodka, ki temelji na postavkah improvizacije in interakcije. Neforma želi spodbuditi sodelovanje različnih avtorjev, ter jim omogočiti platformo za preizkus njihovih postopkov ustvarjanja.

O nastopajočih:

Andrej Fon se je najprej kalil na Nižji glasbeni šoli v Sežani in zaključil šolanje igranja na klarinet. Kasneje je polje glasbenega delovanja razširil še na saksofon, petje, pisanje besedil in komponiranje, gajde in razna glasbila ter zvočila. Sodeloval in še sodeluje v najrazličnejših zasedbah in projektih; Strahuljarji, Žoambo Žoet Workestrao, Kraški solisti, Čarangi, Gita amrita, Horda Grdih, Barka tone in bele plombe, Buče4, Samo gromofon, če omenimo nekatere.
Mednarodne izkušnje je razvil v sodelovanju s tujimi glasbeniki in na mednarodnih odrih; Hrvaškem, v Italiji, na Madžarskem (festival Big Ear), na Nizozemskem (Forbiden fruits of civil society festival 1998), festivalu Sziget na Madžarskem, v Nemčiji, muziciranje z indijskim potujočim pevcem Haradhan das Baula, Seijirom Murayamo, Francescom Cuso, Ruinsom Matado. Kot glasbenik je zelo aktiven tudi znotraj performativnih umetnosti in na področju glasbene pedagogike za otroke. 

Jaka Berger je tolkalec, improvizatorski glasbenik in vsestranski aktivist. Izdal je številne plošče, tako s svojimi projekti kot v vlogi gosta. Je aktiven član zasedbe Stroj Machine s katero je koncertiral po vsej Evropi, od festivalov z več tisoč obiskovalci do koncertov v odsluženih industrijskih objektih. Redno igra z zasedbama Barka Tone In Bele Plombe ter Žižka Hlače, občasno nastopa kot solist ter je vedno bolj aktiven tudi na gledališkem področju, nazadnje v odmevni predstavi Mareta Bulca „Gremo Vsi!“. Igral je z glasbeniki kot so Achille Succi, Samo Šalamon, Aya Shimura, Wilbert DeJoode, N’toko, Dejan Berden, Danijel Marinič, Katice...itd. Na glasbeni sceni je prisoten tudi kot prostorski aktivist in organizator koncertov, neodvisni založnik, radijski spiker in tehnik. 

Dejan Srhoj (1978) je neodvisen performer in deluje na področju sodobnega plesa. Trenutno soustvarja in organizira CoFestival, vodi raziskovalno skupino improvizacije v okviru Fičo Treningov ter aktivno sodeluje pri razvoju programov Nomad Dance Academy. V preteklih letih je ustvarjal kot samostojni koreograf in performer v različnih predstavah uveljavljenih slovenskih koreografov in gledaliških režiserjev - Ivica Buljan, Sebastjan Horvat, Silvan Omerzu, Betontanc, Goran Bogdanovski, Magdalena Reiter, Janez Janša in drugi. Je soustanovitelj Fičo Baleta in Nomad Dance Academy. 

Srečko Jorš je treniral in tekmoval v športnih plesih ter poučeval družabne plese v plesnih šolah po Sloveniji. Svojo izhodiščno izobrazbo fizioterapevta je dopolnil z izobraževanjem v Pilatesu in Rolfingu. Je tudi certificiran vaditelj Plazme. Z delom fizioterapevta je pred dvemi leti prišel v stik s plesnimi ustvarjalci in kmalu se je znašel v ustvarjalnem procesu z njimi. Raziskuje povezavo med delovanjem fascie in giba. Trenutno razvija projekt »Na začasnem naslovu najinega početja« z Radharani Pernarčič.

Foto: Marcandrea

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod Sploh

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL.
Partnerja: Zavod EN-KNAP in Španski borci.


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
5 eur

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas