Huda mravljica

Huda mravljica

Predstava za otroke

Bila je huda mravljica ... ki je drugim mravljicam nagajala pri delu in igri, jih cukala in strašila, po tleh metala bananine olupke, brez prestanka rigala, lončarju pobila vse lonce na trgu, vrh vsega pa napadla še bika in ga pohrustala. Ampak s takim obnašanjem ni prišla daleč. Kmalu namreč ni bilo nikogar več, ki bi mu lahko nagajala in ga strašila. Vse mravljice, vsi biki, lončarji in otroci so se razbežali in poskrili. In ničesar več ni bilo, kar bi lahko razbila in uničila. Sredi ruševin in črepinj je ostala čisto, čisto sama. Takrat je spoznala, da sta hudobija in uničevanje nesmiselna in da je življenje mnogo prijetnejše, kadar živimo v slogi in sožitju z ljudmi in stvarmi, ki nas obdajajo.

Kljub temu, da se je do drugih mravljic grdo obnašala, pa ji tega ne zamerijo in ji slabega ne vrnejo z enakim. Sprejmejo jo medse in ji dajo priložnost, da popravi škodo, ki jo je povzročila. Med urejanjem nereda mravljice skupaj zapojejo in zaplešejo, najbolj vesele pa so, če se jim na odru pridružite tudi vi, otroci.
Interaktivna plesna predstava za najmlajše gledalce je nastala po motivih že skoraj ponarodele otroške pesmice Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca Huda mravljica, ki je v različnih duhovitih izvedbah rdeča nit predstave in dobi, čisto po ljudsko, nov, drugačen konec. Predstava z glasbo, plesom in besedo pripoveduje preprosto zgodbo o odraščanju, o sprejemanju odgovornosti in o sodelovanju.

Za otroke od 2. leta dalje (V/2+, OŠ1)
Velika dvorana_35 min / Vstopnice_5,5 eur  

Spletna stran predstave, kjer najdete tudi video posnetke, ob katerih lahko skupaj z mravljicami zaplešejo tudi otroci:

www.spanskiborci.si/hudamravljica

 

"V predstavi je mravljica najprej predstavljena kot živalska vrsta s svojim rodom in nalogami, ki so ji pisani v gene. Ta prestavitev pa se sklene v stavek, da se mravlja najraje igra. V očarljivih kostumih Barbare Stupica razigrane mravljice gradijo predstavo iz cirkuških prvin, različnih otroških iger in prepoznavnega Kovačevega plesnega jezika. S kratkimi replikami in dialogi, predvsem pa po zaslugi izvrstne glasbe Tomaža Groma, ki ga po avtorski glasbi za otroke že poznamo, se ustvarja radoživ in pester svet duhovitih živalic. Njihovo igro prekinja in jim nagaja huda mravljica. Tukaj se razpre pripovedna predloga uprizoritve, ki pesmico Branka Rudolfa in Marjana Vodopivca interpretira na nov način. V dramaturški okvir ji doda vprašanje, kaj se z mravljico zgodi, če je tako huda, da je pohrustala celo bika, še prej pa vztrajno nagajala drugim mravljicam. Zato je huda mravljica ostala sama in nobena druga se ni hotela več igrati z njo. V tej samoti se ji pojavita kes in prošnja drugim mravljica po odpuščanju, ki se seveda izpeljeta na najlepši možni način, saj finale predstave soustvarijo tudi mladi gledalci, ki se mravljicam pridružijo pri plesu in igri. Vizualno podobo predstave zaokrožujejo duhovite ilustracije oblikovalskega tandema nejaaka." Radio Slovenija 3, Svet kulture (Petra Tanko)

"... Večplastna dobro dramatizirana zabavno poučna uprizoritev, kjer se glasbena zasnova bohoti v domislicah aranžmaja, se veselo poigrava z ritmom, ko izvrstni plesalci in dobrodušni animatorji, ne samo da zapojejo, ampak zaigrajo še na glasbene instrumente - miniaturne in ta prave. V prisrčnosti likovnih ilustracij steče tudi enciklopedična videoprojekcija o vrsti žuželk (dramsko sodelovanje Jera Ivanc), ki se imenujejo mravlje, o njihovem življenju v kolonijah, treh parih nog, tipalkah in telesni moči teh malih bitji, s katero bi človek lahko dvignil cel avto, če bi to moč le zmogel. In se po odru ves čas dinamično vije razvejana koreografija Iztoka Kovača slikovitih scenskih poslikav, za njegov umetniški opus tudi značilnega didaktičnega razmišljanja." Paradplesa.si (Daliborka Podboj) 

Iztok Kovač
Koreograf Iztok Kovač, ustanovitelj zavoda EN-KNAP, umetniški vodja plesne skupine EN-KNAP Group in direktor centra kulture Španski borci, v devetdesetih letih umesti pojem slovenskega sodobnega plesa tako rekoč iz nič v evropski in svetovni kulturni prostor. S skupino En-Knap, ki jo je v Belgiji ustanovil leta 1993, je gostoval tako rekoč na vseh pomembnih svetovnih festivalih in prostorih, kjer se je v zadnjih dveh desetletjih pisala plesna zgodovina. V dvajsetletnem intenzivnem delovanju je v evropskem prostoru sodobnega plesa zagotovil zaščitni znak, v katerega kvaliteto že od začetkov vlagajo vplivni koproducenti. Za svoje delo je prejel vrsto najprestižnejših mednarodnih nagrad, leta 1994 kot prvi predstavnik sodobnega plesa tudi nagrado Prešernovega sklada, leta 2012 pa tudi Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana na področju umetnosti in kulture.

EN-KNAP Group
Stalna mednarodna plesna skupina EN-KNAP Group, ki jo je leta 2007 ustanovil Iztok Kovač, je edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Mednarodna zasedba izjemnih plesalcev pod Kovačevim umetniškim vodstvom dela z mednarodno priznanimi koreografi in režiserji izrazito raznorodnih estetskih provenienc ter se razvija v prvovrsten plesni ansambel. Od leta 2009 ima EN-KNAP Group svoj domicil v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah. Leta 2018 je skupina prejela Župančičevo nagrado za izjemne dosežke. V utemeljitvi so zapisali: "(EN-KNAP)Zavzema osrednje mesto na področju sodobnega plesa in plesnega gledališča. Edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji je vzpostavil visoke produkcijske standarde ter celovito profesionalno obravnavo sodobne plesne umetnosti."

______________________________________________

Mednarodni plesni ansambel EN-KNAP Group bo letos postregel z aktivnostmi za najmlajše prijatelje plesa: plesnimi uricami za otroke.

Plesne urice je navdahnila prav nedavno ustvarjena otroška predstava Huda mravljica in bodo raziskovale prve korake kreativnega gibanja. Lahko ga poimenujemo ples, igra, sproščanje ali pa učenje. Najbolje pa je, da ga poimenujemo kar z največjim skupnim imenovalcem – gibanje.

Več o plesnih uricah na povezavi.

Po ogledu predstave Huda mravljica pa otroci lahko doma tudi sami zaplešejo z mravljicami ob pomoči videa, ki smo ga pripravili zanje!

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče|Za otroke

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod EN-KNAP, koproducent Gledališče Koper

www.spanskiborci.si/hudamravljica

zamisel in režija_
Iztok Kovač
ustvarjalci in izvajalci_
EN-KNAP Group - Luke Thomas Dunne (Velika Britanija), Carolina Alessandra Valentini (Italija), Rada Kovačević (Srbija), Mattia Cason (Italija), Tamás Tuza (Madžarska), Tina Habun (Slovenija), Davide Lafabiana (Italija)
vodji vaj_
Ana Štefanec Knez, Luke Thomas Dunne
avtorska glasba in glasbeno mentorstvo_
Tomaž Grom
kostumografija_
Barbara Stupica
scenografija_
EN-KNAP
oblikovanje svetlobe_
Luka Curk
ilustracije_
nejaaka
dramaturško sodelovanje_
Jera Ivanc
fotografija_
Miha Fras
tehnični koordinator_
Jaka Šimenc
tehnična izvedba_
Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Luka Curk
šivilji_
Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec
naracija_
Jera Ivanc
avtorske pravice_
Po predlogi Huda mravljica Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca

 

produkcija_
Zavod EN-KNAP
koprodukcija_
Gledališče Koper
izvršna producentka_
Marjeta Lavrič
sponzor_
Kakadu.si
podpornika_
Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS

 


Velika dvorana

Trajanje: 35 minut

Vstopnice:
5,50 eur

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas