Dvojnik

Dvojnik

Intermedijska plesna predstava

Orientacija na dvojnost, multiplikacije, iz katere so avtorji izhajali (2009-10) in začeli graditi podobe, so ključne v predstavi Dvojnik, ki bo doživela svojo premiero v Španskih borcih 24. februarja 2012.


Navsezadnje smo vezani na vse manifestacije notranjih mikropremikov misli podob, idej, stanj v odnosu z zunanjim svetom.

Jean Luc - Nancy razmišlja “Ekspozicija pomeni, da je samo izražanje-expression, intimnost in odmik. Telo je odhod od sebe do sebe.”

In komu pravzaprav pripada telo?

Jean Luc - Nancy: “Nikoli ne bom poznal svojega telesa, nikoli se ne bom poznal kot telo, prav tam, kjer je “corpus ego” popolna gotovost.
Druge prav nasprotno, bom vedno spoznal kot telesa. Drugi je telo, kajti samo telo je drugi.”

Tako prepoznavam v tem delovnem procesu dva vzporedna tokova:
Najprej notranjost in intimnost plesalkinega doživljanja samo njej lastnega odsevajoč v avtentičnosti stanj, ki se bodo zvrstila pred nami na odru. Ter nato njeno telo, ki se preko pogleda vedno znova vzpostavlja in hkrati opredeljuje svojo identiteto z odstopi, mikro spremembami, s katerimi lahko beremo telo popolnoma drugače.

Hkrati si odpira pogled in ogled sebe kot svojega dvojnika, ki pridobi svoj maneverski prostor in možnost komunikacije. Dvojnik je pravzaprav “dotikanje” teh dveh tokov, identiteta se poraja na stičišču odhodov in prihodov, izmuzljiva med realnostjo in fantazmo.
 

Interaktivne predstave avtorice Snježane Premuš, ki raziskujejo v polju TELO – ZVOK - SLIKA, imajo svoj začetek v letu 1999. Princip dela je zasnovan na dialogu med telesom in zvokom in od 2004 še s sliko –videom. Projekti izzivajo zaznavo in razumevanje plesa, glasbe ter vizualne umetnosti in poizkušajo preseči meje, ki jih ločujejo. Gre za iskanje prostorov, kjer se telo in podobe (naj si bo to video, svetloba ali zvok) srečajo in soočajo, da bi zaživeli v novih realnostih, kot podaljški fizične prezence ter telesa, kot ga »mislimo«.

Foto: Madster

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod Federacija

Koncept in režija_Snježana Premuš / Izvajanje in so-oblikovanje gibalnega materiala_Tina Valentan / Video in scena_Luka Umek / Oblikovanje zvočnega prostora_Boštjan Perovšek / Oblikovanje luči_Jaka Šimenc / Kostumografija_Barbara Kapelj Osredkar / Koproducent: Zavod EN KNAP / Rezidenca: Fabrika Moskva in Španski borci / Sponzorja: SAETA – zavod, KOMPOSTER

 


Velika dvorana

Trajanje: 50 minut

Vstopnice:
8* / 12 eur (*študenti, upokojenci)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas