Zatemnitev / Black Out

Zatemnitev / Black Out

Ples/Vizualna umetnost

Umetniško delo na presečišču plesa in vizualne umetnosti

V nenavadni odrski postavitvi Philippe Saire občinstvo postavi okrog štirih stranic črne škatle, visoke približno 2,5 metra. V tej kocki, »levjem brlogu«, nastopajo trije plesalci, ki so razgaljeni našemu pogledu, in ki se nam zdijo na trenutke zelo blizu in na druge izjemno daleč. Pred očmi gledalcev tako v živo nastaja umetniško delo: zlaga se vizualna kompozicija, ki se spreminja glede na svetlobo in gibanje plesalcev. Je to bližina ali odmaknjenost? Intimnost ali voajerizem?

V vsakem primeru ta izvirna scenografija zmoti in pretrese vse naše predstave, naše zaznave ob tem pa so tako nenavadne, če že ne vznemirjajoče, kot sama fizična situacija, v kateri smo se kot gledalci znašli. Običajna razdalja med odrom in občinstvom je odpravljena. Philippe Saire eksperimentira z novim pristopom do razumevanja prostora in razkrivanja teles plesalcev. Gledišče je usmerjeno navpično, in ne vodoravno, gledalec pa izkuša nov način pogleda in razmerja do odra. Učinek je osupljajoč.

Philippe Saire se v Zatemnitvi po nekaj svojih zadnjih produkcijah bolj gledališke narave ponovno usmerja v svoje zanimanje za združevanje plesa in likovne umetnosti. Predstava v osredje postavlja materialnost v obliki tal, posutih s tisoči črnih fragmentov, v katerih gibi plesalcev puščajo sledi in tako sestavljajo koreografsko delo, ki je obemem tudi likovna umetnost. Zatemnitev, ki je alegorija za našo temno plat, nas poziva k razmisleku.

"Zatemnitev je nenavadno delo v moji koreografski karieri; gre za regresijo, vrnitev h koreninam, ali celo elegijo sencam, od katerih nas sodobna preizpostavljenost oddaljuje. Predvsem pa gre za slikovno delo, ki je zelo oddaljeno od tiste vrste teatra, ki ga zasledite v mojih zadnjih delih. Priča o moji naklonjenosti risanju, uporabi oglja, grafita in pastelov, nians sive in črne: je gojišče spominov in podrobnosti teles."
Philippe Saire
 

Iz kritik
»Redko se zgodi, da ne-narativna predstava sproži v nas toliko zgodb naenkrat. Prehod iz svetlobe v temo, iz življenja v smrt, iz olja v pepelnati dež ... Zatemnitev Philippa Saira je mojstrovina, ki jo gledamo od zgoraj: gibljiva slika svetlobe, mišic in gumenega prahu.«
Julien Burri, L’Hebdo

»Philippe Saire, ki slovi po svojih intenzivnih delih in narativnem slogu, nas preseneti s predstavo, ki je obenem koreografija in instalacija. V 45 neusmiljenih minutah izstopa scenska genialnost Zatemnitve. Gledalec je izmenično v vlogi priče in voajerja, kar zbuja ali njegovo empatijo ali odpor. Nikakor pa ne ostane hladnokrven ob vdirajoči materiji, ki razkraja vse obrise in podobe.« 
Marie Chavanieux, La Terrasse
 

PHILIPPE SAIRE, koreograf
Philippe Saire se je rodil v Alžiriji, kjer je preživel prvih pet let svojega življenja. Po preselitvi v Lozano se je začel izobraževati na področju sodobnega plesa, med drugim v Parizu. Leta 1986 je osnoval svojo skupino, ki je v Lozani začela ustvarjati lasten repertoar, in je dejavno pripomogla k razvoju sodobnega plesa v Švici. Leta 1995 je plesna skupina Philippa Saira začela delovati v lastnih prostorih, v gledališču Théâtre Sévelin 36 v Lozani. Gledališče je v celoti posvečeno sodobnemu plesu in gosti tako pomembne mednarodne predstave kot tudi program lokalnih skupin, s čimer podpira njihov razvoj.

Skupina Philippa Saira je doslej ustvarila 26 predstav, ki jih je prikazala v 160 mestih po Evropi, Azii, Afriki, Bližnjem vzhodu in obeh Amerikah. Skupina redno nastopa tudi na razstavah in v umetniških galerijah, urabanih prostorih in drugih zunanjih prizoriščih. Od leta 2001 Saire v okviru projekta Cartographies (Kartografije), ki združuje performans in video ustvarjanje, uresničuje svojo vizijo, v kateri ples prestavlja ven iz interierjev.

Philippe Saire je leta 1998 prejel veliko nagrado fundacije Vaud za umetniško ustvarjanje in leta 2004 švicarsko nagrado za ples in koreografijo, ki jo podeljuje ProTanz iz Züricha.

Zatemnitev2
Zatemnitev2
Zatemnitev1
Zatemnitev1

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Cie Philippe Saire

BLACK OUT / ZATEMNITEV

2011 / 45 min

Koncept in koreografija: Philippe Saire
V sodelovanju s plesalci: Philippe Chosson, Maëlle Desclaux, Jonathan Schatz
Plesalci na turneji: Maëlle Desclaux, Mickaël Henrotay Delaunay, Benjamin Kahn
Dramaturgija: Roberto Fratini Serafide
Scenografija in oblikovanje svetlobe: Philippe Saire
Svetovalca pri scenografiji in oblikovanju svetlobe:  Sylvie Kleiber, Laurent Junod
Oblikovanje zvoka: Stéphane Vecchione
Kostumi: Tania D’Ambrogio
Tehnični direktor: Vincent Scalbert
Vodenje luči:  Yan Godat, Pascal Di Mito, Joran Hegi
Grafično oblikovanje in fotografija: Philippe Weissbrodt

S podporo:  Ville de Lausanne, Canton de Vaud, Pro Helvetia – Fondation suisse pour la culture, Loterie Romande, Fondation de Famille Sandoz, Corodis, Pour-cent culturel Migros, Fondation SIS, La MaMa Experimental Theatre Club, Sixt.
 

Opozorilo: Dostop do ogleda predstave ni omogočen gibalno oviranim osebam.

V okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano prinaša vrhunsko produkcijo sodobnih uprizoritvenih umetnosti v CK Španski borci.
 

 


Velika dvorana

Trajanje: 45 minut

Vstopnice:
12/8* eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, hendikepirane osebe)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas