Milan Tomášik: Sezona lova

Milan Tomášik: Sezona lova

Dvojni plesni večer - PREMIERA

Na predvečer letošnje 6. Plesne Nacionale (25. 10.) bomo najprej gostili premieri dveh projektov, ki ju je mednarodna komisija na lanski Plesni Nacionali Zavodu EN-KNAP predlagala v koprodukcijsko sodelovanje:

Enya Belak: Deklica z zmajem
Milan Tomášik: Sezona lova

O predstavi Sezona lova

Vdih-izdih-zamrznitev-akcija-reakcija so vezna tkiva predstave Sezone lova. Navidez meditativni podpisi se skozi predstavo pojavljajo v različnih prizorih, ob stopnjevanju, zgoščevanju in predvsem sproščanju napetosti. Vsaka lovska akcija terja koncentracijo, pozornost, izničenje samega sebe, zlitje z okoljem in prisluškovanju notranjim (telesnim) in zunanjim vzgibom. Vse, kar je potrebno za hitro sprostitev napetosti, ki sproži bliskovito akcijo (u)lova.

Princip lova je torej v predstavi ponotranjen, navzven služi »spopadanju« med plesalci. Kar vsekakor daje vpogled v telesno strukturo, posameznikovo dojemanje samega sebe, drugega in skupine. Vodi v zgodbo, ki presega psihologijo posameznika, lova, skupine. To ni samo zgodba o medsebojnih odnosih, ulovu, če hočete. Je zgodba o svetu in človeštvu. Je proces, ki nam kaže utrinke naše norosti, egoizma, ranljivosti, trenutkov lepega. Tu se predstava s posameznimi prizori sprosti in skoncentira, konkretizira.

Dobrodošli doma, v svetu napetosti, sprostitev, ulova in (ne)smisla. Tudi humorja, ironije, tekmovanja in presunljivih duetov, solov. C’est la vie.
(Jedrt Jež Furlan)
 

Milan Tomášik (1981) je mednarodno priznani plesalec, koreograf in pedagog. Rodil se je na Slovaškem, živi in ustvarja v Sloveniji. Ples je študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S, mednarodni plesni šoli v Bruslju. Leta 2004 je prejel nagrado mesta Prievidza na Slovaškem za promocijo sodobnega plesa doma in v tujini. V Sloveniji je ustvaril pet plesnih solo predstav: Within (Plesni Teater Ljubljana, 2006), Baga-Basta (Plesni Teater Ljubljana, 2008), 3NITI (Zavod Flota, 2008), Razmeščeno Telo z Jeleno Milovanović (Zavod Aksioma, 2010) in plesni solo Off-beat (Philéas Productions, Zavod Muzeum, Plesni Teater Ljubljana, 2011). Med drugimi je sodeloval je s plesno skupino En-Knap, z Majo Delak, Snježano Premuš, Barbaro Novakovič Kolenc. Sodeluje tudi z Ansamblom za renesančno glasbo. Je član mednarodne uspešne skupine Les SlovaKs. Kot pedagod je polno zaposlen, sodeloval je z En-Knap Group, Ultima Vez, Štúdio Tanca, Plesni teater Ljubljana, x.IDA, The Place, SEAD (Salzburg), vodil je delavnice tudi v Pragi, Zvolenu, Metliki, Deltebreju, Antwerpnu, Leuvnu in Bruslju, ter ljubiteljskega izobraževanja v okviru JSKD v Ljubljana in Maribor.

Plesna predstava v dveh dejanjih brez odmora.

Repriza: 3. november 2014, Španski borci

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtor in koreograf: Milan Tomášik
Soustvarjalci in plesalci: Jan Rozman, Alessandro Sollima, Milan Tomášik, Tina Valentan, Špela Vodeb, Aja Zupanec
Glasba: Vladimír Godár
Oblikovanje svetlobe: Luka Curk
Kostumografija: Jasna Vastl
Zunajne oko: Suzana Koncut
Produkcija: MT
Odnosi z javnostmi: Jedrt Jež Furlan
Koprodukcija: Zavod EN-KNAP (Ljubljana), NorrlandsOperans (Umea, Švedska), Plesni teater ljubljana (Ljubljana), Stanica Žilina-Záriečie (Slovaška)
Partnerja: Mediteranski plesni centar Svetvinčenat (Hrvaška), Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana 

 

Plesna Vesna je program Zavoda EN-KNAP, celoletnega festivala, ki v sodelovanju z mrežo Aerowaves kontinuirano predstavlja mlado ekstravagantno produkcijo sodobnih uprizoritvenih umetnosti z vse Evrope.

 


Velika dvorana

Trajanje: 50 minut

Vstopnice:
5*/8 eur (*dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni, hendikepirane osebe) - za obe predstavi

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas