Ogroženo človeško gibanje Vol.3: Gozd zrcal

Ogroženo človeško gibanje Vol.3: Gozd zrcal

Predpremiera plesne predstave

Živalski duhovi xapiripë so s šamani plesali vse od začetka časa in z njimi plešejo še danes. Na videz so podobni ljudem, čeprav niso večji od drobcev lesketajočega se prahu. Da bi jih lahko videli, moramo dolgo časa vdihovati prah drevesa imenovanega yãkõanahi. To lahko traja tako dolgo kot se v beli ljudje učijo svojega jezika. Prah, z psihedeličnimi učinki, je hrana duhov. Tisti, ki se ga ne poslužujejo, ostanejo slepi in ne vidijo ničesar.
(Davi Kopenawa, Yanomami mislec in politični vodja)
_____________________________________

O PREDSTAVI:

Tretja predstava v sklopu projekta Ogroženo človeško gibanje raziskuje ontologije, kozmologije, mitologije, ikonografije, magijo in rituale avtohtonih prebivalcev Amerike.

V letu 2017 bodo v okviru projekta, v različnih formatih in konstelacijah, nastala številna dela. V prvem, z naslovom Gozd zrcal, bosta dve plesalki, Amanda Piña in Linda Samaraweerová, skušali osvetliti vse, kar ločuje različne vrste: živali, rastline in ljudi, prijatelje in sovražnike, tuje in poznane.

Delo, ki svoj navdih jemlje iz hibridnih bitij, ki obstajajo v zapuščini avtohtonih prebivalcev Amerike, ponuja čutno povezavo med znanjem naših prednikov in post-humanistično filozofijo. Iz pozabljenih in še nepoznanih vsebin se lahko rodi silna refleksija sedanjosti. Vznikne lahko vizualni kabaret, ki presega žanrske kodekse, estetiko in celo človeka. Gre za ples, ki ustvarja neprestano prehajanje ene vrste v drugo.


Ogroženo človeško gibanje je dolgoročni projekt nadaproductions v sodelovanju z Avstrijskim ministrstvom za gib in se ukvarja z raziskovanjem starodavnih gibalnih praks ter jih skuša prevesti v jezik sodobne družbe. Trenutno sta v okviru projekta nastali dve deli - Ogroženo človeško gibanje Vol. 1: Štirje zaznamki o zgodovini plesa in Ogroženo človeško gibanje Vol. 2: Ples in upor.

_____________________________________

O AVTORICAH:

Amanda Piña, koreografinja, plesalka in umetnica, ki živi na Dunaju, je bila rojena v Čilu v času diktature mehiško-čilenske-libanonske družine. Študirala je v Fizičnem gledališču v Santiagu (Čile), Antropološkem gledališču v Barceloni (Španija) ter se izobraževala drugod po svetu – Mehika, Barcelona, Salzburg in Montpellier. Njena dela se osredotočajo na socio-politična in okoljevarstvena vprašanja skozi prizmo plesa. Pogosto v svoja dela vpenja reference in perspektive, ki niso vezane na Zahodni svet. Leta 2006 je bila prejemnica danceWeb štipendije, leta 2007 pa štipendije za mlade koreografe, ki jo dodeljuje Tanz Quartier iz Dunaja. Sodelovala je že s številnimi umetniki iz vsega sveta, od leta 2005 pa, pod imenom nadaproductions, sodeluje z vizualnim umetnikom Danielom Zimmermannom. Je soustanoviteljica umetniškega prostora nadaLokal in Avstrijskega ministrstva za gib.

Linda Samaraweerová je svoje izobraževanje zaključila na P.A.R.T.S. leta 2002. Kot koreografinja in umetnica, živi in dela v Avstriji, kjer redno sodeluje z vizualnim umetnikom Karlom Karnerjem. Njune stvaritve so nenehno preučevanje različnih koreografskih strategij in okolij, pri čemer prestopata meje naracije vizualne in performativne umetnosti. Koreografije, ki jih mednarodno prikazujeta v obliki razstav ali nastopov, se navadno razvijejo iz skulptur, instalacij, performansov, plesa, gledališča in videa. Poleg tega je tudi prejemnica štipendij Dancas Na Cidade (Lizbona), Dance Web (Dunaj), IDEE (Talin), tanzhaus nrw (Düsseldorf).

 

« Napovednik|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delavniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Avtorji: Amanda Piña

Produkcija: nadaproductions

Nastop in koreografija: Linda Samaraweerová, Amanda Piña

Umetniški vodja: Daniel Zimmermann

Kostumografija: : Lise Lendais

Glasba: Christian Müller

Svetlobno oblikovanje: Victor Duran

Dramaturgija: Angela Vadori

Umetniško sodelovanje in svetovanje: Paula Chaves

Raziskovalna ekipa: Marie-Christine Baratta, Sarah Blumenfeld, Amanda Piña, Angela Vadori

Projektni vodja: Sarah Blumenfeld

Koprodukcija: Zavod EN-KNAP, Tanzquartier Dunaj, Hellerau – Evropski kulturni center, STUK Leuven in nadaLokal Wien

Predstavo je podprl Oddelek za kulturo mesta Dunaj. Celoletni projekt Ogroženo človeško gibanje sta omogočila DeSingel Antwerp in ImPulsTanz – Dunajski mednarodni plesni festival.


 


Velika dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
Vstopnice: 8*/12 eur (*študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni, osebe s hendikepom)

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas