Madžarski novi val

Madžarski novi val

Plesna sola

Ta teden se obeta premiera vznemirljivih plesnih solov dveh mladih, prodornih ustvarjalcev madžarskega porekla:

Bence Mezei:

UTOPIANOW (in a search for a beautiful life)
UTOPIJAZDAJ (v iskanju lepega življenja)

Gyula Cserepes:
SELFY

__________________________


Bence Mezei:
UTOPIANOW (in a search for a beautiful life)
UTOPIJAZDAJ (v iskanju lepega življenja)

UTOPIJAZDAJ (v iskanju lepega življenja) je prvo avtorsko delo mladega madžarskega plesalca (trenutno član skupine EnKnapGroup) Benceja Mezeija. Solo predstava- miniaturka črpa iz začetnega vprašanja o lepoti: v čem in kako jo iskati? Bence išče skozi početje, vedno v odnosu do nečesa - do telesa, predmeta, glasbe in prostora. Gradi in ruši. Vedno znova se napoti proti doseganju ultimativnega cilja in poskuša ustvariti nekaj, kar bi za trenutek obstalo, to končno pa se ves čas izmika, pada, se transformira v nekaj drugega, nepričakovanega. Iskanje »zaklada« je tako potovanje, kjer bolj kot destinacija štejejo posamični trenutki, koraki, prebiski in premiki.

Bence Mezei je bil rojen v Bački Topoli, Srbija, vendar je odraščal na Madžarskem. Študiral je na Madžarski akademiji za ples, in se med študijem udeleževal različnih plesnih delavnic. Med 10. in 15. letom je v svojem domačem kraju deloval kot otroški igralec v gledališču Gárdonyi Géza pod umetniškim vodstvom Tiborja Csizmadie. Po diplomi je sodeloval z več koreografi na Madžarskem in v tujini ter z improvizacijskim plesnim gledališčem Willany Leó iz Budimpešte. Maja 2012 je postal član mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup, svoj solo prvenec je ustvarjal v letu 2015.
__________________________

Gyula Cserepes:
SELFY


"Ko pogledaš v moje oči, v njih vidiš odsev samega sebe."

                                /Gyula Cserepes/

SELFY je umetniški prostor, ustvarjen z namenom samorefleksije. V tem "odprtokodnem" performansu, v katerem si gledalec in performer delita isti "oder" v neposredni bližini, ta izkušnja neposrednosti prevlada nad "pripovedjo". Gyula pleše na tanki liniji med transom in reprezentacijo.

SELFY je nenehno potovanje med zunaj in znotraj, med notranjim univerzumom in zunanjim svetom - resničnostjo. Cilj Gyulovega nenehnega skakanja je postati tako vitek, tako transparenten, da njegova identiteta lahko izhlapi, s čimer gledalcu omogoči, da v njem vidi odsev samega sebe. Performer postane abstraktno ogledalo, in medtem, ko se v njem opazujemo, se lahko vprašamo: kdo sem, zares? Je moja identiteta res to, kar sem mislil, da je?

Gyula Cserepes je plesalec, performer in koreograf, ki je doma iz Bečeja v Vojvodini (Srbija). Študiral je na Visoki šoli za ljudsko umetnost v Fótu na Madžarskem in na Šoli za sodobni ples v Budimpešti. Profesionalno je začel plesati v l. 2007 Srednjeevropskem plesnem gledališču v Budimpešti. Leta 2008 se je pridružil plesnemu ansamblu EnKnapGroup, Od leta 2013 je Gyula pri več projektih sodeloval s plesno skupino Jozsefa Trefelija, ki deluje v Ženevi, in je bil s skupino na turnejah po Evropi, Afriki, ZDA in na Bližnjem Vzhodu. Od leta 2012 Gyula deluje kot svobodni umetnik - koreograf in performer. Njegovi avtorski deli sta “Revive the castle”, lokacijska predstava, in “New Age Gypsies”. Njegovo zadnje delo "The bridge" je bilo premierno predstavljeno v bruseljskem gledališču Volksroom novemba 2013. Pozneje je bila predstava "The bridge” na turneji, med drugim v Mehiki, na Dunaju, v Parizu in Budimpešti. Selfy je njegov najnovejši solo.


 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod EN-KNAP

MADŽARSKI NOVI VAL

UTOPIANOW (in a search for a beautiful life)
UTOPIJAZDAJ (v iskanju lepega življenja)
Avtor in izvajalec: Bence Mezei
Oblikovalec svetlobe: Leon Curk
Kostumografinja: Sara Smrajc Žnidarčič
Glasba: Franz Liszt: Madžarska rapsodija št. 4 (za orkester)
Svetovalka v procesu: Katja Legin
Produkcija: Zavod EN-KNAP
Mala dvorana

SELFY
Avtor in izvajalec: Gyula Cserepes
Oblikovalec svetlobe: Ints Plavnieks
Avtor glasbe: László Mádi
S podporo: Stanica (SK), Garage29 (BE), Workshop Foundation (HU), Új Előadóművészeti Alapítvány (HU)
Produkcija: Gyula Cserepes, kopr. Zavod EN-KNAP
Velika dvorana

 


Velika dvorana

Trajanje: 70 minut

Vstopnice:
8*/10 eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, osebe s hendikepom) - za obe predstavi

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas