DIHAJ! in ALI SE ZAČNE S POLJUBOM?

DIHAJ! in ALI SE ZAČNE S POLJUBOM?

Dvojni plesni večer

Plesna skupina Eve Duda, eden ključnih neodvisnih plesnih kolektivov v Budimpešti s  skrajno svojstvenim izrazom, se bo v okviru mednarodnih programov Uvoz-izvoz in Plesna Vesna predstavila z dvema predstavama: Dihaj!, lirično koreografijo na glasbo Nilsa Frahma in Pétra Kunerta, ter Ali se začne s poljubom?, v kateri je naš koregrafski dvojec Rosana Hribar in Gregor Luštek s skupino ustvaril drzno in skrajno natančno koreografijo, ki duhovito preigrava klišeje baleta in tanga.
 

Éva Duda
DIHAJ!


Delo je lirična koreografija, v kateri se plesalci razvrščajo v različne oblike na glasbo Nilsa Frahma in Pétra Kunerta. Vključuje hitro in počasno gibanje, kompleksne kombinacije, zapeljevanje, razdalje, manipulacijo, razumevanje, bližino in toliko drugih del, ki sestavljajo naše življenje.
 
Hitimo. Veliko hitimo. Nato čakamo. Vedno čakam samo sebe, da prispem. In počakati moram, da prispe tudi moja duša. Vedno hočemo nekaj prehitevati. Zadnjič, ko sem bila v takem hitenju, sem morala dolgo čakati, da sem se dohitela. Zakaj tako hitimo? Tako dobro dene, kadar se ustavimo. Zajamemo sapo. Dihamo. Kadar ne hitimo, kadar se ne lovimo. Kajti to bi lahko pomenilo, da se sami s sabo soočimo. Pametno je ustaviti se. Zajeti sapo, Dihati. Biti svoboden.

Sestavine:
hitro gibanje, počasno gibanje, hitra srečanja, partnersko delo, sinhronizirano gibanje, negotovost, skoraj tek, vprašanja, skupinska dinamika, oh ne že spet, odnosi, iskrenost, propadli poizkusi, pogovor, dolge vaje, prilagajanje, frustracije, objemanje, jeza, kos torte, zapeljevanje, dolge razdalje, manipulacije, razumevanje, bližina, pozornost, radovednost, raziskovanje, ambicija, neuspeh, strah, vzdih, pesem. morda tudi glasbena kompozicija.

Predstava Dihaj! (Breathe!) temelji pretežno na improvizaciji, kar je nenavadno glede na prejšnje metode Éve Duda.

»Včasih sem v svojih delih dovoljevala le kakih 5% improvizacije, kajti natančnost in predvidljivost sta zame zelo pomembni. Tudi v tej predstavi smo tako začeli. Ustvarjam kot režiserka: zarišem situacije in na podlagi koncepta sestavimo scene. Pri tem smo kar dobro napredovali in bili veseli, da se toliko delov sestavljanke tako dobro sklada z uporabo petja, govora in drugih instrumentov. Pootem pa smo po dveh tednih in pol prišli do nove scene, in izkazalo se je, da je TO naša predstava.« (Éva Duda)


Rosana Hribar in Gregor Luštek
ALI SE ZAČNE S POLJUBOM?


Vsi za enega, eden za vse – kako se to načelo uporablja v resničnosti, in kako se spreminja skozi dejansko koreografijo? Koliko smo ljudje odvisni ter od koga ali česa smo odvisni? Gibalni svet koreografov spominja na strastno intimnost tanga ter odnos nastopajočih začini s ščepcem humorja.

Iz kritik:
»Rosana Hribar in Gregor Luštek sta ustvarila drzno in skrajno natančno koreografijo. Namerno gradita na klišejih – sofisticiranosti, ki jo povezujemo z baletom, in erotični povzdignjenosti, ki jo ponazarja tango. Oboje prikrojita po svoje, pretirano poudarita in pri tem uporabita humor, toda tako, da tango in balet ostaneta zanimiva tako v smislu »zgodbe« kot podob. Plesalci izvajajo skrajno zahtevne gibe z neverjetno gracioznostjo. Tudi če predstave sploh ne bi razumeli, bi bila vredna ogleda že sama koreografija.« tanckritika.hu

 
Plesna skupina Eva Duda Dance Company se je razvila v neodvisni ansabel v sezoni 2009 / 2010 na iniciativo koreografinje Éve Duda, ki je kot neodvisna ustvarjalka z raznolikostjo svojega repertoarja gledaliških žanrov, ki vključujejo tako spektakularne gledališke predstave kot manjša progresivna plesna dela, dosegla mednarodni sloves.

V zadnjih petih letih je skupina postala eden ključnih neodvisnih plesnih kolektivov v Budimpešti ter je osnovala skrajno svojstven izraz. Skupina je redna gostja domačih in mednarodnih prireditev in festivalov. S ciljem obogatitve repertoarja skupina pogosto sodeluje tudi z mednarodnimi ustvarjalci.
 

Does it Start With...
Does it Start With a KIss?
Breathe!
Breathe!

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

DIHAJ! / BREATHE!
Ustvarjalci in izvajalci: Márton Csuzi/Csaba Varga, Bea Egyed, Andor Rusu, Milán Újvári, Jessica Simet
Avtorja glasbe: Nils Frahm, Péter Kunert
Oblikovalka kostumov: Julcsi Kiss
Oblikovalec zvoka: Áron Sáfrány
Oblikovalec svetlobe: Dávid Kovácsovics
Tehnik: György Zoltai
Asistentka produkcije: Barbara Czveiber
Scenografinja, koreografinja in režiserka: Éva Duda
Trajanje: 40 min

ALI SE ZAČNE S POLJUBOM? / DOES IT START WITH A KISS?
Nastopajoči: Beatrix Simkó, Milán Újvári, Andor Rusu
Oblikovalec svetlobe: Ferenc Payer
Koreografa: Rosana Hribar in Gregor Luštek
Trajanje: 30 min

Tehnična izvedba: Borut Cajnko, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksaner Plut

S podporo: Nacionalni sklad za kulturo, Ministrstvo za človeške vire, Veleposlaništvo Slovenije, Teater MU, Independently Together ( FÜGE), Jurányi Production Community Incubator House, Občina Újbuda (11. okrožje Budimpešte)

Predstava Dihaj! gostuje v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki v Španske borce kontinuirano prinaša vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.
 

Predstava Ali se začne s poljubom? gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki prinaša svežo, avantgardno evropsko produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.


Velika dvorana

Vstopnice:
12/8* (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, osebe s hendikepom)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas