Idiot-Syncrasy

Idiot-Syncrasy

Plesna predstava

Obenem intenzivna in sijajno zabavna performerja oživita tradicijo sardinijskih in baskijskih plesov, ter podata sodobni pogled na nekaj, kar je skupno vsem starodavnim in tradicionalnim plesom: poskakovanje, ki nas poživlja in osrečuje. Poskakujoči ples, ki vam pravi, da ne smete dovoliti, da bi vas življenje zamorilo. Vstop je prost!
______________________________________________________

Začela sva z željo, da bi s predstavo spremenila svet. Počutila sva se kot bedaka.

Nato sva veliko plesala in skakala. Opirala sva se na ljudsko tradicijo Sardinije in Báskije. Prepevala sva. In še malo poskakovala. Temu sva bila res predana.

Zdaj obljubljava, da bova držala skupaj. Obljubljava, da bova vztrajala. Obljubljava, da se bova kar najbolj potrudila. 

Igor & Moreno
______________________________________________________

»Ena najbolj osupljivih, inovativnih, drznih, izzivalnih, bistrih, duhovitih in seksi predstav, kar sem jih videl v zadnjih letih.«
✭✭✭✭✭
THE QUOTIDIAN TIMES

»Tega ne smete zamuditi! Preprosta predstava, ki pa vas popolnoma prevzame in sprevrne vsa začetna pričakovanja in pojasnila.«
✭✭✭✭✭
EVERYTHING THEATRE

»Idiot-Syncrasy je topla, izjemna in zabavna predstava, ob kateri pa se, pretreseni, živo zavemo spremenjenih stanj, ki jih skupaj s plesalci lahko doživimo med predstavo.«
✭✭✭✭
THE GUARDIAN
______________________________________________________

Igor Urzelai in Moreno Solinas sta v Londonu živeča umetnika, ki od leta 2007 ustvarjata po vsej Evropi in mednarodno, trenutno v okviru Work Place, umetniškega programa londonskega centra za sodobni ples The Place. V svojih delih se ukvarjata z gibajočim se telesom ter neposrednostjo dejanj, ki nosijo pomen ter izražajo želje in misli. Igor in Moreno želita gledališču povrniti vlogo kraja srečevanj, obenem pa raziskujeta katarzične lastnosti žive predstave.

Igor in Moreno sta tudi ustanovna člana plesnega kolektiva BLOOM! (ki smo ga l. 2012 videli tudi v Španskih borcih) in Hiru Dance Org. Leta 2010 je predstava CITY (Mesto) kolektiva  BLOOM! v Budimpešti prejela nagrado Rudolfa Labana ter umetniško Prix Jardin d’Europe (Bruselj / Istanbul). Leta 2011 je njuno delo izbrala mreža Aerowaves. S kolektivom BLOOM! sta ustvarila tudi predstavi TAME GAME (2011) in The End Is Near (2012). Leta 2012 je predstavo Hiru za ’h.Club100’ nominirala revija Time Out London, ki je izbirala najbolj podjetne, vplivne in inovativne osebnosti kreativnih medijev v Angliji.

Idiot-Syncrasy (2013) je njuno prvo koreografsko sodelovanje v duetu.

Moreno je avtor solov URANUS in Life Is A Carnival, slednjega je leta 2013 izbrala mreža Aerowaves. Koreografiral je tudi za Sardinijski balet (Balletto di Sardegna) in za projekt Stroke Odysseys.

Igor je plesal baskijske ljudske plese in igral v gledališču in na filmu; nastopil je v kratkem filmu Janko in Metka (Hansel & Gretel), ustvarjenem za BBC, ki je bil nominiran za britansko nagrado BAFTA.
 

Idiot-Synchrasy
Idiot-Synchrasy
Intervju/Interview...
Intervju/Interview Igor & Moreno

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Ustvarjalca in izvajalca: Igor Urzelai in Moreno Solinas
Umetniški sodelavec: Simon Ellis
Vaditeljica petja in govora: Melanie Pappenheim
Oblikovalec svetlobe: Seth Rook Williams
Oblikovalec zvoka: Alberto Ruiz Soler
Kostumografija in scenografija: Kasper Hansen
Izvedba kostumov: Sophie Bellin Hansen

 

V okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo. Festival Plesna Vesna v produkciji Zavoda EN-KNAP je prejemnik prestižne znamke EFFE (Europe for Festivals) ki ga uvršča med najkakovostnejše festivale v Evropi.

        

  
Delo Igorja in Morena so podprli: londonsko gledališče The Place, italijanski CSC-Bassano del Grappa, Cambridge Junction, Yorkshire Dance iz Leedsa, budimpeštanski Sin Cultural Centre, BAD Festival iz Bilbaa, Jardin d’Europa ter Angleški Svet za umetnost.


Velika dvorana

Trajanje: 50 minut

Vstopnice:
Prost vstop

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas