»this is my truth tell me yours«

»this is my truth tell me yours«

predstavi sledi Zbor za publiko

»this is my truth tell me yours« je avtorski projekt dramaturginje in pisateljice Jasne Jasne Žmak, v katerem se ukvarja s svojim odnosom do umetniškega polja, pri čemer preizprašuje lastne in tuje avtorske pozicije ter odgovornost in tesnobo, ki ju implicirajo. Izhajajoč iz osebne izkušnje iz leta 2011, ko je kot gledalka predstave MandićStroj režiserja Bojana Jablanovca in igralca Marka Mandića zaradi strela z gledališko pištolo dobila tinitus in hiperakuzijo, Žmak v tokratnem ŽmakStroju raziskuje načine, kako umetnost oblikuje realnost, ki jo živimo. Na videz nepovezani temi tinitusa in patriarhata postaneta osrednje okostje te predstave, ki deluje na meji med stand-up komedijo in predavanjem. Žmak, ki prvič stopi na oder v vlogi performerke, se ukvarja z vprašanji resnice in reprezentacije, participacije in odgovornosti ter nas popelje skozi lastne dramaturške in spolne izkušnje, medtem ko sebi in občinstvu postavlja vprašanja o pomenu in smislu umetniške produkcije v dobi divjega kapitalizma.

»Naslov predstave je »this is my truth tell me yours«, kar je pravzaprav citat citata, toda predstava nima nobene zveze s tistimi izvirnimi citati, ampak gre bolj za neke moje resnice. Ker sicer delam kot pisateljica in dramaturginja, to počnem že skoraj 15 let, ampak, iskreno, pred kratkim sem začela razmišljati, da bi se rada začela ukvarjati s čim drugim. Ker se mi zdi umetnost zelo zjebana in ker me je umetnost zelo zjebala. Potem pa sem naredila to predstavo, prav o tem, kako me je umetnost zjebala, in dejansko ugotovila, da je med mano in umetnostjo bolj love-hate odnos. In ta umetnost je zame še vedno pogosto dovolj ok. (Čeprav me še vedno pogosto moti.) Še druge teme, ki jih obravnavam v predstavi, so ženski orgazem, moško samozadovoljevanje, umetniška odgovornost in zvonjenje v ušesih. Omenim še Konstrakto, Jana Fabra, Oliverja Frljića, Xanax, SPID in Jezusa. V bistvu bi bila vesela, če prideš na predstavo.«

– Jasna Jasna Žmak

-

Predstava bo v angleškem jeziku.

Tokratni ponovitvi predstave sledi Zbor za Publiko. Zbori so cikel pogovorov, a ne gre za teoretske razprave - besedo imajo izključno gledalci, njihova mnenja in občutki, pričakovanja in razočaranja, presenečenja in nesporazumi … Kaj lahko gledalci povejo, ko izvajalci zapustijo prizorišče? Zbori potekajo po izbranih predstavah, moderira jih Katarina Stegnar.

Zbor za Publiko: »this is my truth tell me yours«
6. april, 20:00
mala dvorana, Španski borci

-
 

Jasna Jasna Žmak je pisateljica, dramaturginja in raziskovalka iz Zagreba, ki se udejstvuje na področju gledališča, plesa, literature in filma. Je docentka na oddelku za dramaturgijo na Akademiji dramske umetnosti Univerze v Zagrebu, kjer na dodiplomskem in magistrskem študiju uči dramaturgijo performansa. Doktorirala je na Fakulteti za družbene vede in humanistiko Univerze v Zagrebu. Je avtorica številnih knjig sta Predavanje kot izvedba- izvedba kot predavanje – o proizvajanju znanja v umetnosti (Predavanje kao izvedba, izvedba kao predavanje – o proizvodnji znanja u umjetnosti, Leykam International, 2019) in Tiste stvari – eseji o ženski seksualnosti (One stvari – Eseji o ženskoj seksualnosti, Fraktura, 2020). Organizirala je že več delavnic na temo pisanja, feminizma in/ali psihodrame. Trenutno deluje tudi kot predsednica hrvaške zveze scenaristov in piscev uprizoritvenih del – SPID.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Jasna Žmak / Jasna Jasna Žmak

Produkcija: Center za dramske umetnosti (Zagreb), Via Negativa (Ljubljana), Mesto žensk (Ljubljana)

Avtorica in dramaturginja: Jasna Žmak; performerka; Jasna Jasna Žmak; oblikovalec luči: Anton Modrušan; svetovalka za gib: Ana Kreitmeyer;
produkcija: Center za dramske umetnosti (Zagreb), Via Negativa (Ljubljana), Mesto žensk (Ljubljana); partnerji: KunstTeatar (Zagreb), VoxFemineae festival (Zagreb), Zavod En-Knap Ljubljana; podpora: Ministrstvo za kulturo in medije Republike Hrvaške, Urad za kulturo, mednarodne odnose in civilno družbo mesta Zagreb, Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Projekt je bil razvit v okviru programa PARL – Performance Art Research Ljubljana 2022. 

 

Zbor za publiko je del platforme Neodvisni.



Mala dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
10 eur (redna) / 5 eur (s popustom) Prodaja vstopnic na prizorišču. Rezervacije zaželjene, na info@spanskiborci.si

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas