Neforma #102

Neforma #102

Pletle se bodo strune in kite in plastili pomeni in grozdi zvokov in gibov. Pa vendar bo vsak hip veliko premalo in malo preveč za štiri. Dva, ki sta že večkrat godla in dva, ki še nista skupaj plesala..

Eduardo Raon je portugalski klasično izobražen harfist, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki živi v Ljubljani. Ob mednarodnem udejstvovanju deluje tudi v Sloveniji. Ustvarja sodobno in improvizirano glasbo in se pri tem igra s kalajdoskopom etno, noise, pop, retro, rock, ambient in elektronske glasbe. Sodeloval je z glasbeniki in zasedbami: I-Wolf, Powertrio, Turbamulta, Maria João & Mário Laginha, Bypass, Ela Não É Francesa Ele Não É Espanhol, Hipnótica, O Espectáculo d’Ontem, Bratko Bibič, Vid Drašler, Goran Krmac Kvartet, Tomaž Grom. Ustvarja glasbo za številne gledališke predstave in performanse. Sodeluje z domačimi in mednarodnimi umetniki: Teja Reba, Barbara Kapelj Osredkar, Marta Navaridas, Janez Janša, Bojan Jablanovec, Olja Grubič, Alvaro García de Zúñiga & Teresa Albuquerque, Caroline Bergeron, Clara Andermatt in Teresa Sobral. Intenzivno je dejaven na področju filmske glasbe, kjer je zložil in izvedel vrsto glasbenih spremljav filmov, predvsem v Slovenski kinoteki, kot so: Entuziazem. Simfonija Donbasa (Dziga Vertov), Metropolis (Fritz Lang), Die Puppe (Ernst Lubitsch). Z Bratkom Bibičem in Vidom Drašlerjem je soustvarjal glasbo za Bibičev film Na domačem vrtu 3 (2016). Ustvaril je glasbo za filme režiserjev: Filipe Abranches, Isabel Aboim Inglês, Nuno Amorim, João Nicolau.

Tomaž Grom je kontrabasist in avtor.
Glasbo dojema kot medij komunikacije, ne kot estetski užitek. Išče razloge za muziciranje. Brezkompromisno drega v aktualni družbeni prostor. Glasba je zanj iskanje, so nepojasnjena vprašanja, pretakanje zamisli, negotove situacije. Kompozicija je improvizacija. Improvizacija mu daje prostor, da odbluzi, da dela napake, da se izgublja in iznajdeva intrigantne rešitve. V improvizaciji težave rojevajo razmisleke in odpirajo nove poti. Pogreša poglobljeno in kompleksno refleksijo.
Ustvaril je avtorsko glasbo za številne gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filme in animirane filme. Hkrati je tudi avtor nekaj filmov, performansov in inštalacij. Kuriral je več zvočnih in multimedijskih ciklov, ter festival Neposlušno. Hkrati je eden ključnih ljudi za razvoj domače impro scene.
Najtesnejši sodelavci pri filmu in v uprizoritvenih umetnostih so: Špela Trošt, Bojan Jablanovec, Tomi Janežič, Loup Abramovici, Špela Čadež, Urška Djukić, Ana Čigon, Iztok Kovač, Boris Petković ...
Zasedbe: Oholo!, Dörner / Grom, Kaučič / Grom, Kutin / Grom, Tomažin / Grom, Šalter Ensemble.
Kot improvizator poleg priložnostnih sodelovanj (Michel Doneda, Jonas Kocher, Pascal Battus, Nate Wooley, Seijiro Murayama, Marc Ribot, Sonny Simmons, Doug Hammond, Eduardo Raon, Ana Kravanja, Kaja Draksler, Drago Ivanuša ...) pogosto sodeluje z naslednjimi glasbeniki: Irena Z. Tomažin, Samo Kutin, Vid Drašler, Jošt Drašler, Andrej Fon, Zlatko Kaučič, Eduardo Raon ...

Anamaria Klajšček je mlada slovenska plesalka in koreografinja, ki deluje med Slovenijo in Španijo. Leta 2014 je po zaključenem šolanju na SVŠGUGL v Ljubljani nadaljevala s študijem na amsterdamski Akademiji za Teater in Ples. V sezoni 2017/2018 je plesala pri skupini TanzMainz v Nemčiji, kjer je sodelovala v predstavah s Sharon Eyal, GN/MC ter Guyem Weismanom & Roni Haver. Od leta 2018 je samozaposlena v kulturi in ustvarja v raznolikih projektih. Kot plesalka sodeluje z različnimi koreografi, kot so Guy Nader & Maria Campos, Roser Lopez Espinosa, Pere Gay Faura in Žigan Krajnčan. Poleg tega ustvarja lastne projekte in nastopa s kolaborativnim duetom COSSOC skupaj z Magijem Serro, oktobra 2022 je ustvarila plesno-glasovnim solo ONA.

Dejan Srhoj je vsestranski plesalec, plesni improvizator, koreograf; je soustanovitelj in aktivni član mreže Nomad Dance Academy ter CoFestivala. Kot performer sodeluje z mnogimi koreografi_njami in režiserji v Sloveniji in tujini. Leta 2001 je soustanovil Fičo Balet, v okviru katerega je kot plesalec ali so-avtor sodeloval v mnogih predstavah. Pred tem je med letoma 1998 in 2001 kot baletni solist plesal v SNG Opera in balet Ljubljana.
Trenutno pleše v projektu, v katerega je povabil koreografe in glasbenike, da so zanj ustvarili krajša plesno-glasbena dela, ki jih je povezal v Večer plesnih solov. Tematsko tako nadaljuje raziskovanje teme Kompozicije razlik, v kateri preko plesnih improvizacij, deljenja praks, izobraževanja in predstav razvija koreografske principe, ki se tičejo sobivanja razlik.

(Ne)forma

(Ne)forma, serija izvedbenih improvizacij, povezuje dva medija, oziroma ustvarjalce iz dveh umetnostnih zvrsti, glasbenike, ki se na poseben način ukvarjajo z zvočnostjo, in izvajalce, katerih glavno orodje je njihovo telo; neguje in omogoča razvoj improvizacije kot prakse in odrskega dogodka; je študijsko-procesno orientirana in pozdravlja napake, zdrse, odrske katastrofe, saj se zaveda, da so to najboljši študijski primeri.
V letu 2023 cikel snujeta Nina Fajdiga in Andrej Fon.

Če ne želimo, da (Ne)forma sama po sebi postane oblika, moramo sodelujočim umetnikom odpreti možnost, da predlagajo in preizkusijo svoje konceptualne parametre. Ideja je predstaviti ljudi, ki imajo poseben pristop do odra in umetnosti na splošno. S tem ko jih pripeljemo na ozemlje živega dogodka, verjamemo, da bi to lahko odprlo ustvarjalne izkušnje za vse udeležence (Ne)forme, tudi za občinstvo samo. Če je (Ne)forma do zdaj vabila umetnike kot goste, novi cikel vabi umetnike kot gostitelje. Odločijo se lahko spremeniti protokole, predlagati različne načine sodelovanja z občinstvom in celo lokacijo in format svoje improvizacije.

Od leta 2020 je Neforma del projekta Neodvisni.
 

 

« Napovednik|Glasba

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Kuratorka plesnega programa: Nina Fajdiga
Kurator glasbenega programa: Andrej Fon
Gib: Anamaria Klajnšček, Dejan Srhoj
Glasba: Eduardo Raon, Tomaž Grom
Produkcija: Zavod Sploh
 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
5 eur

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas