Otvoritev jubilejne sezone Španskih borcev - 2017/2018

Otvoritev jubilejne sezone Španskih borcev - 2017/2018

Javna prireditev

Španski borci korakamo v že 9. sezono pod Zavodom EN-KNAP!

V soboto, 9. septembra, smo pripravili program za vse generacije! Tokratna sezona pa je za nas prav posebna; poimenovali smo jo kar jubilejna. Gre namreč za sezono, v kateri bo Zavod EN-KNAP obeležil kar dve obletnici.

EnKnapGroup v letu 2017 praznuje svojo prvo dekado, v kateri se je mlada in nadebudna skupina razvila v zrel plesni ansambel z izjemnim repertoarjem, pri katerem sodelujejo tudi najbolj uveljavljeni evropski koproducenti. Naslednje leto pa bo tudi minilo 25 let, odkar je Iztok Kovač, plesalec in koreograf, ustanovil Zavod EN-KNAP, nevladno organizacijo, ki je v četrt stoletja delovanja neizbrisno zaznamovala slovensko in svetovno plesno prizorišče. Plesna revolucija, ki je zajela svet v osemdesetih, je s Kovačevim umetniškim izrazom in njegovo idejo o stalni sodobno-plesni skupini kasneje prestopila tudi meje slovenskega prostora in postala resničnost, trdno usidrana v širšem kulturnem prostoru.

Zgodbo Zavoda EN-KNAP je v 25 letih pomagalo spisati več kot 500 domačih in mednarodnih ustvarjalcev iz vseh področij. Zato bomo v prihajajoči sezoni v seriji predstav, razstav in koncertov odkrivali njihova dela, raziskali kaj jih navdihuje in vznemirja danes in skupaj z njimi pogledali v prihodnost, ki je pred nami.
 
Kot že tradicionalno na naših otvoritvah bosta zaspane Moste prebudila Pihalni orkester Bežigrad in Ansambel ljubljanskih mažoretk. Na Sončni delavnici bomo s KUD Galerijo C.C.U. izdelovali pisane sončnice z mozaično sredico, Zavod ZOOPI bo organiziral izmenjavo otroških knjig, družabnih iger in igrač, na ploščadi pred Španskimi borci pa bomo občudovali breakdance in b-boy veščine skupine Urban Roof, orientalske plesalke iz plesne skupine Hava in afriški ples izpod nog članov in člnic Plesnega Studia XXV. Otroci si bodo lahko ogledali predstavo za pogumne otroke Hud pesjan v koreografiji Iztoka Kovača in v izvedbi plesalcev EnKnapGroup.

Popoldne se bomo odpravili na plesni sprehod po Mostah imenovan PLES V MESTU, kjer bomo v edinstvenem dogodku ples odkrivali na kar najbolj nenavadnih lokacijah -  ob mostu, v cerkvi, glasbeni šoli, športni dvorani, na tržnici, v parku ter seveda v Španskih borcih in se na sproščen način pustili podučiti o ozadju fenomena plesa.
 
Po zaključku tombole, na kateri si lahko z malo sreče priigrate vabljive nagrade, bosta na zunanji oder stopila Sašo Hribar in Jure Mastnak ter nas s svojim nastopom, kot vedno, nasmejala do solz.

V Španskih borcih ima domači oder mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup, mednarodna plesna programa Uvoz-izvoz in Plesna Vesna pa prinašata tako vrhunske tuje plesne produkcije kot ekstravagantna mlada evropska plesna imena. Od slednjih bomo v soboto, 9. septembra, ponovno gostili Igorja Urzelaija in Morena Solinasa, ki se na oder Španskih borcev vračata po lanskoletnem izjemnem odzivu publike. Igor in Moreno ter celotna ustvarjalna ekipa novonastajajočega projekta v Ljubljano prihajajo direktno iz Londona, da bi v našem gledališču, ustvarili in nato pred-premierno predstavili delo ANDANTE. Izjemno ponosni smo, da boste ravno vi, slovenska publika, tisti, ki si boste lahko prvi ogledali njuno najnovejšo stvaritev.
 
Z velikim veseljem pa napovedujemo tudi glasbene goste tokratne otvoritve – zasedbo Los Hermanos muy simpaticos, ki se je po večletnem premoru  leta 2014 vrnila v razširjeni zasedbi. To ne preseneča, saj se tokrat spopadajo s tehnično zelo zahtevnim, izrazno bogatim in čustveno nabitim gradivom: "slovensko najpopularnejšo glasbo". Za kakovostno izvedbo del eminentnih avtorjev je potreben čvrsto uigran zbir glasbi predanih umetnikov - izmed njih naših dveh bivših sodelavcev : Branko Završan – glas, stas;  Žiga Golob – bas, skepsa Boštjan Gombač - klarinet, klaviature, trobenta, učinki; Uroš Rakovec – kitara, duša; Blaž Celarec – bobni, intelekt;
 
Kot vsako leto bomo tudi letos postregli s tradicionalnim »moščanskim« golažem! 

Pridružite se nam!
Na celotno prireditev je vstop prost.


PROGRAM:

16:00 - Sončna delavnica za vse generacije - ustvarjalne delavnice v izvedbi KUD Galerije C.C.U.
16:00 - Izmenjava otroških knjig, družabnih iger in igrač (ZOOPI - Zavod za otrokom in okolju prijazno igro)
17:00 - Iztok Kovač in EnKnapGroup: Hud Pesjan (plesna predstava za pogumne otroke)
17:40 – Urban Roof – Breakdance/B-boying
17:30 - Ples v mestu (plesni sprehod po mestu v slovenskem in angleškem jeziku)
17:30 - Tombola
18:00 - Pihalna godba Bežigrad, Ansambel ljubljanskih mažoret in tradicionalni golaž
18:40 – Hava – plesna skupina, orientalski ples
18:55 – Afriški plesi, Plesni studio XXV
19:15 - Sašo Hribar in Jure Mastnak (nastop)
20:00 – Nagovor direktorice Centra kulture Španski borci, Marjete Lavrič in nagovor župana Zorana Jankoviča
20:00 - Igor & Moreno: ’ANDANTE’ (sodobno-plesni performans, pred-premiera)
21:00 - Los Hermanos muy simpaticos (koncert)
 

Dogodek povezuje Juš Milčinski.

------------------------

16:00 - Sončna delavnica za vse generacije - ustvarjalne delavnice v izvedbi KUD Galerije C.C.U.
Simon in Mateja iz KUD Galerije C.C.U. vabita vse generacije na delavnico, na kateri bomo izdelovali male pisane sončnice z mozaično sredico!


Spletna stran

------------------------
16:00 - Izmenjava otroških knjig, družabnih iger in igrač (ZOOPI - Zavod za otrokom in okolju prijazno igro)


Spletna stran

------------------------
17:00 - Iztok Kovač in EnKnapGroup: Hud Pesjan (plesna predstava za pogumne otroke)
Iztok Kovač in plesalci EnKnapGroup so ustvarili novo otroško predstavo, tokrat za pogumne otroke, ki nosi naslov HUD PESJAN. Predstava na svojevrsten način govori o temi nasilja in odpira mnoga vprašanja. Skupina pesjanov, ki seje strah in trepet, se v predstavi sooči z Vražičko, ki pa je, kot pravi pesmica, še bolj pesjanska od pesjanov. Kaj bo Vražička storila? Bodo pesjani končali v juhici ali se jih bo usmilila? Kako se bo zgodba končala?


Spletna stran

------------------------
17:40 – Urban Roof – Breakdance/B-boying
Break dance oz B-boying je prvi ples, ki se je rodil pod okriljem Hip Hop kulture.
Plesna ekipa breakdanca iz Urban Roofa, ohranja vrteče-vratolomni ples s športno-kulturnim pristopom. Toprock, footwork, freeze in powermoves so osnovni elementi Break plesa, ki jih ekipa meša s svojo kreativo. V Urban Roof-u potekajo tečaji break-a za vse starostne skupine in nivoje znanja.


Spletna stran

------------------------
17:30 - Ples v mestu (plesni sprehod po mestu v slovenskem in angleškem jeziku)
Ples je povsod, le odkriti ga moramo! Na sprehodu po mestu v dobri uri in pol odkrivamo ples in zanimivosti o plesu, ki se skrivajo na različnih neobičajnih lokacijah: na mostu, v cerkvi, glasbeni šoli, zdravstvenem domu, športnem dvorani in parku ... Ples v mestu (originalno: Hidden Dance Walk, sprehod po skritem plesu), je koncept, ki ga je v Nemčiji uspešno razvil Honne Dohrmann, direktor programa za ples v Nacionalnem gledališču Mainz ter plesnih festivalov v Oldenburgu in Bremnu. Sprehod v slovenskem jeziku vodi Iztok Kovač, direktor Zavoda EN-KNAP in umetniški vodja Centra kulture Španski borci. Istočasno bo potekala tudi različica v angleškem jeziku.

Le 30 udeležencem posameznega sprehoda skriti ples predstavlja kar do 100 plesalcev in prostovoljcev – izjemna izkušnja, o kateri navdušeni udeleženci plesnega sprehoda še dolgo govorijo!


Spletna stran

------------------------
18:00 - Pihalna godba Bežigrad, Ansambel ljubljanskih mažoret  in tradicionalni golaž


Začetki orkestra segajo v leto 1952, ko je bila ustanovljena Mladinska godba Ježica pod vodstvom dirigenta Adija Škorjanca. Ponovno je bila godba ustanovljena leta 1981 pod imenom Pihalni orkester Bežigrad. Repertoar orkestra obsega klasično glasbo, skladbe zabavnega žanra, ljudsko in narodno zabavno glasbo ter koračnice. Orkester sestavlja družba 50 glasbenic in glasbenikov vseh generacij, ki v orkestru sodelujejo ljubiteljsko. Nastopajo doma in na tujem ter letno izvedejo do 50 nastopov. Leta 2016 so praznovali svojo 40-letnico ter 35 let sodelovanja z Ansamblom ljubljanskih mažoret.


Spletna stran

Ansambel ljubljanskih mažoret je bil ustanovljen leta 1981. Prve članice ansambla so bila dekleta baletnih amaterskih skupin, katere je vodila umetniška vodja Ivica Knavs. Leta 1995 je bilo ustanovljeno samostojno društvo z imenom Kulturno umetniško društvo Ansambel ljubljanskih mažoret. Sodelujejo na številnih tekmovanjih in nastopih tako doma kot v tujini, ne samo z značilno palico oziroma parado, temveč tudi s plesi, kot je na primer Na Golici, kan-kan, charleston, špansko-ciganski ples itd.

Spletna stran
 

------------------------
18:40 – Hava – plesna skupina, orientalski ples
Plesna skupina Hava že vrsto let deluje v okviru Studia za orientalski ples Hava pod vodstvom plesalke, koreografinje in pedagoginje Eve Stramšek. Osredotoča se na kulturo, tradicijo in umetnost Egipta in Levanta ter se usmerja k povezovanju njihove tradicionalne forme s sodobnim plesom. Poleg orientalskega plesa v svoji tradicionalni in moderni različici, se skupina posveča tudi arabskemu folklornemu plesu dabke, ki predstavlja vrsto sinhroniziranih korakov, topotanj, skokov skozi duh arabsko-palestinske folklore in sodobne kulture plesa in glasbe.

Dabke je arabska folklora, ki se pleše na območju Palestine, Jordanije, Sirije in Libanona. Legenda govori, da koraki in gibi dabke ponazarjajo gradnjo hiše. Pri tem opravilu se je zbrala cela skupnost. Iz enakomernega, ritmičnega teptanja zemlje naj bi se razvil omenjeni ples. V svoji tradicionalni obliki se dabke pleše v ravni vrsti in krogu. Tradicionalna oblika dabke pa se je v zadnjih desetletjih preoblikovala tudi v sodobno gledališko-plesno umetnost.

Spletna stran

------------------------
18:55 – Afriški plesi, Plesni studio XXV
PLESNI STUDIO XXV (Studio 25, zavod za kulturne dejavnosti):
bobnarji: Issiaka Sanou, Mamourou Sanou, Maurice Bado
plesalke: Eva Žagar, Ajda Žagar, Krista, Tjaša Jerak, Vesna Bizjak
koreografija: Maša Kagao Knez

Plesno-glasbeni nastop predstavlja preplet zahodnoafriških tradicionalnih plesov ob spremljavi glasbe v živo. V CK Španski borci bomo predstavili koreografijo plesne pedagoginje in plesalke Maše Kagao Knez, ki redno poučuje afriške plese v Plesnem Studiu XXV v Ljubljani.

Spletna stran
 

------------------------
20:00 - Igor & Moreno: ’ANDANTE’ (sodobno-plesni performans, pred-premiera)
Predstava nas vabi, da se umirimo, ustavimo, se povežemo s svojimi čuti ter smo sposobni sedeti med popolnimi neznanci brez potrebe po komunikaciji. Igor in Moreno nas peljeta skozi meglico neznanega do novih percepcij časa in domišljije.


Spletna stran

------------------------
21:00 - Los Hermanos muy simpaticos (koncert)
Glasbeni gostje tokratne otvoritve so Los Hermanos muy simpaticos, ki so se po večletnem premoru leta 2014 vrnili v razširjeni zasedbi. To ne preseneča, saj se tokrat spopadajo s tehnično zelo zahtevnim, izrazno bogatim in čustveno nabitim gradivom: slovensko najpopularnejšo glasbo. Za kakovostno izvedbo del eminentnih avtorjev je potreben čvrsto uigran zbir glasbi predanih umetnikov: Branko Završan – glas, stas;  Boštjan Gombač - klarinet, klaviature, trobenta, učinki; Uroš Rakovec – kitara, duša; Blaž Celarec – bobni, intelekt; Žiga Golob – bas, skepsa.
 

 

« Napovednik|Glasba|Izobraževanje|Ples in gledališče|Za otroke

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Blagajna je odprta med delovniki od 17. do 19. ure ter uro pred prireditvami.
blagajna@spanskiborci.si / tel.: +386 (0)1 620 87 90

 

Produkcija: Zavod EN-KNAP


Traja do: 9. september 2017

Vstopnice:
Vstop prost!

 

Center kulture Španski borci
Zaloška 61
1110 Ljubljana

Blagajna:
+386 (0)1 620 87 90

Uprava:
+386 (0)1 620 87 84

Email:
info@spanskiborci.si

Zemljevid

Kako do nas