Spremljevalni program premiere EnKnapGroup: Trisha Brown Dance Company in Josef Nadj

Spremljevalni program premiere EnKnapGroup: Trisha Brown Dance Company in Josef Nadj

Spremljevalni program ob najnovejši produkciji Zavoda EN-KNAP, bo zaznamovan s duhom 80ih let. Dvojni plesni večer SET AND RESET/Ponastavitev in CANARD PEKINOIS/Mračna zveza, ki bo premierno prikazan na odru Španskih borcev v četrtek, 8. junija ob 20h, nas namreč  vrača v obdobje sodobnega plesa iz osemdesetih let z ponovnim osmišljanjem dveh markantnih del, ki sta oblikovali sodobni ples, kot ga poznamo danes.
 
Četrtek, 8.6. ob 18h - Predavanje Denise Luccioni »Kako leteti s Trisho Brown«.

Za vsako delo je trenutek, ko njenega avtorja ni več, svojevrstno; tokrat je to Trisha Brown. Ne bo se nam več zgodilo, da bi z nestrpnostjo pričakovali nove Trishine kreacije, ki so nas vedno znova presenečale. Lahko se sprostimo in njeno delo doživimo kot oddaljeni planet, ki s svojimi raznolikimi vnosi sestavlja gosto mrežo motivov in nas usmerja na mnogovrstne poti. Denise Luccioni nas bo preko filma popeljala po skrivnostni poti umetniškega izraza veličastne osebnosti, kakršna je bila Trisha Brown.

Četrtek, 8.6. ob 21h - Pogovor po predstavi s Kathleen Fisher (Trisha Brown Dance Company) in Josefom Nadjem. Pogovor vodi Denise Luccioni.

Petek, 9.6. ob 17h - Voden ogled filmov »Moja osemdeseta« (sprehod po krajini plesnega filma z Denise Luccioni)

Vabljeni na filmsko popotovanje skozi plesni film 80ih. Predavanje in projekcijo bo vodila Denise Luccioni, francoska publicistka in ena največjih poznavalk ameriškega postmodernega plesa. Dogodek povezujemo v sklop dogajanja ob premieri EnKnapGroup, v kateri predelujemo dve markantni deli. Eno Trishe Brown in drugo Josefa Nadja, dveh ključnih akterjev v plesni revoluciji, ki je v tem času zajela Evropo.

Predavanje bo zaobjelo pomembno obdobje v zgodovini sodobnega plesa, prelomna 80ta, skozi katera bomo potovali ob omembi avtorjev Trisha Brown, David Gordon, Merce Cunningham, Steve Paxton, Childs, Min Tanaka, Pina Bausch, collective Epigonen z Janom Lauwersom in drugi.

Pogled v temeljna dela preteklosti nam odpira možnost inovativnega ustvarjanja v prihodnosti. S poznavanjem in razumevanjem temeljnih del se lahko raziskujejo in odkrivajo različni potenciali izbirajo različne poti na križiščih ustvarjanja in lahko služijo za dobro popotnico v neomejeno prihodnost.

__________________________

Denise Luccioni

Francoska publicistka Denise Luccioni je ena največjih poznavalk ameriškega postmodernega plesa: koreografov iz kroga Judson Dance Theatre, njihovih glavnih vzornikov (npr. Anne Halprin) in konteksta, v katerem so ustvarili svoja glavna koreografska dela, ter tesna sodelavka Trishe Brown od srede 70. let, ko se je z njo prvič srečala v New Yorku. To je bil čas, ko je Trisha Brown začela razvijati tiste iz serije strukturiranih koreografij, ki so predstavljali elementarne delce njenega odrskega repertoarja.

« Napovednik|Humanistika|Izobraževanje|Kulturna vzgoja|Ples in gledališče

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod EN-KNAP


Mala dvorana

Trajanje: 60 minut

Vstopnice:
Vstop prost

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas