Italijanski novi val

Italijanski novi val

Celoletni festival Plesna Vesna

Marco D’Agostin, Piergiorgio Milano
ITALIJANSKI NOVI VAL
Plesna Vesna

V okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v sodelovanju s plesno mrežo Aerowaves predstavlja svežo, ekstravagantno evropsko sodobnoplesno produkcijo, bomo v marcu gostili mlada italijanska koreografa in performerja Piergiorgia Milana in Marca D’Agostina.

Po predstavi bo v veliki dvorani potekal pogovor z ustvarjalcema, ki ga bosta moderirala publicistka Nika Arhar in umetniški vodja Španskih borcev, Iztok Kovač.PIERGIORGIO MILANO: PESADILLA / NOČNA MORA

Pesadilla v španščini pomeni nočno moro. Ali se ta začne z odprtimi ali zaprtimi očmi? Ali nekdo, ki ne more spati, ostane buden? Kaj nam preprečuje, da ne moremo spati? In kaj nam preprečuje, da ne moremo ostati budni? Velik del našega živlenja je posvečen spanju: ali ima na nas večji vpliv resničnost ali sanje? Pesadilla se ukvarja z vprašanji vsakodnevega stresa ob zahtevi, da moramo »biti zvesti sebi«, kar v nas vzbuja strah, tesnobo, neodločnost ... ter nespečnost. Govori o krhkosti človeka, ki se giblje med resničnostjo sanjarjenja z odprtimi očmi in življenja z zaprtimi očmi. Ples in gledališče v cirkuškem telesu.

Piergiorgio Milano je koreograf, plesalec in akrobat. Sodeloval je s številnimi pomembnimi imeni sodobnega plesa, kot so Sidi Larbi Cherkaoui, David Zambrano, Rodrigo Pardo in Raffaella Giordano, nastopal pa je v predstavi Tabac Rouge Jamesa Thiérréja. Za svoj solo Denti je prejel nagrade Mas Danza (ES), Baltic Movement (PL) in Dance Factory (IT). Za predstavo Ai Migranti je prejel nagrado Equilibrio 2010, ki pa jo je prejel tudi za svojo najnovejšo produkcijo Pesadilla.

 
MARCO D’AGOSTIN: EVERYTHING IS OK / VSE JE V REDU

Everything is OK (Vse je v redu) performerja Marca D’Agostina se ukvarja s pomembnostjo "brezdelja". Raziskave so pokazale, da je stanje nedejavnosti ključnega pomena pri temeljnih možganskih procesih, ki so povezani z ustvarjalnostjo, spominom in čustvi. D’Agostin v predstavi skuša v gledalcih zbuditi stanje popolne kontemplacije - pogled na svet, v katerem "stvari govorijo same zase".

Predstava gledalca zasuje z neprekinjenim tokom dogodkov. Artikulirano, natančno telo Marca D’Agostina je posoda, ki iz sebe meče podobe in gibe iz sveta zabave. Zdi se, kot da sta tako plesalec kot njegovo občinstvo na preizkušnji: vsak gib vodi v prepoteno izčrpanost. Kdaj se bo naš pogled utrudil in predal? Le eno vprašanje ostane pred množico utrujenih oči: kaj si še lahko ogledamo?

Marco D’Agostin (1987) je performer in koreograf, ki deluje na področjih gledališča, plesa in filma. Plesno se je izobraževal pri ustvarjalcih, kot so Yasmeen Godder, Nigel Charnock, Emio Greco/Accademia Mobile, André Gingras, Simona Bertozzi, Sharon Friedman, Jorge Crecis, Rachel Krische in Guillermo Weickert. Od leta 2010 razvija lastno raziskovalno koreografsko delo na podlagi različnih mednarodnih projektov, kot so Choreoroam Europe (pod mentorstvom Rosemary Butcher), Act Your Age (pod mentorstvom Wendy Houstoun/DV8) in CD16, v parterstvu s plesno šolo SNDO iz Amsterdama (pod mentorstvom Katarine Bakatsaki).

Evropska plesna mreža Aerowaves je predstavo Everything is OK umestila med prioritetna dela za leto 2016, švedska plesna mreža Dancenet Sweden pa izbrala za turnejo po Švedskem jeseni 2016.

Piergiorgio Milano
Piergiorgio Milano
Marco D'Agostin
Marco D'Agostin

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

MARCO D’AGOSTIN: EVERYTHING IS OK / VSE JE V REDU
Avtor in izvajalec: Marco D’Agostin / Glasba: LSKA / Oblikovanje svetlobe: Rocco Giansante / Produkcija: VAN / S podporo: CSC/Operaestate Festival Veneto, Dansateliers & Kilowatt Festival
Foto: Alice Brazzit

MILANO PIERGIORGIO: PESADILLA / NOČNA MORA
Avtor in izvajalec: Milano Piergiorgio
Foto: Andrea Settanni

V okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo. Festival Plesna Vesna v produkciji Zavoda EN-KNAP je prejemnik prestižne znamke EFFE, ki ga uvršča med najkakovostnejše festivale v Evropi.


     

 


Velika dvorana

Vstopnice:
10/6* eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, osebe s hendikepom)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas