OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2014

OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2014

22. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pripravlja v soboto, 12. aprila, in v nedeljo, 13. aprila 2014, v Centru kulture Španski borci in Stari mestni elektrarni v Ljubljani že 22. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – plesna miniatura, na katerem bomo videli rekordnih 123 miniatur s področja sodobnega plesa. Obiskovalci si bodo lahko vse predstave, ki se bodo oba dneva pričele ob 11.00 in bodo trajale do poznega popoldneva, ogledali brezplačno. Organizatorji so v sklopu spremljevalnih dejavnosti pripravili tudi predvajanja plesnih filmov in predavanje svetovno znanega sodobnega plesalca Stevea Paxtona, ki bo predaval v nedeljo med 16.00 in 17.00 v Španskih borcih. JSKD se je zaradi velikega števila prijavljenih mladih sodobnih plesalcev odločili, da bo odslej ponovno organiziral dve tekmovanji, državnega v Ljubljani in mednarodnega v Celju, kamor pa se bodo lahko uvrstili le najboljši plesalci starejših skupin.

Letos so plesalci ustvarili svoje koreografije na podlagi skupne teme, ki se glasi: »Želim si ...«. Iz prijav je razvidno, da veliko prijavljenih mladih sodobnih plesalcev ples prepoznava kot stanje, ki si ga želijo, kjer se počutijo svobodne in najbliže svojemu bistvu. Skozi ples sanjarijo, počivajo, se povezujejo, spoznavajo, dozorevajo. Kar nekaj zanimivih pristopov k temi bo moč prebrati v mini časopisu, ki ga bo JSKD izdal ob tej priložnosti.

Mladi sodobni plesalci, stari med 9 in 24 let bodo razdeljeni v štiri starostne skupine, ocenjevali pa jih bosta dve strokovni žiriji. Plesalce, rojene med letoma 2001 in 2005, ki bodo razdeljeni v dve starostni skupini (A1 in A2), bo ocenila žirija v sestavi Sinja Ožbolt (predsednica), Tina Valentan in Dejan Srhoj ter jim podelila zlate, srebrne in bronaste plakete. Plesalce, rojene med letoma 1992 in 2000, ki bodo prav tako razdeljeni v dve starostni skupini (B in C), pa bo ocenila žirija v sestavi Teja Reba (predsednica), Nina Fajdiga in Brane Potočan. V starejših dveh skupinah se bodo tisti, ki bodo prejeli zlate plakete, uvrstili na mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustravjalcev Opus 1 v Celju.

Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lasne plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanje lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela. Takšen pristop pri mladih spodbuja občutek zaupanja vase in v svoje ideje. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.

 

Starostne skupine in priporočene dolžine miniatur:
Skupina A1 (rojeni 2003-2005), največ 2 minuti
Skupina A2 (rojeni 2000-2002), največ 3 minute
Skupina B (rojeni 1996-1999), največ 4 minute
Skupina C (rojeni 1990-1995), največ 5 minut

Žirijo sestavljajo trije priznani strokovnjaki s plesnega področja.
 

Več o temi:

Leta 1953 je Živa Kraigher v ljubljanski SNG Drami nastopila z avtorsko solo plesno študijo Upor, izpovedjo o doživljanju NOB, lansko leto pa je Leja Jurišić ustvarila predstavo Balet upora. Zadnje mesece smo tudi v Sloveniji priče vse številnejšim uporom in protestom, ki že nekaj časa preplavljalo evropska mesta. Zdi se, da je upor v zraku, sodobni ples pa je z idejo upora že od nekdaj povezan. Pojav sodobnega plesa se pogosto interpretira kot upor baletu in tradicionalnim načinom uporabe giba na odru. Nedvomno sodobni ples s svojo neukrotljivostjo aktivno raziskuje in premišljuje o drugačnih oblikah giba in zaradi tega ga lahko brez težav povežemo s pojmom upora. Poleg tega sodobni ples nikdar ni obstajal izven družbenih dogajanj in sprememb.


 

 

« Napovednik|Ples in gledališče|Za otroke

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Sprememba lokacije: 12. aprila bo prvi dan prireditve OPUS 1 - Plesna miniatura 2014 namesto v Španskih borcih potekal v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, Slomškova 18!


Velika dvorana

Vstopnice:
Prost vstop

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas