Neforma 36

Neforma 36

Teja Reba in Andreja Podrzavnik v svojih življenjih delita marsikaj: poklic ustvarjalke, status samozaposlene v kulturi in matere treh otrok. Na odru pa se srečujeta prvič.
Začetek: prehod med vzporednimi svetovi (in prehajanje med vzporednimi vlogami). Kje in kdaj je začetek? Izkušnjo začetka si bosta z njima delila glasbenika Andrej Boštjančič Ruda in Vitja Balžalorsky, ki bosta prvič skupaj improvizirala v zasedbi dveh kitar.


Teja Reba
je študirala umetnostno zgodovino na Univerzi Sorbonne v Parizu, scenske umetnosti na univerzi Utkal v Indiji in na univerzi Kyushu na Japonskem. Na področju sodobnih plesnih umetnosti se je izobraževala v Centru za novi ples v Freiburgu, na strokovnih usposabljanjih ImpulsTanza na Dunaju, na Nomadic College-u (ZDA), na Axis Syllabus dance teacher programme (Bruselj) in v domačih izobraževalnih programih Agona in Plesnega teatra Ljubljana.
Od 2004 profesionalno deluje na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti s statusom samozaposlene v kulturi (koreografija, performans, ples).
Delala je s skupino Forced Entertainment in Timom Etchellsom, z režiserjem Janezom Janšo, Dušanom Jovanovićem, Sebastijanom Horvatom in mnogimi drugimi domačimi in tujimi koreografi.
Avtorsko delo razvija v tandemu z Lejo Jurišić, s katero prejmeta nagrado Ksenije Hribar (2013).
Redno sodeluje z vizualno umetnico in scenografinjo Petro Veber in s plesalcem Loup Abramovicijem.
S predstavami uspešno gostuje na lokalnih in mednarodnih prizoriščih (Trienale slovenske sodobne umetnosti U3, Biennale Artplus New York, Performance space London, Tanzquartier Dunaj, TanzImAugust Berlin, Les Subsistances Lyon, Jette Dans Centrum Bruselj, International Puppet Theatre festival Porto, Teatro de Ferro Porto, Panorama Rio de Janeiro, Bitef Beograd, Studentski centar Zagreb, Okinawa festival, festival ImpulsTanz Dunaj, FIAT Podgorica, festival Spider Atene-Ljubljana-Zagreb-Lyon, festival Mladi levi, festival Mesto Žensk, festival Exodos, Bienale slovenskega plesa Gibanica, Co-festival, Mestni muzej Ljubljana, Galerija Vžigalica.).
Sodeluje z mednarodnimi mrežami Space for Live Art, Identity.Move in ATT.
Je predsednica Društva za sodobni ples Slovenije in članica UO Prešernovega sklada.

Andreja Rauch Podrzavnik je koreografinja, ustvarjalka in iniciatorka mnogih avtorskih in kolektivnih projektov. V svojih projektih sodeluje z glasbeniki, oblikovalci, igralci, pevci in plesalci, v zadnjih letih tudi z različnimi interesnimi skupinami.
Ples pojmuje kot način obnašanja in v tem odkriva potenciale, ki jih gib in ples nudita
za različne kontekste. Sodelovanje z glasbeniki in skladatelji dodaja njenemu zanimanju za kompozicijo, tudi kot stične točke različnih medijev. Plesa kot sredstvo izraza ne jemlje za samoumevno, pač pa vedno znova preverja in išče ter vzpostavlja razlog zanj.

Andrej Boštjančič Ruda je leta1998 ustanovil Zmajev rep, s katerim je posnel štiri plošče, izdal tri. Leta 2003 je diplomiral iz delovne terapije, ki ga je vedno zanimala v povezavi z glasbo, česar rezultat so bili The Kripls s ploščo Vabilo v kolo. Aprila 2007 se je opogumil (beri: se mu je zmešalo), pustil je službo in se posvetil samo glasbi. Kmalu po tem je ustanovil Brencl bando, s katero je izdal dve studijski plošči in odigral množico koncertov. Leta 2014 je pognal še r’n’r trio Črni Peter. S svobodno improvizacijo se je prvič srečal pri Igorju Barbi leta 1996. Način podajanja glasbe, kot ga je doživel v tistem zgodnjem poletju, ga je popolnoma navdušil in mu odprl nova obzorja... Svoboda?


Vitja Balžalorsky je eden izmed najbolj prepoznavnih mlajših kitaristov na slovenski glasbeni sceni. Njegov glasbeni jezik sega od mainstream jazza, elektronike, noisa, pa do improvizirane glasbe. Poznamo ga iz ustaljenih zasedb kot so Balžalorsky/Drašler 3o, Kombo Zlatka Kaučiča, Orchestra Senza Confini, Buche 4 in Litošt, Carnaval, ter ad hoc projektov različnih slovenskih in tujih glasbenikov, ki so dejavni predvsem na področju kreativne improvizirane glasbe, ter drugih oblik umetnosti. V kontekstu improvizacije je njegov najbolj prepoznavni element procesiranje kitarskega signala s pomočjo modularne analogne sinteze, ter digitalnih samplerjev.
 

« Napovednik|Glasba|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod Sploh

Ples: Teja Reba in Andreja Podrzavnik
Glasba: Andrej Boštjančič-Ruda (kitara) in Vitja Balžalorsky (kitara,elektronika)

Selektorica plesnega programa: Katja Legin
Selektor glasbenega programa: Jošt Drašler
 


Mala dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
5 eur

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas