Poetika Izčrpanosti

Poetika Izčrpanosti

Plesna Vesna / En–Knap

Umetnost je delo. Umetniško delo je delo, dobesedno. Natančneje, kognitivno in fizično, afektivno in psihološko delo – vidno in nevidno. Še natančneje, ustvarjalec kot delavec je najpogosteje podjetje v eni osebi, ki opravlja vse od zasnove do produkcije, od izvedbe do komunikacije, od prijave do cirkulacije – samostojen in prekaren, uveljavljen in podhranjen. Kje pretrgati ta začarani krog v razmerah, v katerih je “vse povsod naenkrat”, kjer je hiperprodukcija nujnost, izgorelost pa danost? Hiperprodukcija in izgorelost pravzaprav ukinjata čas. Nimamo časa, da ne bi delali ničesar. Ne delati ničesar postane razkošje. Kdo si lahko privošči, da ne bi delal ničesar?

Nihanje razpoloženja, upočasnjeni refleksi, omotica: fizični in psihološki simptomi izgorelosti neopazno prenikajo v vsakdanje življenje ustvarjalca. Kam s tem uročenim stanjem v razmerah, v katerih se zdi, da šele delo naredi življenje vredno? Neprekinjena produkcija in kopičenje projektov naj bi bila ključ do zadovoljstva, med njimi pa tiho vznikajo motivi, ki kažejo prav v smer prenehanja. V Poetiki izčrpanosti (2022) Viktor Szeri ne skriva apatije – naslanja se na osebno izkušnjo in gradi koreografijo prav na želji po ničemer. Skozi sito utrujenosti raziskuje meje in toleranco svojega lastnega gibanja, obenem pa preizkuša, kako se gledalec vživlja v njegovo odmaknjeno vizijo.


Viktor Szeri (1993) je neodvisni performer in koreograf iz Budimpešte. V njegovih multidisciplinarnih delih je mogoče opazovati prepletanje različnih (performativnih) umetniških oblik in vizualnih rešitev. Njegovi spontani in improvizacijski postopki so motivirani z željo po izražanju razpoloženja ali občutka. Vendar ima ples pri njegovem delu vedno ključno vlogo: zanj je to jezik, s katerim se lahko nepopolno, minljivo in ranljivo človeško telo osvobodi omejitev družbenih norm. Njegove predstave so visceralne: brišejo meje med odrom in dvorano ter nas vabijo v intimno resničnost, kjer ima občinstvo aktivno vlogo.
 

2 predstavi v 1 dogodku!

V istem večeru in z isto vstopnico si boste na velikem odru lahko ogledali še:

María Del Mar Suárez ’La Chachi’ & Lola Dolores
RUDARSKI
 FLAMENKO
oder / gostovanje

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtor in izvajalec: Viktor Szeri
Glasba: András Molnár
Video: Tamás Páll
Svetloba: Ferenc Payer
Fotografija: Iringo Simon
Posebne zahvale: Andi Soos, Lili Raubinek, Csenge Vass
Produkcijski partner: Katlan Group
Produkcija gostovanja: Zavod En–Knap
Podprto s strani: EMMI, Katlan Group, Sin Arts Culture Center, Mu Theater, Trafo House of Contemporary Arts, Lisztov Inštitut – Madžarski kulturni center v Ljubljani


Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

 
 


Velika dvorana

Trajanje: 40 minut

Vstopnice:
Z nakupom ene vstopnice si lahko ogledate dve predstavi. Redna cena 12 eur, 8 eur s popustom (za študente, dijake, upokojence in brezposelne). Popust lahko vnovčite na blagajni Španskih borcev ob predložitvi dokazila.

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas