Mavrica

Mavrica

Svetlobna predstava za otroke

(Za otroke 4-9 let.)

Hudomušna in iskriva svetlobna robotka, glavna junaka predstave, s pomočjo svetlobe radovedno raziskujeta prostore in predmete okoli sebe. S pomočjo oblike in barve iščeta enostavne odgovore na zapletena vprašanja o svetlobi. Izvirna, poučna in v našem prostoru edinstvena predstava Mavrica otrokom na privlačen način približa pojme, kot so svetloba, barva in oblika.

Po predstavi otroci v pogovoru z ustvarjalcem Jako Šimencem - enem naših najbolj priznanih gledaliških oblikovalcev svetlobe - izvedo številna zanimiva fizikalna dejstva o svetlobi: kaj je to senca in kako nastane, kako nastane mavrica, zakaj je sonce belo, čeprav ga vidimo rumenega, kako se mešajo barve v svetlobi in še veliko več, avtor pa prikaže tudi nekaj svetlobnih trikov.

 
PODROBNEJE O PREDSTAVI
Svetloba in tema od nekdaj polnita domišljijski svet tako otrok kot odraslih. Povezani sta bolj, kot si to predstavljamo, lahko bi rekli, da dajeta smisel ena drugi. Pomembni pa sta tudi v gledališču, kjer se gledališka iluzija gradi na razmerju med črnim odrom in svetlobo. Pa vendar o svetlobi in temi vemo tako malo. Kako nastaneta? Sta lahko prijateljici in kdaj sodelujeta?

Ko je UNESCO leto 2015 razglasil za mednarodno leto svetlobe in tehnologij, povezanih s svetlobo, je Jako Šimenca, enega naših najbolj uveljavljenih oblikovalcev svetlobe, izzvalo, da na to temo naredi predstavo. Mojster svetlobe je že v svojih prejšnjih predstavah osrednjo vlogo podelil elementom, ki imajo v gledališču običajno le stransko. V Mavrici pa je glavno mesto namenil igri luči, ki v gledaliških predstavah sicer navadno igra le podporno vlogo. Kot soavtorja je k tej pustolovščini povabil lutkarico Barbaro Bulatović in oblikovalca zvoka Gala Škrjanca Skaberneta, za svoje gledalce pa si je izbral posebej zahtevno občinstvo: otroke.
 
DODATNE INFORMACIJE:
Predstava Mavrica skupaj s pogovorom z ustvarjalcem na didaktičen in konkreten način prikaže fizikalna dejstva svetlobe: ko zmešamo primarne svetlobne barve – rdečo, mordo in zeleno svetlobo – dobimo belo, če sekundarne, pa temo. S tem prikažemo, da je svetlobni barvni svet drugačen od likovnega, kjer so osnovne barve rdeča, modra in rumena. Otroci v pogovoru z ustvarjalcem po predstavi izvedo številna zanimiva fizikalna dejstva o svetlobi, npr. da sta svetloba in tema prijateljici, ko skupaj ustvarita senco, ki nam poda informacijo o obliki in globini.
Predstava lahko gostuje tudi v vrtcih in šolah, in je posebej prilagojena za nivo vrtca (3-5 let) in za nivo šole (6 -9 let). Primerna je za tehnične ali kulturne dneve. 

O AVTORJU:
Jaka Šimenc je eden najeminentnejših oblikovalcev svetlobe na slovenski gledališki in sodobnoplesni sceni. Kot mojster svetlobe in tudi scenograf je sodeloval z mnogimi avtorji – vizualnimi umetniki, režiserji, koreografi in umetniškimi skupinami. Je nekdanji dolgoletni sodelavec Zavoda EN-KNAP, z zavodom in Centrom kulture Španski borci je sodeloval tudi v vlogi tehničnega direktorja. Kot avtor raziskuje različne oblike gledališča, kot sta gledališče brez igralca in sonorično gledališče, katerega soustanovitelj je. Deluje tudi na področju izobraževanja tehničnih in oblikovalskih poklicev v gledališču.

« Napovednik|Izobraževanje|Ples in gledališče|Za otroke

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtor: Jaka Šimenc

Soavtorja: Barbara Bulatović, Gal Škrjanec Skaberne

Produkcija: Jaka Šimenc
Koproducent: Zavod EN-KNAP

www.svetloba.net

 

Sponzor: Kakadu


Mavrica je nastala okviru Unescovega mednarodnega leta svetlobe 2015.  
UNESCO je skupaj z Združenimi narodi in evropskim združenjem fizikov leto 2015 razglasil kot mednarodno leto svetlobe in tehnologij, povezanih s svetlobo.
 


Mala dvorana

Trajanje: 40 minut

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas