Neforma 37

Neforma 37

Serija glasbeno-performativnih improvizacij

Ena je zanosila in druga vskočila namesto nje v predstavo prve- tako se je začelo sodelovanje. potem je zanosila druga in za nekaj časa je bilo sodelovanje suspendirano. Potem še več sodelovanja in potem še ena nosečnost. Potem zatišje. Potem še ena nosečnost. In zdaj Neforma, kot priložnost ponovnega srečanja dveh plesnih ustvarjalk, ki vsaka na svoj način poglobljeno in temeljito raziskujeta medij giba.

Pridružila se jima bosta diplomirani kulturolog in socialni antropolog po izobrazbi, dejaven kot glasbenik in glasbeni novinar ter pedagog in vzgojitelj predšolskih otrok, eden s saksofonom in drugi z violino. Oba Marka pa tudi raziskovalca na področju sodobne improvizirane glasbe.


Ples: Andreja Podrzavnik in Kaja Lorenci
Glasba: Marko Jenić (violina) in Marko Karlovčec (saksofon)

Selektorica plesnega programa: Katja Legin
Selektor glasbenega programa: Jošt Drašler

Andreja Rauch Podrzavnik sem koreografinja, ustvarjalka in iniciatorka mnogih avtorskih in kolektivnih projektov. V svojih projektih sodelujem z glasbeniki, oblikovalci, igralci, pevci in plesalci, v zadnjih letih tudi z različnimi interesnimi skupinami. Ples pojmujem kot način obnašanja in v tem odkrivam potenciale, ki jih gib in ples nudita za različne kontekste. Sodelovanje z glasbeniki in skladatelji dodaja mojemu zanimanju za kompozicijo, tudi kot stične točke različnih medijev. Plesa kot sredstvo izraza ne jemljem za samoumevno, pač pa vedno znova preverjam in iščem ter vzpostavljam razlog zanj.

Kaja Lorenci je plesalka, koreografinja in pedagoginja. Leta 2006 je diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Od takrat je sodelovala v predstavah Andreje Podrzavnik, Mateje Bučar, Rosane Hribar in Gregorja Luštka. Štiri leta je poučevala sodobno plesno tehniko ter umetnost giba na Umetniški gimnaziji v Ljubljani. Trenutno na AGRFT dela magisterij iz umetnosti giba.

Marko Karlovčec je glasbenik (saksofon, no-input mešalna miza, kitara), katerega delovanje zaznamuje raziskovanje zapuščine free-jazza, sodobne improvizacije, noisa, post-black-doom-drone-metala in zgodovinskih avantgard. Je aktiven na slovenski improvizacijski, "alternativni" in underground sceni. Redno igra v duetu z violinstko Ano Kravanja, s katero sta nazadnje izdala cd "Vraščanje/Ingrowth", ter v triu z Joštom in Vidom Drašlerjem (kontrabas in bobni), pogosto pa nastopa tudi kot solist in v ad-hoc sodelovanjih. Sledeč naredi-sam etiki izdaja plošče pri lastni založbi Botanic records, med njimi tudi štiri solo cdje.
Koncertiral je v Sloveniji, Italiji, Hrvaški, Avstriji, Nemčiji in Češki Republiki v kombinaciji z glasbeniki kot so Tomaž Grom, Seijiro Murayama, Irena Tomažin, N’toko, Sabir Mateen, Okkyung Lee, Virginia Genta, David Vanzan, Jorge Boehringer, Lawrence Williams, Artur Majevski, Gustavo Costa, Johannes Bauer, Ana Kravanja, Andrej Fon, Jošt and Vid Drašler, Neža Naglič, Samo Kutin, Jaka Berger, duo Mimesys, italijansko-slovenski improvizacijski orkester "Brez Meja" itd. Nastopil je na festivalih kot so Jazz Cerkno in Sajeta v Sloveniji, festivalu Interpenetration v Avstriji, Tarcento Jazz Festival v Italiji, Izlog Suvremenog Zvuka na Hrvaškem itd. Sodeloval je tudi na mednarodnem festivalu zvočnih umetnosti EarZoom, multimedijskem festivalu Svetlobna Gverila, mednarodnem improvizacijskem festivalu Neposlušno, Brda Contemporary Music festivalu, festivalu Osebno/Kolektivno ter v ciklu glasbeno-plesnih dogodkov Neforme, ki ga v teatru Španski Borci izvaja zavod Sploh.
S posnetki je prisoten tudi na dvojni plošči "Neposlušno" (Zavod Sploh/L’innomable, 2012), ki dokumentira slovensko improvizacijsko dejavnost ter na plošči "Eksperiment Slovenia" (Sigic, 2013), ki jo je kot predstavitev aktualne domače eksperimentalne glasbe izdal Slovenski Glasbeno Informacijski Center.
Deluje tudi kot glasbeni novinar na Radiu Študent, pisal je za revije Odzven in Glasna ter v Monitor ZSA, reviji za zgodovinske, socialne in druge antropologije, objavil znanstveni članek. Po izobrazbi je diplomirani kulturolog in socialni antropolog.

Violinist Marko Jenić je samouki raziskovalec na področju svobodne improvizirane glasbe. Zanima ga osebni in stilistično neomejen pristop pri razkrivanju plasti zvočnosti in umetniške izraznosti. Pred ponovnim odkritjem magično cvilečega zvoka violine, ki jo je igral na pobudo družine v glasbeni šoli, je bil dejaven kot tolkalec in bobnar v žanrsko raznovrstnih zasedbah. Kot glasbenik in animator je sodeloval pri eksperimentalnem senčnem gledališču in otroških lutkovnih predstavah. Zadnja leta intenzivno igra violino, se redno udeležuje delavnic in nastopov svobodne improvizirane glasbe v okviru dejavnosti Zavoda Sploh in koncertira in snema z glasbeniki kot so: Samo Kutin, Jošt Drašler, Vid Drašler, Irena Tomažin, Andrej Fon, Marko Karlovčec... Poleg glasbenega udejstvovanja, je tudi pedagog in vzgojitelj predšolskih otrok.


 

« Napovednik

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Mala dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
5 eur

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas