Nezprosen krog

Nezprosen krog

Dvojni plesni večer - Plesna Vesna

Narava je bila skozi vso zgodovino sporen pojem, zdi se najmanj naravna, ko jo pojmujemo kot najbolj naravno. Narava je obenem “vselej nova” in “vedno ista”, brutalna in ranljiva, pojem skladnosti in ravnovesja, razvoja in napredka, pri čemer je eno podrejeno drugemu v “naravni” dialektiki neizprosnega cikla in zanke. Nekako se obnavlja kljub človeškemu poseganju, napuhu in izkoriščanju. Narava – in življenje – imata mejo in konec. A še pomembneje: naravi je vseeno. Ali obstaja narava ali življenje, ali je človeštvo meja in konec narave in življenja. Človeštvu ni vseeno. Morda bi se moralo spoprijeti z manj spornim pojmom, pojmom odrasti in trdoživosti.

INESORABILMENTEUNAVIA / Neizprosen krog (2022), ki jo navdihuje video instalacija Bizhana Bassirija Bizon (1998), je reprezentacija neizprosnega cikla narave, ki se obnavlja brez začetka in konca. Video deluje kot intervencija, ki prekine gib, pojav nečesa bolj kozmičnega v naravi, ki prevzame domišljijo ter poganja koreografijo skozi izmenjujoče se simbole, neizprosna zanka ritma in perspektive, ki se pomirita v skladnosti. Koreografija ponuja negacijo brutalne narave v prid ranljive narave kot reprezentacije trdoživosti in ravnovesja ter razkriva neizprosni cikel in zanko kot nekaj liturgičnega v naravi.

Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

- - -

YoY Performing Arts je plesna skupina, ki so jo leta 2021 ustanovili Emma Zani, Roberto Doveri (plesalca in koreografa) ter Timoteo Carbone (skladatelj). YoY se opredeljuje kot kulturni organizem s skupnim ciljem: deliti ideje, združevati ples, glasbo in sodobno umetnost ter raziskovati nove oblike izražanja.

Projekti plesno-glasbenega tria so bili predstavljeni na raznih italijanskih in evropskih festivalih, med drugim na Festivalu Ammutinamenti, Festivalu Face OFF, Festivalu Fabbrica Europa, Festivalu FuoriFormato, KÖRPER Programming, Festivalu Effetto 48, Festivalu Foligno Danza, RAAA Performing Arts Festival, Meccaniche della Meraviglia, TanzNetzDresden, Festival Nutida, Florence Dance Festival, Rassegna Quasi Solo.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Koncept: YoY Performing arts
Koreografija: Emma Zani in Roberto Doveri
Glasba: Timoteo Carbone in Stefano Taglietti (zvočna kulisa za "Il Bisonte")
Video opera: Bizhan Bassiri
Kostumi: HACHE Official
Oblikovanje svetlobe: Elisabetta Maniga
Produkcija: Anghiari Dance Hub
Ko-produkcija: Fondazione Fabbrica Europa
V sodelovanju z: Fondazione Bassiri, Meccaniche della Meraviglia e Stazione Utopia

Produkcija gostovanja: Zavod En-Knap


 

Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

 

 

 


Velika dvorana

Trajanje: 90 minut

Vstopnice:
12 eur (redna cena) / 8 eur (s popustom). Vstopnica velja za dvojni plesni večer Plesne Vesne, katerega del bosta dve predstavi: Vibracija in Neizprosen krog.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas