[Springback Ringside] Idiot-Syncrasy

[Springback Ringside] Idiot-Syncrasy

Plesna predstava na VR očalih in pogovor z ustvarjalci

O PROJEKTU
Odkrijte nov način doživljanja plesnih predstav, ki ga ponuja inovativen projekt Springback Ringside mednarodne mreže Aerowaves. Plesna predstava Idiot-Syncrasy posneta v VR tehnologiji vabi gledalce, da skupaj preko VR očal vstopijo v navidezno resničnost in kolektivno doživijo vznemirljiva plesna dela mladih evropskih ustvarjalcev. Gre za projekt, ki ne poskuša nadomestiti nastopa v živo, temveč se spogleduje s prihodnostjo, ob čemer ga vodi vprašanje: ali se lahko tudi v navidezni resničnosti vživimo v koreografijo? Projekt v svojem osrčju nosi idejo vse večjega in bolj poglobljenega povezovanja med umetniki in občinstvom s poudarkom na kolektivnem ritualu gledanja in doživljanja sodobnega plesa.

Projekt Springback Ringside je z letošnjim letom podprt in prepoznan tudi s strani evropske mreže projektov Perfom Europe in je k sodelovanju privabil producente iz cele Evrope – Zavod EN-KNAP in Center kulture Španski borci (Ljubljana, Slovenija), Igor & Moreno (Sardina, Italija), Hrvaški kulturni center (Rijeka, Hrvaška), Tanec Praha (Praga, Češka), SKCNS (Novi Sad, Srbija) in Workshop Fundation (Budimpešta, Madžarska).


O PREDSTAVI
Obenem intenzivna in sijajno zabavna performerja v predstavi Idiot-Syncrasy oživita tradicijo sardinijskih in baskijskih plesov, ter podata sodobni pogled na nekaj, kar je skupno vsem starodavnim in tradicionalnim plesom: poskakovanje, ki nas poživlja in osrečuje. Poskakujoči ples, ki vam pravi, da ne smete dovoliti, da bi vas življenje zamorilo.

Začela sva z željo, da bi s predstavo spremenila svet. Počutila sva se kot bedaka.
Nato sva veliko plesala in skakala. Opirala sva se na ljudsko tradicijo Sardinije in Báskije. Prepevala sva. In še malo poskakovala. Temu sva bila res predana.
Zdaj obljubljava, da bova držala skupaj. Obljubljava, da bova vztrajala. Obljubljava, da se bova kar najbolj potrudila.
Igor & Moreno

»Ena najbolj osupljivih, inovativnih, drznih, izzivalnih, bistrih, duhovitih in seksi predstav, kar sem jih videl v zadnjih letih.«
✭✭✭✭✭
THE QUOTIDIAN TIMES

»Tega ne smete zamuditi! Preprosta predstava, ki pa vas popolnoma prevzame in sprevrne vsa začetna pričakovanja in pojasnila.«
✭✭✭✭✭
EVERYTHING THEATRE

»Idiot-Syncrasy je topla, izjemna in zabavna predstava, ob kateri pa se, pretreseni, živo zavemo spremenjenih stanj, ki jih skupaj s plesalci lahko doživimo med predstavo.«
✭✭✭✭
THE GUARDIAN

O AVTORJIH
Igor Urzelai in Moreno Solinas sta v Londonu živeča umetnika, ki od leta 2007 ustvarjata po vsej Evropi in po svetu. V svojih delih se ukvarjata z gibajočim se telesom ter neposrednostjo dejanj, ki nosijo pomen ter izražajo želje in misli. Igor in Moreno želita gledališču povrniti vlogo kraja srečevanj, obenem pa raziskujeta katarzične lastnosti žive predstave.

Igor in Moreno sta tudi ustanovna člana plesnega kolektiva BLOOM! (ki smo ga l. 2012 videli tudi v Španskih borcih) in Hiru Dance Org. Leta 2010 je predstava CITY (Mesto) kolektiva  BLOOM! v Budimpešti prejela nagrado Rudolfa Labana ter umetniško Prix Jardin d’Europe (Bruselj / Istanbul). S kolektivom BLOOM! sta ustvarila tudi predstavi TAME GAME (2011) in The End Is Near (2012). Leta 2012 je predstavo Hiru za ’h.Club100’ nominirala revija Time Out London, ki je izbirala najbolj podjetne, vplivne in inovativne osebnosti kreativnih medijev v Angliji. Idiot-Syncrasy (2013) je njuno prvo koreografsko sodelovanje v duetu.

IGOR x MORENO produkcije

BEAT (2019)
Limited Celestial Space (2019)
Andante (2017)
A Room For All Our Tomorrows (2015)
Idiot-Syncrasy (2013)
URANUS (2012)
Life Is A Carnival (2012)

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Idiot-Syncrasy
Ustvarjalca in izvajalca: Igor Urzelai in Moreno Solinas
Umetniški sodelavec: Simon Ellis
Vaditeljica petja in govora: Melanie Pappenheim
Oblikovalec svetlobe: Seth Rook Williams
Oblikovalec zvoka: Alberto Ruiz Soler
Kostumografija in scenografija: Kasper Hansen
Izvedba kostumov: Sophie Bellin Hansen
Delo Igorja in Morena so podprli: londonsko gledališče The Place, italijanski CSC-Bassano del Grappa, Cambridge Junction, Yorkshire Dance iz Leedsa, budimpeštanski Sin Cultural Centre, BAD Festival iz Bilbaa, Jardin d’Europa ter Angleški Svet za umetnost.

Springback Ringside
Kustos Springback Ringside: Enya Belak
Vodja fotografije za Springback Ringside: Igor Crnković (Pilot Media)

Produkcija: Aerowaevs
Financerji: S podporo Perform Europe v okviru projekta Aerowaves – Springback Ringside

Perform Europe
je projekt, ki ga financira EU, katerega cilj je ponovno premisliti, kako so dela uprizoritvenih umetnosti predstavljena izven meja svojih matičnih držav na bolj vključujoč, trajnosten in uravnotežen način. To dosegamo s preizkušanjem novih praks gostovanj in distribucije ter z zagotavljanjem priporočil, ki so v skladu z bodočo shemo podpore EU. Ta 18-mesecev trajajoč projekt vključuje fazo raziskav, zagon digitalne platforme, testiranje podporne sheme in oblikovanje priporočil.

Perform Europe je financiran iz programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije in ga soupravlja konzorcij 5 organizacij: IETM – Mednarodna mreža za sodobno uprizoritveno umetnost, Evropsko združenje festivalov (EFA), Circostrada, EDN – European Dancehouse Network in IDEA Consult.


EN-KNAP produkcija gostovanja
Izvršna producentka: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc / Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

Produkcija: Zavod EN-KNAPProgram Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
 


 


Bralnica

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
8 eur / 5 eur dijaki, študenti, upokojenci / brezposleni in hendikepirani prost vstop

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas