6. PLESNA NACIONALA

6. PLESNA NACIONALA

Nacionalno plesno srečanje in predstavitev

EN-KNAP in Center kulture ŠPANSKI BORCI,

v sodelovanju z
Društvom za sodobni ples Slovenije
ter Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti – Oddelkom za ples
predstavljamo

6. Plesna NACIONALA zbira in predstavlja kakovostno, profesionalno slovensko sodobnoplesno produkcijo. Zgoščeno, preko kratkih, nekajminutnih izsekov predstav in projektov v razvoju predstavlja posebnosti, poglede, zamisli in potenciale slovenske sodobnoplesne umetnosti. Plesna NACIONALA je druženje in spoznavanje, je izmenjava izkušenj in idej.

Ideja skupne množične predstavitve sodobnega plesa je bila na ta način prvič izvedena na proslavi Dneva državnosti junija 2005 na Trgu Republike v Ljubljani, in jo odtlej negujemo in razvijamo.

Letošnja NACIONALA poteka v treh programskih sklopih. Na osrednji večerni del in na Pitching Session so se lahko prijavili ustvarjalci in izvajalci, starejši od 21 let. Predstavitvam v Pitchingu, ki je letos interne narave, bo prisostvovala komisija v sestavi: Honne Dohrmann, Uršula Cetinski in Snježana Abramović Milković. Producentska NACIONALA, ki jo organiziramo prvič, pa odpira prostor za predstavitve in dialog med producenti, programerji, ustvarjalci in finančnimi podporniki sodobnega plesa v Sloveniji.

Letošnja Plesna NACIONALA posebno težo, saj bo v Španskih borcih 25. oktobra hkrati z NACIONALO potekalo tudi srečanje članov plesne mreže Aerowaves, ki bodo na njem izbrali najprodornejša plesna dela mladih plesnih ustvarjalcev z vse Evrope. Mreža združuje predstavnike iz 35 evropskih držav, dogodka pa se bo udeležilo okrog 50 uveljavljenih mednarodnih direktorjev, producentov in programerjev.

Na letošnji NACIONALI se bomo lahko navduševali nad izsečki iz 22 del 31 avtoric in avtorjev, ki so vsak na svoj način zaznamovali sodobnoplesno produkcijo v letu 2014, in ki jih bo predstavilo skupaj 52 nastopajočih.

Dragi obiskovalci, dragi ljubitelji sodobnega plesa, umetnosti in kulture, dragi ustvarjalci, producenti, programerji in tudi vsi ostali naključni radovedneži, NACIONALA je tu za vas!

_______________________

24. oktober 2014 - Predvečer Plesne Nacionale

Na predvečer letošnje 6. Plesne Nacionale bomo najprej gostili premieri dveh projektov, ki ju je mednarodna komisija na lanski 5. Plesni Nacionali v okviru sklopa Pitching Zavodu EN-KNAP predlagala v koprodukcijsko sodelovanje:

20:00 Premiera
Enya Belak: Deklica z zmajem
Milan Tomášik: Sezona lova

21:30 - Zabava (Galerija Internacionala)

____________________________________________


6. PLESNA NACIONALA - 25. oktober 2014

Letošnja NACIONALA poteka v treh programskih sklopih:

15:00 – 17:00
PITCHING SESSION (Plesni studio)

Pitching Session smo uvedli na 5. Plesni Nacionali. Avtorji bodo mednarodni komisiji predstavili idejo, ki je bodisi obstoječ projekt v razvoju bodisi projekt v idejni fazi. Predstavitev bo potekala v obliki največ 10-minutnega dolgega verbalnega, fizičnega, grafičnega, video ali kombiniranega nastopa. Predstavljene ideje je mogoče dopolniti z odrskim nastopom v večernem programu Plesne NACIONALE.

Komisija v sestavi:
- Honne Dohrmann, direktor programa za ples v Nacionalnem gledališču Mainz, festivala Internationale Tanztage Oldenburg in festivala Tanz Bremen,
- Uršula Cetinski, direktorica Cankarjevega doma, in
- Snježana Abramović Milković, direktorica plesnega festivala Svetvinčenat in Zagrebškega plesnega ansambla
bo med predstavljenimi izbrala projekt, ki ga bo priporočila Zavodu EN-KNAP za sklenitev koprodukcijskega sodelovanja v Španskih borcih v letu 2015.

Predstavitev bo zaprta za javnost.

17:30 – 19:30
Producentska NACIONALA (Mala dvorana)

Producentska NACIONALA je zasnovana kot srečevališče plesnih producentov, programerjev festivalov, programerjev scenskih programov in odrov, urednikov publikacij, ki pokrivajo sodobni ples, nosilcev podpornih in izobraževalnih projektov, vodij izobraževalnih dejavnosti ter finančnih podpornikov sodobnega plesa.

Na enem mestu bodo prisotni imeli priložnost: v moderiranem pogovoru na kratko predstaviti lastno delovanje in načrte, spoznati ostale pomembne gradnike plesne scene, dobiti vpogled v obstoječe in načrtovane dejavnosti v slovenskem sodobnem plesu (programe, projekte in festivale), seznaniti se z vsebinami in posamezniki, ki lahko doprinesejo k programu odrov oziroma ponudijo nove ideje in projekte ter izvedeti več o možnostih gostovanj plesnih predstav po Sloveniji.

Na moderiranem pogovoru bodo sodelovali:
- Alma R. Selimović – Bunker Ljubljana
- Teja Reba - Društvo za sodobni ples Slovenije
- Maja Delak – Emanat
- Matjaž Farič – Flota
- Janez Janša, Amelia Kraigher, Rok Vevar – Maska
- Petra Hazabent – Nagib
- Žiga Predan -– Pekinpah
- Mojca Kasjak – Plesna izba Maribor
- Marjeta Lavrič – Zavod EN-KNAP
- Špela Trošt – Zavod Sploh.

Pogovor bo povezovala Jedrt Jež Furlan.

OSREDNJI DOGODEK:

20:00 – 22:00
Plesna NACIONALA (Velika dvorana)

Utečeni sklop iz prejšnjih let je namenjen profesionalnim ustvarjalcem na področju sodobnega plesa, starejšim od 21 let, ki želijo na prireditvi po utečenem protokolu predstaviti odlomke iz svojih novejših del. Splošni in strokovni, domači in mednarodni javnosti se lahko predstavijo z največ sedemminutnimi izsečki iz obstoječih predstav ali še nerealiziranih idej, ki jih trenutno razvijajo. Plesalci, ki so prijavili svoja dela tudi na mednarodno mrežo Aerowaves, imajo letos lepo priložnost, da selektorjem mreže tudi v živo predstavijo izsečke svojih del.

Celoten program osrednjega večernega dela z opisi del avtorjev je v priponki.
Program bo razdeljen na dva dela z vmesnim odmorom.
Vstop na prireditev je prost!

22:00
Zabava (Galerija Internacionala)

 

Ker je bistvo Plesne NACIONALE tudi druženje plesnih ustvarjalcev, programerjev, splošne javnosti in tudi mednarodnih gostov v okviru srečanja mreže Aerowaves, ki letos v Španskih borcih poteka hkrati s Plesno NACIONALO, se bo večer nadaljeval z zabavo.

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod EN-KNAP; v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije ter JSKD/Oddelkom za ples

 

 

Častni pokrovitelj 6. Plesne Nacionale in srečanja plesne mreže Aerowaves je
župan Mestne občine Ljubljana,
Zoran Janković.

 

Produkcija:

 

V sodelovanju:

 

 

 

Sponzor:


Velika dvorana

Trajanje: 135 minut

Vstopnice:
Prost vstop

 
 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas