Spone

Spone

Plesna predstava

Plesna predstava odraža koreografovo nenavadno dojemanje plesa in njegovo potrebo po tem, da vzpostavi dialog med plesom in drugimi umetniškimi žanri. Posledično njegova dela pogosto vključujejo elemente sodobnega cirkusa, dramskega gledališča in različnih umetniških disciplin ter upoštevajo prirojene sposobnosti posameznih plesalcev. Pri uporabi mešanice umetniških izrazov se Olivan zanaša na izkušnje in želje svojih plesalcev, da bi s tem sprostil njihovo prvobitno gibanje in na organski način ustvaril svojevrstno fizično gledališče.

Predstava Spone vodi gledalca v intimno mikro-vesolje nastopajočih, kjer se prepletajo osebne in profesionalne izkušnje in kjer osebne ambicije trčijo ob ovire. Delčki življenj različnih likov se prepletajo s sponami, katerih se pogosto niti ne zavedajo, kljub temu, da ravno te nerazložljive povezave oblikujejo njihovo ravnanje. Te spone, ti prepleteni mostovi, nam pomagajo razumeti, da našim razlikam navkljub vsi potrebujemo drug drugega, da lahko bili takšni kot smo.

Plesno gradivo so v večini ustvarili nastopajoči sami, in sicer z jasno začrtanim ciljem pred očmi: preizkusiti svoje fizične in čustvene meje z namenom ustvariti edinstveno obliko vizualne poezije; poezije, ki je plod njihovega lastnega izkustva.

Z uporabo metod neverbalnega gledališča in sodobnega plesa je predstava Spone sestavljanka, ki razkriva odnose in vezi šestih individualnih zgodb in šestih različnih osebnosti.


OSEBNOSTI


Petra V. se trudi vedeti veliko nepotrebnih stvari in pogosto mislim, da ima prav. Ljubi glasbo, še posebej elektro. Njeno stanovanje je v pisanih barvah, vendar vedno nosi črno. Zaradi svoje izjemne organizacijske vrline želi urediti vse in vsakogar, tudi takrat, ko to nima smisla. Kljub temu sta njeno stanovanje in njen dragocen avto en velik kaos. Petra V. rada potuje. Prav tako ima rada rože, ki pa v njenem domu ne uspevajo. Zato kupuje umetno cvetje.

Nika L. je jutranji tip. Odkar pomni živi na narobni strani Save, zaradi česar vedno prispe v zadnjem trenutku. Če jo vprašate katera je njena najljubša barva, odgovori modra. »Ne, zelena. No, morda roza …«. Redke proste dni skuša zapolniti na vse mogoče načine; pogosto teče, preizkuša nove programe na svojem pralnem stroju, bere o cestnoprometnih pravilih. Trenutno odriva čarobnost kuhanja. Nika L. je prepričana, da določena barva obleke prinaša srečo. V bližnji prihodnosti namerava posvojiti mačka.

Petra Ch. redno izgublja ključe, telefon in kreditne kartice. Razen ključev, se vse stvari, zaradi poštenih najditeljev, vrnejo nazaj k njej. Upa, da te lastnosti ne bo prenesla na svoja dva sinova. Uživa tako na morju, kot tudi v planinah. Želi se naučiti jahati konje in streljati z lokom. Pogosto poudarja, da ima raje nalivno pero kot računalnik, karkoli že to pomeni. Ko je bila majhna, si je želela postati zobozdravnica, vendar ji za ta poklic manjka fine motorike. Ne prenese čakanja v vrsti ali v restavraciji in včasih pomisli kako težko bi bilo živeti s tremi moškimi v hiši.

Marina N.
obožuje prebujanje ob vonju domače turške kave. Nima domačih živali, vendar ima v lasti številne lončnice, večinoma palme. Je velika oboževalka vesolja in zvezdnatega neba. Zadnje čase lahko v njenih rokah vse bolj pogosto najdete kuharske knjige. Zadnje poletje je spoznala, da je "plovna" in da plavanje ustreza njenemu dolgemu telesu. Martina N. je strastna ljubiteljica čevljev in želi imeti svojo lastno vinsko klet.

Andreja J. je najstarejši otrok v družini. Ni vraževerna, vendar verjame v astrologijo. Po naravi in po horoskopu je optimist in vedno vidi kozarec napol poln. Verjetno ravno zaradi tega svojo disleksijo doživlja kot prednost. Rada se igra z ognjem, dobesedno in metaforično. Kljub temu se Andreja J. neznansko boji neuspeha. Na srečo živi iz trenutka v trenutek ter je včasih tako raztresena, da zmore sama sebi organizirati zabavo presenečenja.

Adrian P. verjame v boljši jutri in v rdeče vino. To, v kar ne verjame, so zveze na daljavo. Je član kolektiva Dame iz Soseske, kamor se je, kakor mu je bilo rečeno, vključil brez težav. Kadar mu poln urnik to dovoljuje, se rad razodene na plesiščih bližnjih diskotek. Čeprav je njegov sostanovalec Hrvat Čehov, je ta tekst napisal brez njegove pomoči. (Op. Originalen tekst je v hrvaščini)


KOREOGRAF

Roberto Olivan (Tortosa, 1972) je koreograf iz Katalonije in direktor Enclave Arts Del Moviment. Živi in dela po vsem svetu, kjer združuje na videz nezdružljive vplive iz različnih držav in kultur v prvobitno, organsko fizično gledališče polno čudovitih nasprotij. Njegova dela so močno zasidrana v njegovih lastnih koreninah in izkušnjah ter obarvana s tistimi, ki jih s seboj prinesejo plesalci. Izurjen v mnogih umetniških formah, mojster preciznosti in kontrole, Olivan ne dela zgolj z umom, temveč tudi  s čustvi, fizisom in ljubeznijo. Svoja dela želi približati publiki s tem, da združuje moč cirkusa in kruto realnost sveta, v katerem živimo.
Roberto Olivan je dokončal študija na Institut del Teatre v Barceloni in na P.A.R.T.S. v Belgiji ter leta 2001 je ustanovil svojo plesno skupino. V svoji dolgi in razgibani karieri je Roberto sodeloval s svetovno priznanimi koreografi in režiserji kot so Anne Teresa de Keersmaeker, Robert Wilson, Tom Jansen in Josse de Pauw. Ustvaril je več kot 50 predstav za različne plesne skupine in gledališča po vsem svetu. Je tudi prejemnik številnih nagrad , med njimi je nagrada Premi Nacional De Cultura. Poleg tega je ustanovitelj in direktor Deltebre Dansa festivala.

Več na: www.robertoolivan.com


ZAGREBŠKI PLESNI ANSAMBEL

Zagrebški plesni ansambel (ZPA) je uveljavljena skupina za sodobni ples (edina stalna skupina za sodobni ples na Hrvaškem), ki je ohranila zavidljivo kontinuiteto dela, izobrazila vrsto uveljavljenih hrvaških plesalcev in plesnih strokovnjakov, gostovala na številnih uveljavljenih festivalih in v gledališčih na Hrvaškem in po svetu ter od svojih začetkov do danes ostala brezkompromisna v svojem umetniškem izrazu. Slovi po izvirnih delih, performativni moči izvajalcev in edinstveni pripravljenosti odgovoriti na izzive različnih avtorskih poetik.

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Roberto Olivan

Produkcija: Zagrebška plesna skupina

Nastopajoči: Petra Chelfi, Martina Nevistić, Petra Valentić, Nika Lilek, Andreja Jandrić, Adrian Pezdirc
Glasba: Nenad Kovačić, Lopez Lopez, A Filetta
Kostumografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Oblikovanje luči: Saša Fistrić

V okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki v Španske borce kontinuirano prinaša vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.


Velika dvorana

Trajanje: 65 minut

Vstopnice:
Vstopnice: 12/8* eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelne osebe)

 

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas