Odkrito-razkrito

Odkrito-razkrito

Plesni triptih

S plesnimi soli se predstavljajo člani mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup. Vsak od njih pod skupnim naslovom večera Odkrito-razkrito v svojem delu razkriva svoj plesni izraz.

»Spet tu. Moje telo se spomni. Sklepa, da ni intimnosti. Je trenutek tekmovanja,« pravi Nik Rajšek o svojem delu Tako, kot je. Nežno in intimno plesno delo Anje Rupnik Vrnitev temelji na istoimenski pesmi Dobriše Cesarića (Povratak). Veronika Valdés v 3003 analizira število tri kot naprej se pomikajočo energijo, premagano dualnost, ekspresijo, manifestacijo in sintezo.

Nik Rajšek: Tako, kot je

Spet tu.
Moje telo se spomni.
Sklepa, da ni intimnosti.
Je trenutek tekmovanja.
Popolnoma brez denarja zaradi predragega okusa.
Objekt je opazovan.
Viden.
Kje v vsem tem je glava.
Nisem kavboj.


Anja Rupnik: Vrnitev

V morju življenja, ki večno kipi, / U moru života što vječno kipi,
ki večno hlapi, / Što vječno hlapi,
spet nastajajo, se spet zbirajo / Stvaraju se opet, sastaju se opet
morda iste kapljice - / Možda iste kapi - ...
Pri večernih svetilkah se bova kradoma / Kod večernjih lampa mi ćemo se kradom pogledala kot tujca, / Pogledat ko stranci,
brez kančka zavedanja, koliko naju vežejo / Bez imalo svijesti koliko nas vežu
neke stare verige. / Neki stari lanci. ...
A čas teče, čas teče / No vrijeme se kreće, no vrijeme se kreće
v krogih, kot sonce, / Ko sunce u krugu,
in nam zopet prinaša to, kar je bilo: / I nosi nam opet ono što je bilo:
tako veselje kot žalost. / I radost i tugu.
In oči bodo zažarele, roke se bodo našle / I sinut će oči, naći će se ruke,
in srce se bo vzpelo – / I srce se dići –
in slepa za stopinje preteklega življenja / I slijepi za stope bivšega života
po njih bova šla. / Njima ćemo ići.
- Vrnitev, Dobriša Cesarić / Povratak, Dobriša Cesarić www.ezgeta.com/povratak.html


Veronika Valdés: 3003

TRI JE NAPREJ SE POMIKAJOČA ENERGIJA, PREMAGANA DUALNOST, EKSPRESIJA, MANIFESTACIJA IN SINTEZA

TRIJE KONCEPTI: ŽIVLJENJSKI CIKEL, TRIKOTNIK, SAMURAJ

3 KOT: ČRNO-BELO-RDEČE
3 KOT: POT-NOTRANJA MOČ-HARMONIJA
3 KOT: ZAČETEK-SREDINA-KONEC
3 KOT: TELO-PROSTOR-ČAS
3 KOT: ROJSTVO-ŽIVLJENJE-SMRT
3 KOT: PRETEKLOST-SEDANJOST-PRIHODNOST
3 KOT: RESNICA-POGUM-SOČUTJE


Od svoje ustanovitve pred 8 leti je ansambel EnKnapGroup, ki ga umetniško vodi koreograf in ustanovitelj Zavoda EN-KNAP Iztok Kovač, sodeloval z več kot 30 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter gledališkimi režiserji, ter ustvaril več kot 20 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot 50 uprizoritvami letno na domačih odrih ter rednimi mednarodnimi turnejami. EN-KNAP spodbuja in podpira tudi samostojna dela plesalk in plesalcev EnKnapGroup, ki so kot avtorji doslej ustvarili 6 lastnih del.
 

Nik Rajšek, Slovenija, član EKG od junija 2015.

Nik Rajšek je ki je po končani gimnaziji za sodobni ples v Ljubljani odšel v Amsterdam, kjer je končal študij na plesni akademiji Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten - MTD – Modern Theatre Dance. Vsako leto se je udeležil edinega tekmovanja slovenskega sodobnega plesa OPUS 1, Plesne miniature, ki ima v njegovem plesnem razvoju zelo pomembno vlogo. Bil je član Plesnega Foruma Celje.  S celovečerno plesno predstavo Ionosfera 2 je gostoval v Singenu, Nemčija in na Macau, Kitajska (2010). Sodeloval je z različnimi koreografi – Tina Eder Dobaj, Gregor Kamnikar, Matjaž Farič in Iztok Kovač. Leta 2011 je pod okriljem režiserja Matjaža Bergerja koreografiral in nastopal na državni proslavi ob dnevu državnosti in 20. obletnici osamosvojitve na Kongresnem trgu v Ljubljani. Leta 2014 pa je predstavil svoj solo Instinkt. Ustvarjalec EnKnapgroup je postal leta 2015.

Anja Rupnik, Hrvaška (1992), članica v okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, od januarja 2015.

Anja je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani, na programu za jazz in sodobni ples. Pred tem se je izobraževala na področju klasičnega baleta in hip-hopa.
V svetu sodobnega plesa se je formirala pri plesnih pedagogih, kot so Kjara Starič, Gregor Luštek in Rosana Hribar, Eulalia Ayguade Farro, Joe Alegado in Maša Kolar.
Kot plesalka je sodelovala pri raznih produkcijah v sklopu HNK Ivana Plemenitog Zajca iz Reke, z dvema soplesalkama pa je soustvarila predstavo HERmina, ki je bila predstavljena v Sloveniji in na Hrvaškem. Ustvarjalka skupine je postala leta 2015.

Veronika Valdés, Slovenija (1992), članica v okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, od julija 2015.

Veronika je končala oddelek za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, nato na Umetniški gimnaziji smer - sodobni ples. Leta 2011 je maturirala in študij nadaljevala na Akademiji za ples Ljubljana. Prvič se je kot avtorica koreografije skupaj z Enyo Belak, Mašo Hawlina in Jerco Rožnik Novak preizkusila pri projektu ”The Daddy project ” (2012 PTL). Sledil je prvenec Dan Potem (2012 PTL), plesna predstava ”4 v vrsto” (2014 Festival Velenje) in ”Profil in kazen” (2014 Cankarjev dom). Pri drugih projektih je sodelovala tako z domačimi kot tujimi režiserji in koreografi (Matjaž Pograjc, Brane Potočan, Jana Menger, Vita Osojnik, Gregor Luštek in Rosana Hribar, Gabriela Steininger, Jack Gallagher, Robert Clark, Maja Milenovič Workman itd.). Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad: nagrado Ksenije Hribar za perspektivno plesalko, plaketo Alexander Izrailovski (Beograd), jubilejno značko Mete Vidmar (Slovenija), pvo nagrado na tekmovanju Opus1 (2009 in 2011). Veronika se udeležuje številnih izobraževanj na področju plesa in kot plesna pedagoginja poučuje sodobni ples. Od leta 2013 se ukvarja tudi z avtorsko glasbo. Ustvarjalka skupine EnKnapGroup je postala leta 2015.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod EN-KNAP

Foto: Miha Fras, obdelava: nejaaka


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
Vstopnice: 7/5* eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, hendikepirane osebe)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas