Veter, pesek in zvezde

Veter, pesek in zvezde

Plesno-gledališka predstava

Iz kritik:
»Poznate tisti občutek, ko greste v gledališče gledat priredbo romana, starega skorajda sto let (1939), in spoznate, da je priredba odlična, da proza na odru funkcionira, kot bi bila napisana za gledališke deske in ne za intimno prebiranje, ter da so ustvarjalci v predstavo za nameček vpeljali aktualno politično dogajanje (begunska kriza), ki pa začuda nikdar ne zazveni niti sentimentalno, niti nezrelo, niti ne naivno?

A veste, kako je to, ko se navedeno odvija v navdušujoče fragmentarni, interaktivni formi, ki nenehno preseneča in – kot da navedeno ni dovolj – še prepričljivo meša različne estetske pristope, ki so vsi enako vznemirljivi, čeprav so si pogosto tudi diametralno nasprotni? In kaj, če je vse skupaj še koncizno in idejno korektno razdelano?

Navedene kvalitete združuje predstava Iztoka Kovača Veter, pesek in zvezde, za katero je domišljeno, sodobno in predstavi ustrezno priredbo romana napravil Stojan Pelko.«
(Anja Radaljac, Delo)

_______________________________

Antoine de Saint-Exupéry ni le veliki pilot Malega princa. Je tudi avtor dveh izjemnih avtobiografskih romanov. Nočni let (Vol de nuit,  1931) in Počlovečena zemlja (Terre des hommes, 1939) sta v slovenščini v izjemnem prevodu Edvarda Kocbeka izšla pod skupnim naslovom Veter, pesek in zvezde leta 1966.

Tak je tudi naslov predstave, ki jo pol stoletja po Kocbekovem prevodu po izboru ter v priredbi Stojana Pelka na oder postavlja Iztok Kovač s Pavletom Ravnohribom v glavni vlogi: Veter, pesek in zvezde!

Danes se ne da leteti nad severno Afriko, ne da bi videli vseh razsutih držav, vohali vse izčrpane nafte in jokali z vsemi begajočimi ljudmi. Ne da se pogledati iz evropske perspektive, ne da bi videli minulih evropskih vlog na tem črnem kontinentu. Veter, pesek in zvezde zato ni romantična saga o pilotih, ki so s poštnimi pošiljkami postavljali rekorde in širili obzorja, temveč dramatična predstava o nomadih in o žrtvah, o vodi in o nafti, o slutnji fašizma in o želji po ljubezni – torej še kako o sodobnosti.

»Povejte, tovariši, kdaj smo bili najsrečnejši?« vpraša pilot de Saint-Exupéry in za priče pokliče svoje številne tovariše: inštruktorje, sopilote, inženirje, beduine, popotnike na vlaku Evropa. Izkušnje dotikanja robov možnega na zenitu neba in nadirju puščave avtorja vodijo v najgloblja preizpraševanja spominov in sanj, a tudi družbenega reda, ki kupuje svobodo in prodaja sužnje. Vsak pogled v preteklost je znamenje dobe, iz katere gledamo: tudi naš današnji pogled na Saint-Exupéryjeve podvige. Ko sredi belih puščavskih sipin najde črne drobce meteoritov, z njim merimo čas v vesoljnih svetlobnih letih. Ko opazuje lisičke, kako previdno zobajo polžke s puščavskih stebelc, z njim razumemo trajnostni razvoj. In ko se znajdemo na vlaku s poljskimi delavci, ki jih po moriji svetovne vojne vračajo domov, smo v mislih z begunci na Lampedusi in Lezbosu.

Kocbekovi prevodi de Exupérijevih besed so v tej avtorski uprizoritvi Iztoka Kovača zaplodili pripovedne, igrane, plesne, glasbene, filmske, animirane in neme prizore.

Koprodukcijska stvaritev Anton Podbevšek Teatra in EN-KNAP razodeva redke radosti utiralcev napredka. Spomni nas, da za začutiti toploto bližnjikovih ramen ne potrebujemo nujno krvave kirurgije vojne. Včasih je dovolj že, če se skupaj zastrmimo v isto smer.

Veter, pesek in...
Veter, pesek in zvezde
Trailer2
Trailer2

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Priredil:
Stojan Pelko

Režija in koreografija:
Iztok Kovač

Ustvarjalci in izvajalci:
Pavle Ravnohrib, Lada Petrovski Ternovšek, Anja Rupnik, Veronika Valdés

Vizualije:
Komposter

Scenografija:
Tobias Putrih

Glasba in oblikovanje zvoka:
Vanja Novak

Oblikovanje svetlobe:
Jaka Šimenc, Luka Curk

Kostumografija:
Iztok Kovač, Katarina Škaper

Komentatorka:
Jana Zupančič

Rock balada:
Ksenija Jus, Vanja Novak

Umestitev zvoka v prostor:
Julij Zornik

Vodja tehnike:
Luka Curk

Tehnična izvedba:
Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Luka Curk, Uroš Bon, Srečko Malovič, Gašper Brezovar, Matej Korbar

Vodja vaj:
Tanja Skok

Produkcija:
Anton Podbevšek Teater

Koprodukcija:
EN-KNAP

Izvršna produkcija:
Meta Lavrič

Odnosi z javnostmi:
Tili Kojić

Oblikovanje:
rokmar+aka

Vodja produkcije APT:
Andrej Berger

Asistent vodje produkcije APT:
Mitja Sočič

Tehnično vodstvo APT:
Simon Žižek
Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
8*/12 (*dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni, osebe s hendikepom)

 

Morda vas zanima tudi

Veter, pesek in zvezde v APT Novo mesto, decembra v Španskih borcih

Novice

Novomeška premiera nove koprodukcijske stvaritve Anton Podbevšek Teatra in EN-KNAP bo na ogled 20. novembra v Anton Podbevšek Teater Novo mesto,...

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas